Vi trenger et godt filmår. Kinobransjen har slitt med lavere besøk den siste tiden, men de store titlene står i kø utover 2025, flere av dem forhåpentligvis også publikumssuksesser. I denne saken kan du lese hvilke jeg gleder meg aller mest til.
LES OGSÅ: Seriene vi gleder oss til i 2025!
Både «Nosferatu» og «Babygirl» kunne vært aktuelle for denne lista, hadde det ikke vært for at de allerede har hatt norgespremiere (Klikk titlene for å lese anmeldelsene).
Den nyslåtte Golden Globe-vinneren «Emilia Pérez», som seiler opp som en av Oscar-favorittene, bobler like utenfor mine 10 forhåndsfavoritter. Det gjør også Brady Corbets «The Brutalist», co-skrevet av norske Mona Fastvold.
Jeg ser også frem til Tommy Wirkola og Rasmus A. Sivertsens animasjonsfilm «Spermageddon», Roar Uthaugs actioneventyr «Troll 2», Guillermo Del Toros nye versjon av skrekk-klassikeren «Frankenstein» og Bong Joon Hos sci-fi-drama «Mickey 17» med Robert Pattinson.
Det blir også spennende å se Pattinson i Kristoffer Borglis «The Drama», der han spiller mot selveste Zendaya. En av produsentene er Ari Aster, som selv skal regissere den moderne westernfilmen «Eddington» med Joaquin Phoenix, Pedro Pascal, Emma Stone og Austin Butler.
I tillegg vil jeg nevne Edgar Wrights nyinnspilling av «The Running Man», Pixars animasjonsfilm «Elio» og en ny musikal fra «South Park»-skaperne Matt Stone og Trey Parker, som foreløpig ikke har fått noen tittel.
Det er også all grunn til å tro at det som vanlig kommer flere spennende titler som jeg ikke engang har på radaren i skrivende stund. Her er de 10 filmene jeg gleder meg mest til i 2025:
Den stygge stesøsteren
Mange har vært spente på regissør Emilie Blichfeldts potensial etter de lovende kortfilmene «How Do You Like My Hair?» (2013), «Saras intime betroelser» (2018) og «Stesøstra» (2020).
Sistnevnte er også kimen til hennes «Askepott»-inspirerte spillefilmdebut, der Elvira (Lea Myren) går til drastiske skjønnhetstiltak for å kapre prins Julian (Isac Calmroth) foran sin vakre søster Alma (Flo Fagerli).
Filmen er invitert til både Midnight-programmet på Sundance-festivalen og Panoramaseksjonen på Berlinalen, noe som må sies å være en pangstart for Blichfeldts film.
Norgespremiere: 7. mars
Tron: Ares
Regissør Joachim Rønning har store sko å fylle med den tredje «Tron»-filmen. Steven Lisbergers fantasifulle originalfilm fra 1982 er en klassiker, mens Joseph Kosinskis «Tron: Legacy» (2010) var en overraskende sterk oppfølger.
Begge handler om et datanettverks indre liv og i den kommende filmen skaper programmet Ares kaos i den virkelige verden når mennesket for første gang møter skapninger med kunstig intelligens.
Jared Leto, Greta Lee, Evan Peters og Gillian Anderson står på rollelista. Det gjør også Jeff Bridges, som gjentar rollen som Kevin Flynn fra de to første filmene.
Kan Rønning klare det? Ja, definitivt. Se bare hva han fikk til med «Maleficent: Mistress of Evil», som også var en stor Hollywood-produksjon full av datagenererte effekter. Det er også et scoop å få selveste Nine Inch Nails til å lage musikken!
Norgespremiere: 8. oktober
Før mørket
Denne filmen skildrer dramatiske hendelser på Leger Uten Grensers feltsykehus i Den sentralafrikanske republikk.
Kristine Kujath Thorp spiller hjelpearbeideren Linn, som på julaften 2013 blir satt i en farlig situasjon når feltsykehuset blir omringet av en sint mobb på jakt etter en mann som har søkt tilflukt der.
Regissør er solide Eirik Svensson («Natt til 17.», «Harajuku», «Den største forbrytelsen»), mens manuset er skrevet av superdrevne Lars Gudmestad og Harald Rosenløw, inspirert av hjelpearbeider Lindis Hurums beretninger i boka «Alle mennesker er ikke like mye verdt».
Filmen får æren av å åpne den viktige filmfestivalen i Göteborg 24. januar, som er et lovende kvalitetsstempel. (For ordens skyld: Lindis Hurum er en bekjent i en av mine vennekretser)
Norgespremiere: 28. februar
Superman
Jeg innrømmer å ha gått litt leie av superheltfilmer, og har derfor ikke med verken «Captain America: Brave New World», «The Thunderbolts», eller «The Fantastic Four: First Steps» på lista.
Men når regissør James Gunn, mannen bak «Guardians of the Galaxy»-filmene, sparker i gang et fornyet DCU med en «Superman»-film, pirres nysgjerrigheten.
Dette skal ikke være en opprinnelseshistorie, men finner sted i en tid der Superman for lengst er etablert som superhelt og forsøker å finne balansen mellom arven fra Krypton og sin plass blant mennesker.
Det er nok utfordrende å følge i fotsporene til blant andre Christoper Reeve og Henry Cavill, men ut ifra traileren har David Corenswet absolutt det rette utseendet til både Superman og hans alter ego Clark Kent.
