PÅ DISNEY+ FRA 4. DESEMBER: «Star Wars: Skeleton Crew» lener seg stemningsfullt på følelsen fra 80-tallets fantasirike familiefilmer og lykkes godt med å blande nostalgisk filmkraft à la Steven Spielberg med et friskt og fengende pirateventyr fra galaksen langt langt borte.
ANMELDELSE: Snøsøsteren – Rommer julegleder og sorger
Fire unge hovedpersoner med jedidrømmer på et farlig romeventyr fyller serien med en barnlig undringsglede for den kraftfulle Star Wars-verdenen vi kjenner fra tidligere filmer og serier. Det er et ganske enkelt oppsett, men undringsgleden blir smittsom i det «Skeleton Crew» tar oss med på en skattejakt etter gamle hemmeligheter som åpner opp nye deler av Star Wars-universet på magekriblende vis.
Serien er full av velkjente Star Wars-gleder. Her er det en ny vittig piratdroide, et deilig innholdsrikt romskip, gøyale skapninger og fiffige ferdighetstriks. Men serieskaperne Jon Watts og Christopher Ford legger også nye lag til gamle attraksjoner når de introduserer oss for en retrofuturistisk forstadsplanet, et skjult piratsamfunn og en fengende mystisk kraftbruker i Jude Laws karismatiske skikkelse. Jeg er i hvert fall godt koblet på dette eventyret etter de tre første episodene.
*Røpevarsel: Nedenfor avsløres litt av den innledende handlingen.*
Fra skolebenk til skråplanet
«Skeleton Crew» starter befriende frittstående og krever ingen spesifikke forkunnskaper fra filmer eller serier. Det betyr ikke at det ikke kan komme forbindelser til det øvrige universet. Handlingen foregår i tiden etter «Jediridderen vender tilbake» (1983) og ca. samtidig som hendelsene i «The Mandalorian», så det er rikelig med kjentfolk som potensielt kan dukke opp.
ANMELDELSE: The Acolyte – Ubalanse i seriekraften
De fire skoleelevene Neel (Robert Timothy Smith), Wim (Ravi Cabot-Conyers), KB (Kyriana Kratter) og Fern (Ryan Kiera Armstrong) bor på den velstående, fredelige og litt kjedelige planeten At Attan. En dag tror Wim at han har oppdaget et forlatt jeditempel i skogen. Gjengen utforsker selvsagt, og plutselig skjer det ting som feier dem opp i lufta og ut på skråplanet – nærmere bestemt i kriminelt farlig selskap med pirater og kjeltringer.
«Skeleton Crew» smeller i gang med en drivende god actionsekvens som blåser hull i skrogene og viser frem kløktig piratvirksomhet i åpent romlandskap. Derfra holder serien seg leken og levende i møte med nye planeter og nye rollefigurer, hele tiden med et hjerte som banker litt ekstra for dem som drister seg litt utenfor regler og den nye republikkens systemer.
ANMELDELSE: Our Little Secret – Fengende juletrash
Mytologien som utforskes er umiddelbart spennende, med en rik grobunn for oppdagelseslyst, nye forbindelser og fanteorier underveis. Og med et artig birollegalleri som begeistrer med kloke hjelpere og pelskledde banditter, så er det riktig så underholdende å ferdes i denne ganske så milde, humørfylte og festlige delen av galaksen.
Spielberg-kraften er sterk i denne serien
Forstadsplaneten At Attan er en passende kjerne for denne nostalgikjærlige serien å kretse rundt. På At Attan spiser barna frokostblanding, nettbrettene ligner på Etch A Sketch og den litt for trygge forstadsidyllen er som skapt for å trigge barnlig fantasi til å lengte etter farer, action og eventyr.
Hovedpersonene er en fornøyelig firerbande som treffer følelsesmessig fint i spennet mellom unge handlekraftige helter, og barn som har havnet på en farefull ferd langt unna familie og sine trygge hjem.
Her spilles det godt fra unge skuespillere som kombinerer barnlig uskyld med barskt mot og kul stil. Og serien klarer å plukke opp de såre kontrastene mellom barn som har all verdens kjærlighet og trygge rammer, og dem som har opplevd ting som preger barndommen med savn og vanskelige familieforhold.
Med vidunderlige familiefilmer som «The Goonies» og «E.T.» blant innflytelsene, er dette en skjønn forbrødring mellom Steven Spielbergs teft for spennende og litt vemodige barneperspektiv og George Lucas sin fantasifulle eventyrverdensbygging.
«Skeleton Crew» ser også bra ut på skjermen som en hyllest til 1980-tallets sci-fi-eventyr.
Her blir lommelykter, lyspanel, røde knapper, flammer og stjerner brukt som lyskilder som kaster en stemningsfull glød inn i bildene. Produksjonsdesignet er fullt av stilige detaljer, det sentrale romskipet har nok personlighet til å bli et levende hjem og serien klarer å balansere kraften mellom godlynt lek og alvorlig spenning rundt våre unge helter.
Det kler et eventyr som reiser mellom måner, pirathuler og ukjente planeter i en fartsfylt blanding av skattejakt, flukt og leting etter hjemplanet. Og med en sleip, men godhjertet Jod Na Nawood som en mystisk veileder med skjulte motiv og mange hemmeligheter, så har også serien fått sin egen Han Solo-type.
Slike figuretterligninger kan fort bli bleke kopier i denne galaksen, men i Jude Law har «Skeleton Crew» funnet en skuespiller som har nok finesse og glimt i øyet til å kunne gjøre denne sjarmerende kjeltringen til en minneverdig Star Wars-figur. Det ser i hvert fall lovende ut etter tre episoder.
«Skeleton Crew» har premiere med 2 episoder på Disney+ 4. desember. Anmeldelsen er basert på 3 av 8 episoder.