PÅ KINO: 25. OKTOBER 2024: Den første «Venom»-filmen fra 2018 var en skuffelse. Oppfølgeren fra 2021 lyktes bedre med å balansere stor og dum superhelt-action med avvæpnende humor.

Denne tredje filmen følger heldigvis samme metode, men viser også tretthetstegn som tyder på at det er grenser for hvor mye moro man kan trekke ut av konseptet.

ANMELDELSE: «Anora» er en skarp og sexy sjarmbombe

Tom Hardy («Inception», «The Dark Knight Rises», «Mad Max: Fury Road») virker riktignok å ha det gøy med en hovedrolle som han vet han kan leke mye med, men er omringet av et knippe skuespillere som tydeligvis er bedt om å spille på alvor.

DOBBEL TRØBBEL: Eddie (Tom Hardy) lever i symbiose med en utenomjordisk skapning i «Venom: The Last Dance». Foto: Courtesy of Sony Pictures

Det gir «Venom: The Last Dance» noen tonale forskjeller som skurrer litt, men det har strengt tatt mindre å si for en film med hektisk tegneserievold myntet på et lett distrahert publikum med et begrenset oppmerksomhetsvindu.

Regissør Kelly Marcel sikter midt på treet – og treffer.

Blir angrepet av monstre

Den utenomjordiske skapningen Venom lever fortsatt i symbiose med den tidligere journalisten Eddie Brock (Tom Hardy). Etter de to første filmenes dramatiske hendelser i San Francisco, bestemmer de seg nå for å søke lykken i New York.

ANMELDELSE: «The Apprentice» er mørk, morsom og drivende godt laget

På veien blir de imidlertid først distrahert av Strickland (Chiwtel Ejiofor) og hans spesialsoldater, så blir alle angrepet av blodtørstige monstre fra verdensrommet.

Vi får vite at en ond superskurk med det – i hvert fall på norsk – litt uheldige navnet Knull (Andy Serkis – som regisserte forrige film), sitter fengslet på planeten Klyntar.

Nøkkelen til hans frihet er en kodeks (ikke spør!) som er gjemt i en symbiot på jorda, og du kan gjette hvem. Alle dras mot det myteomspunne Area 51 i Nevada-ørkenen, der Dr. Payne (Juno Temple) skjuler enda større hemmeligheter.

Blir aldri spennende

Handlingen er selvsagt upretensiøst tullball fra ende til annen, men det er også meningen. «Venom»-filmenes fremste mål er å underholde på enkleste vis, og det går absolutt an å legge fra seg alt av logikk og la det stå til.

ANMELDELSE: «Riv i hjertet – En film om Sondre Justad» følger en velkjent oppskrift

Det gir en viss tilfredsstillelse i å la enorme effekter flimre over lerretet mens Tom Hardy avleverer kvikke kommentarer.

TRANSPORTMIDDEL: Eddie (Tom Hardy) må låne en hest i «Venom: The Last Dance». Foto: Courtesy of Sony Pictures

Problemet er at filmen aldri blir spennende, selv når hovedfigurene er i akutt fare. Man rekker kanskje ikke å kjede seg, men man blir heller ikke emosjonelt eller intellektuelt engasjert i noe av det som skjer.

«Venom: The Last Dance» er i det minste rimelig kjapt fortalt med lite dødtid, og det er tydelig at den britiske regidebutanten Kelly Marcel, som Tom Hardy kjenner godt fra Londons teatermiljø, er trygg på dette universet etter å ha skrevet hele trilogien.

ANMELDELSE: «Sterben» er en mørk historie med dype følelser

Denne tredjefilmen vil kanskje ikke stå igjen som et uforglemmelig superhelt-epos, men den henger i det minste godt sammen med sine to forgjengere.

Så er dette virkelig siste dans med Venom? Jeg ville ikke ha satt penger på det.

Om FILMEN

Venom: The Last Dance
  • Venom: The Last Dance
  • Slippdato: 25.10.2024
  • Regi: Kelly Marcel
  • Utgiver: SF Studios
  • Originaltittel: Venom: The Last Dance
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Superhelt