PÅ APPLE TV+ FRA 11.OKTBER 2024: Den Oscar-vinnende regissøren Alfonso Cuarón, er en filmskaper med stor bredde i det han lager.

Men enten det er familiedrama og sosialrealisme i «Roma», iskald romspenning i «Gravity», eller trollmannaction i «Harry Potter og fangen fra Azkaban», så gjør han alltid rollefigurenes menneskelighet til et sentralt element i fortellingen.

ANMELDELSE: «Joker: Folie à Deux» – Bare en skygge av forgjengeren.

I det psykologiske thrillerdramaet «Disclaimer», utforsker han hva sorg og traumer kan gjøre med deg som menneske, gjennom et elegant strukturert narrativ med tilskrudde fortellergrep, løgner og sannheter.

BRENNENDE HEMMELIGHET: Catherine (Cate Blanchett) setter fyr på romanen hun får i posten, når det viser seg at den handler om hennes eget liv. FOTO: Apple TV+.

Miniserien er basert på Renée Knights bejublede debutroman med samme navn («Avslørt» på norsk).

Og med den fabelaktige Cate Blanchett i en intens og glitrende spilt hovedrolle, er serien både interessant og engasjerende, selv om den er hakket for lang med sine syv episoder, og innimellom går seg litt vill i sitt eget formspråk.

Til hint og advarsel

«Pass opp for fortellingens struktur og form […] På grunn av vår egen dype tro og vurderingene vi gjør, kan de også være et våpen med stor kraft til å manipulere».

Dette er ordene som innleder Catherine Ravenscroft (Cate Blanchett) sin historie i første episode av «Disclaimer».

Hun mottar en pris for sitt enestående arbeid som dokumentarist gjennom en årrekke, der hun har bygd sin karriere på å «kutte gjennom narrative formgrep som distraherer oss fra å se sannheten».

Åpningstalen er et godt grep som gjør at vi forstår hvor mye som står på spill for Catherine, når en gammel, mørk hemmelighet truer med å stikke hodet frem i lyset.

Og det er også en advarsel på metanivå til deg som ser på – for serien legger opp til at du ikke alltid vet om du kan stole på det som fortelles.

PÅ JAKT ETTER SANNHETEN: Stephen Brigstocke (Kevin Klein) forsøker å avkle Catherine som en hykler i «Disclaimer». FOTO: Apple TV+.

Hemmeligheter som avsløres

Handlingen i serien foregår over to tidsplan, der det ene nøster opp i hemmeligheten Catherine har båret på siden sønnen hennes var en liten gutt.

I nåtiden er hun redd for å få karrieren ødelagt når hun får tilsendt en roman av en ukjent forfatter. En roman som åpenbart handler om henne og det som skjedde for 20 år siden.

Hvem er forfatteren, og hva vil personen? Vi som ser på vet at han som har sendt henne boken heter Stephen Brigstocke (Kevin Klein), men hvorfor han har gjort det, og hvem han er i relasjon til Catherine, avdekkes underveis.

Virkningsfull slutt

«Disclaimer» kan skilte med flere gode skuespillerprestasjoner. Blant annet fra Sasha Baron Cohen, som Catherines noe veike ektemann, mens Kevin Klein gjør en fornøyelig tilskrudd rolle som den aldrende Mr. Brigstocke.

Men i likhet med romanen lar i tillegg Cuarón ulike fortellerstemmer beskrive det som skjer, og her glipper det litt for «Disclaimer».

BLIR SATT PÅ PRØVE: Catherine (Cate Blanchett) og Robert (Sacha Baron Cohen) får sitt å stri med når den mystiske boka dukker opp i «Disclaimer». FOTO: Apple TV+.

Uten å avsløre for mye så er disse fortellerstemmene svært viktig for historien, men det er ikke alle som har en ordentlig funksjon i seriens narrativ.

Spenningskurven daler også noe midtveis i sesongen, og jeg rekker å tenke tanken «langdryg», før det igjen snører seg til mot en intens og virkningsfull finale.

Og her er Cate Blanchett spesielt god når desperasjonen virkelig melder seg for Catherine Ravenscroft.

Om SERIEN

Disclaimer
  • Disclaimer
  • Slippdato: 11.20.2024
  • Sesong: Miniserie
  • Regi: Alfonso Cuarón
  • Utgiver: Apple TV+
  • Serieskaper: Alfonso Cuarón
  • Sjanger: Drama, Thriller