PÅ KINO FRA 8. NOVEMBER: Vintereventyret «Askepote» er en norsk animert komedie som leker poengtert med eventyrets strenge rammer og lar sin heltinne kjempe mot Askepott-historiens tradisjonelle snipp snapp snute.
ANMELDELSE: Tre menn til Vilma – Varm og fornøyelig julekomedie
For et voksent publikum er ikke eventyrparodiene og metavitsene så tullete og kreative at de kommer opp på «Shrek»-nivå. Den visuelle verdensbyggingen er pen, men oppleves litt flat i kulissene, og stiv i pels og mimikk. Historien blir også litt tung på fortellerlabben gjennom filmens kjappe 70 minutter.
Men «Askepote» byr på en kul og handlekraftig hovedperson. Det er rikelig med artige besjelinger, slapstick-gleder og et jevnt dryss av vittige replikker. For meg er den største gleden det sprudlende stemmeskeuepillet. Det leveres med snert og humør fra et stjernelag bestående av blant andre Ada Eide, Vidar Magnussen, Eili Harboe, Sondre Lerche, Kristofer Hivju, Martin Beyer Olsen og Lars Berrum.
*RØPEVARSEL: Nedenfor avsløres litt av handlingen i «Askepote».*
Vil skrive sitt eget eventyr
Askepote (Ada Eide) er på slottsballet. Hun mister skoen sin. Prinsen (Sondre Lerche) rir etter henne til landsbyen. Skoen passer. Prinsen erklærer at han vil gifte seg med henne. Alt er som i eventyret. Bortsett fra at Askepote ikke er interessert i prinsen, hun er mer interessert i prinsessen (Eili Harboe).
Askepote nekter bryllup. Kongen (Vidar Magnussen) er rasende. Eventyrgudene truer med å utslette hele eventyret. Og i en kamp mot klokka – og et kongerike av konservative regler, må Askepote finne en måte å redde seg selv, kjærligheten og hele eventyret på.
Litt for enkel som eventyrparodi
«Askepote» har det gøy med å gyve løs på eventyrets forslitte mønster. Og det er morsomt med filmens oppgjør med arrangerte ekteskap og nye vrier (ja, det er flere) på hvem som forelsker seg i hvem i eventyrverden.
Men selve eventyret Askepote setter ut på, følger likevel ganske tradisjonelle barnefilmrytmer. Her lever parodiene side om side med velbrukte mønster og klisjéer, og det blir til tider mer funksjonelt enn magekriblende når alle konfliktene skal fyres opp og løses på litt over en time.
Som parodikomedie blir også filmen i enkleste laget. Det er kledelig for et norsk vintereventyr at hesten Juracheck (Kristofer Hivju) nikker til «Tre nøtter til Askepott» (1973), og det helt i tråd med sjangeren å le av ertetesten. Men i et allerede godt parodiert sjangerlandskap skulle jeg gjerne sett filmen dra på med flere velplasserte spark til norske folkeeventyr og flere kreative metavitser.
ANMELDELSE: Red One – Mangler julemagien
Likevel har regissør Lisa Marie Gamlem («Mormor og de åtte ungene» og «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama») laget et tettpakket og fornøyelig vintereventyr.
Budskapet om å la hjerte velge fritt treffer fint i dette ihjelspilte eventyrlandskapet, og det er flere gullkorn fra dyremunn som vil sørge for god humring i kinosalen.
«Askepote» har kinopremiere fredag 8. november.