PÅ KINO 25. DESEMBER 2024: Denne filmen er et godt eksempel på at kinolerretet er uslåelig som vindu mot fremmede verdener.
Handlingen i «Munken og geværet» er riktignok lagt til nær fortid, men stedet er Bhutan.
Det lille landet i sør-Asia har lenge vært ett av verdens fattigste og minst utviklede – og det er som å bli kastet flere hundre år tilbake i tid.
Hadde det ikke vært for enkelte innslag av biler og billedrørs-skjermer, kunne det vært vanskelig å vite at alt faktisk utspiller seg på 2000-tallet.
Regissør og manusforfatter Pawo Choyning Dorji skildrer landets utfordrende overgang fra å være et innesluttet kongedømme til å skulle bli et gradvis åpnere demokrati med både hjertevarme og mild satire.
Skuespillet er tidvis i stiveste laget blant enkelte, mens regissøren ofte virker å være mer interessert i å vise frem mennesker og miljø enn å drive handlingen fremover.
ANMELDELSE: «Kvitebjørn» er et eventyrlig sikkerstikk
«Munken og geværet» er likevel en morsom, interessant og lærerik skildring av et lands demokratiske voksesmerter.
Skal avholde prøvevalg
Året er 2006 og den lille landsbyen Ura er åsted for flere sammenfallende hendelser. Først og fremst skal det innføres demokrati i Bhutan, men problemet er at mange innbyggere ikke aner hva det innebærer.
Derfor skal det avholdes et prøvevalg for at de skal lære hvordan denne prosessen fungerer i praksis. Lederen for Bhutans valgkommisjon, Tshering Yangden (Pema Zangmo Sherpa), drar til Ura for å overse prøvevalget.
Samtidig ankommer amerikaneren Ronald (Harry Einhorn) sammen med guiden Benji (Tandin Sonam) under dekke av å være fototurist, men har egentlig et helt annet mål med reisen.
På veien møter de munken Tashi (Tandin Wangchuk), som er på oppdrag fra byens Lama (Kelsang Choejay). Han må finne to geværer som Lamaen trenger for å rette opp en feil.
ANMELDELSE: «Mufasa: Løvenes konge» er et rivende godt fortalt eventyr
Hvorfor det trengs våpen, er et mysterium som ligger der som et lite spenningsmoment gjennom det meste av filmen.
Best som stemningsskildring
«Munken og geværet» er best som en stemningsskildring av Bhutan i skjæringspunktet mellom gamle tradisjoner og den moderne verdens inntog.
Filmen inneholder noen overtydelige eksempler på hvordan vestlige verdier sniker seg innpå, først og fremst på den lokale kafeen med James Bond-reklame på TV (for «Quantum of Solace») og tilgangen på Coca-Cola (omtalt som «svart vann»).
Ura skildres som en fattig og enkel landsbygd, men de fleste innbyggerne virker å være fornøyde med tingenes tilstand, uten å føle behov for noen demokratisk påvirkningskraft.
ANMELDELSE: «Kjærlighet» er varm, vittig og humanistisk
Historiens bedagelige fremdrift gjør at spenningsnivået ikke virker å være en prioritet, men «Munken og geværet» er god på å skildre miljøet og mentaliteten som dikterer figurenes idealistiske verdisyn.
Noen av aktørene foran kamera er åpenbart glade amatører, noe som gjenspeiles i skuespill av vekslende kvalitet, men filmopplevelsen heves av den varme satiren, den lune humoren og nydelige bilder av Bhutans fantastiske landskap.