PÅ KINO FRA 22. NOVEMBER: Hvordan er det å oppdage i voksen alder at din morfar – som du aldri har kjent – var spion for Gestapo under 2. verdenskrig?

ANMELDELSE: Wicked – Applaus! Stående applaus!

Det spørsmålet står sentralt i dokumentaren «Rinnans rival», hvor vi får historien om dobbeltagenten Karl Adding presentert gjennom reisen barnebarnet Fredrik Lie tar i et forsøk på å forstå mer om sin morfar.

Det er et utgangspunkt som gjør «Rinnans rival» til en annerledes dokumentar fra den etter hvert så velfylte hyllen med filmer og serier fra 2. verdenskrig. Og det er en inngang som gjør filmen aktuell og interessant gjennom sin utforsking av gamle familietraumer og hva en kan gjøre med skam som ikke trenger å være der.

I ADDINGS FOTSPOR: Filmskaper Marte Hallem og Addings barnebarn, Fredrik Lie, følger Addings fotspor fra barndommen i Trondheim til han døde under 2. verdenskrig. FOTO: Storytelling Media AS

Filmen blir noe omstendelig fortalt gjennom flere skifter i fokus og fortellergrep. Det spenner fra en litt skolestivt fremført biografi om Karl Adding, via Fredriks egen sterke livshistorie og en filmskaper som selv er aktivt til stede som historieforteller, til bruk av kunstig intelligens for å iscenesette noen av historiens dramatiske spenningstopper.

En strammere regi, og et skarpere fokus på Fredrik, kunne muligens gitt en enda sterkere filmopplevelse. Men det rike innholdet gjør likevel dette til en kompleks og engasjerende krigsdokumentar.

I sin morfars fotspor

Filmskaper Marte Hallem har lagt ned et grundig og bredt journalistisk arbeid i researchen av Karl Adding. Hun har laget tre teaterstykker om Operasjon Oleander, hun er aktuell med boken «Rinnans rival» og det var hun som fant Fredrik Lie i Stockholm, og kunne fortelle han hvem morfaren var.

FORTID OG NÅTID: Gjennom mye arkivmateriale og gode visuelle fortellergrep, blir vi godt koblet på Fredrik Lies jakt etter svar på hvem bestefaren var. FOTO: Storytelling Media AS

I denne dokumentaren blir de to sammen våre etterforskere inn i Karl Addings sammensatte historie. Han ble født Karl Isaevitch i 1913, sønn av en jødisk kjøpmann, og gjennom et solid kildearbeid følger vi hans fotspor fra barndommen i Trondheim til han blir dobbeltagent for Gestapo under krigen.

ANMELDELSE: Landman S1 – Barsk såpe fra Texas

Her er konsekvensene av Addings dobbeltspill, og rivaliseringen med angiver Henry Rinnan om Gestapos gunst, vesentlige for den krigshistoriske delen av dokumentaren.

Samtidig gir Hallem plass til Addings skolegang, skolekamerater, sykdomshistorie og vanskelige oppvekstvilkår. Her åpnes det opp et større rom for tolkning, og Fredrik Lie får slippe til med en undrende fortellerstemme hvor han tenker høyt om hvorfor morfaren valgte å gjøre som han gjorde.

TIDSVITNE: Marte Hallem møter folk i Trøndelag som husker livet under tysk okkupasjon. FOTO: Storytelling Media AS

En imponerende åpenhjertig utforskning

Henry Oliver Rinnan er en av de mest beryktede angiverne fra 2. verdenskrig i Norge, og det er forståelig at Karl Addings historie fortelles i lys av deres rivalisering. Men til tross for filmens tittel har Rinnan bare en birolle i «Rinnans rival».

ANMELDELSE: Cross – fenger som seriemorderkrim

Det rike materialet Marte Hallem har sanket inn er fullt av viktige detaljer, kjente navn og fascinerende informasjon fra krigen, men den brede historiefortellingen gjør også at «Rinnans rival» blir ujevn av sprikende fortellergrep og skiftende perspektiv. Spesielt opplever jeg at grepet med rufsete KI-rekonstruksjoner, for å illustrere historiens spenningstopper, blir nesten karikert i sin dreiing mot noir-filmens sjangermotiv.

GRIPENDE ÅPENHJERTIGHET: Fredrik Lie er imponerende åpenhjertig om sitt møte med egen familiehistorie fra krigen. FOTO: Storytelling Media AS

Det er i filmens nåtid «Rinnans rival» gjør størst inntrykk. Her er det Fredrik Lies personlige historie og hans opplevelser – både før han visste om morfaren, og i møte med morfarens handlinger under krigen – som engasjerer.

Det kjempegode journalistiske arbeidet som ligger bak å finne Fredrik i Stockholm, og få han med på dette dypt personlige dokumentarprosjektet, gjør at «Rinnans rival» har en unik inngang til hvordan vi som mennesker bærer med oss krig i generasjoner. Og den åpenhjertige utforskingen Fredrik Lie lar oss være med på, griper med sin medmenneskelighet.

«Rinnans rival» har kinopremiere 22. november.

Om FILMEN

Rinnans rival
  • Rinnans rival
  • Slippdato: 22.11.2024
  • Regi: Marte Hallem
  • Utgiver: Storytelling Media
  • Aldersgrense: 12 år
  • Sjanger: Dokumentar, Krig