PÅ MAX FRA 18. NOVEMBER: «Dune»-filmene til Denis Villeneuve har vært noen av de største filmopplevelsene på kino de siste årene.
Og når forfatter Frank Herberts storslagne science fiction-univers når TV-ruta denne høsten, bygges det videre på den visuelle stilen fra Villeneuves filmer uten at det på noen måte forsøkes å være like storslagent. Det ville ha vært umulig i TV-formatet.
ANMELDELSE: «Arcane» S2 – Ikke gå glipp av denne serien!
«Dune: Prophecy» skrur tiden 10.000 år tilbake i tid før Paul Atreides blir født, til Bene Gesserit-ordenens begynnelse. Serien er i større grad et kammerspill om politiske intriger og maktkamp i kulissene, samtidig som serien utforsker mytologien i Herberts univers der vitenskap og mulige overnaturlige elementer går hånd i hånd.
Verdensbyggingen fascinerer, mytologien engasjerer og det er masse spennende tankegods i «Dune: Prophecy», men serieskaper Alison Schapker gaper over for mye.
Her handler det både om en prinsesse som skal starte et nytt liv, en veik keiser som forsøker å holde på makta, en undergrunnsbevegelse som maner til revolusjon, to adelige familier som strider mot hverandre, en menneskehet som stabler seg på beina etter en fryktelig krig hundre år tidligere, en fanatiker med unike evner, og det serien egentlig handler om da – Bene Gesserit-ordenens tilblivelse, med søstrene Valya og Tula Harkonnen i spissen.
Sleng på litt dop, nakenhet, sex og brutale dødsfall på toppen av det hele, sånn at vi ikke glemmer at dette er HBO, og du får det som oppleves som enda et forsøk på en «Game of Thrones»-klone.
Maktkamp og hevn
Første episode setter oss kjapt og effektivt inn i hvor vi befinner oss i tid og rom. Menneskeheten jobber fortsatt med å stable seg på beina etter maskinkrigen hundre år tidligere, som har resultert i at tenkende maskiner har blitt forbudt.
Harkonnen-huset har falt i unåde etter at de nektet å delta i krigen. Og vi følger søstrene Valya og Tula i seriens fortid og nåtid, hvor vi ser hvordan den utstøtte tilværelsen har formet søstrenes ønske om rettferdighet, hevn og makt.
Når Valya (Jessica Barden) får plass på en skole for unge kvinner, som utdanner dem til å bli såkalte «truthsayers», menneskelige løgndetektorer brukt som rådgivere av de adelige husene, finner hun et sted hun kan utvikle sin unike stemme.
30 år senere har en voksen (Emily Watson) tatt over rollen som leder i søsterskapet. Med en profeti som lover ødeleggelse og død hengende over seg, og en løsning planlagt av den første Mother Superior før hennes død, styrer Valya søsterskapet med hard hånd.
Det er interessant å se hvordan ordenen, som ikke har fått Bene Gesserit-navnet enda, manipulerer og manøvrerer makthaverne i universet. Både for å sikre menneskehetens fremtid slik de ser det, men også for å styrke søsterskapets posisjon.
Overlesset og langtekkelig
«Dune: Prophecy», som er inspirert av Brian Herbert (Frank Herberts sønn) og Kevin J. Andersons «Great Schools of Dune»-trilogi, ser fabelaktig ut, er velspilt og oppleves som en spennende utvidelse av Frank Herberts univers.
Den er på sitt beste når den dykker ned i opprinnelsen og mytene rundt den kvinnelige sekten, men roter det til med for mange baller i lufta samtidig.
Serien er overlesset med rollefigurer og historielinjer som ikke får nok spillerom til å få særlig dybde. Rollefigurer kan dø den grusomste død uten at jeg blir berørt, fordi serien ikke har tatt seg tid til at vi skal bry oss om dem.
I tillegg oppleves seriens politiske spill som langtekkelig, noe som er ødeleggende for opplevelsen av fremdrift i historien.
Burde ha vært bedre
«Dune: Prophecy» er en påkostet HBO-produksjon, som har et hav av spennende kildemateriale å ta av. Serien har alle forutsetninger for å lykkes!
Dermed kommer strengestemmen på når dommen over «Dune: Prophecy» skal felles.
Jo da, serien klarer å tenne gnisten etter å ville fordype seg i materien. Jo da, den ser bra ut. Og jo da, det er flere dyktige skuespillere som imponerer her, men at serien presterer å få intriger og renkespill til å bli kjedelig – det kan ikke tilgis.
Anmeldelsen er basert på 4 av 6 episoder. «Dune: Prophecy» ser du på Max fra 18. november.