Vi skal også kunne leve godt med Rachel Brosnahan som Lois Lane og Nicholas Hoult som hans erkefiende Lex Luthor.
Norgespremiere: 11. juli
28 Years Later
Cillian Murphy er kanskje hetere enn noensinne etter suksessen med «Oppenheimer», som han fikk både Oscar, BAFTA og Golden Globe-priser for. Nå returnerer han og regissør Danny Boyle til zombiefilmen de lagde i 2002, nemlig «28 Days Later».
Fem år senere var Boyle også en av produsentene av oppfølgeren «28 Weeks Later», der Murphy ikke var med. Nå har det åpenbart gått 28 år siden et virus herjet England og gjorde de smittede til blodtørstige zombier.
Det store spørsmålet er hvilken rolle Cillian Murphy egentlig spiller. En teaser har allerede skapt reaksjoner på nettet, da den hinter om figurens skjebne. Eller gjør den det?
Aaron Taylor-Johnson, Jodie Comer, Jack O’Connell og Ralph Fiennes spiller øvrige roller i det som kan bli en av sommerens mest skremmende filmer.
Norgespremiere: 20. juni
Mission: Impossible – The Final Reckoning
Den åttende og (kanskje) siste «Mission: Impossible»-filmen har en jobb å gjøre. Den forrige ble nemlig ikke så stor som forventet sommeren 2023, da den fikk hard kamp om publikums gunst av både «Barbie» og «Oppenheimer».
Likevel satser Tom Cruise og regissør Christopher McQuarrie for fullt med et rekordhøyt budsjett på $400 millioner for å gi oss et siste eventyr om IMF-agenten Ethan Hunt.
Jeg har stor tro på at de nok en gang vil greie å underholde fletta av oss med god spenning og fantastiske actionsekvenser, blant annet innspilt på Svalbard.
Premieredatoen får meg til å mistenke at de planlegger en storstilt gallapremiere på filmfestivalen i Cannes.
Norgespremiere: 23. mai
F1
Som en stor tilhenger av Formel 1-racing og bilfilmer som «Grand Prix», «Le Mans», «Days of Thunder» og «Rush», er det umulig å ikke ha store forventninger til «F1».
At den er regissert av Joseph Kosinski («Tron: Legacy», «Oblivion», «Top Gun: Maverick») og har Brad Pitt øverst på plakaten, gjør den bare enda mer attraktiv.
De har hatt full tilgang til Formel 1-sirkuset, der innspillingen har besøkt flere av de siste årenes virkelige løp, og den seksdobbelte verdensmesteren Lewis Hamilton er en av produsentene.
Pitt spiller en tidligere fører som lokkes tilbake til Formel 1 for å trene et nytt talent, og flere av dagens førere blir å se foran kamera, blant andre nevnte Hamilton.
Konseptet høres altså helt likt ut som Tony Scott-filmen «Days of Thunder» med Tom Cruise, men der foregikk dramatikken i det amerikanske NASCAR-miljøet. Nå er det Formel 1-sirkuset i flere verdensdeler som er lekegrinda.
Norgespremiere: 27. juni
Flåklypa – fra Paris til Pyramidene
Ivo Caprinos fantastiske «Flåklypa Grand Prix» (1975) har fått tre glimrende oppfølgere, alle regissert av Rasmus A. Sivertsen. De har bare manglet en ting: Il Tempo Gigante!
Nå kommer den legendariske doningen tilbake i en ombygd versjon i en film som bærer bud om fart og moro over to kontinenter. Solan, Ludvig og Reodor melder seg nemlig på et bilrace, der start og mål er avslørt i filmens tittel.
Rasmus A. Sivertsen har også regien denne gangen, og lover «utrolige farkoster i et billøp utenom det vanlige» i et presseskriv som ble sendt ut sammen med teaseren.
Den varer bare i 30 sekunder, men avslører at filmen ikke er laget med stop motion-teknikk, som de foregående. Her blir alt animert ved hjelp av datamaskiner, noe Sivertsen og Qvisten Animation heldigvis også har lang og god erfaring med. Dette MÅ bli bra!
Norgespremiere: 25. desember
Sentimental Value
Joachim Trier er en av våre fremste regissører. Renate Reinsve er en av våre fremste skuespillere. Deres enorme suksess med «Verdens verste menneske» gjør at deres nye samarbeid automatisk vekker stor oppmerksomhet.
Filmen har også velkjente verdensnavn som Elle Fanning og Stellan Skarsgård på rollelista. Trier har igjen skrevet manuset sammen med Eskil Vogt, og handler om søstrene Nora og Agnes som sørger over sin mor.
Samtidig får de besøk av faren Gustav (Skarsgård), en filmregissør som vil gjøre opp for sitt fravær ved å tilby Nora (Reinsve) en rolle i sin neste film, noe hun slett ikke vil.
Det er grunn til å tro – og nærmest forventet – at «Sentimental Value» blir invitert til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, der også «Verdens verste menneske» ble vist, og som Renate Reinsve fikk en skuespillerpris for. Er det for mye å håpe på?
Norgespremiere: Andre halvdel av 2025
Avatar: Fire and Ash
Er det en ting de to første «Avatar»-filmene har lært oss, er det at man aldri må tvile på James Cameron. Det gikk 12 år mellom «Titanic» og «Avatar» og ytterligere 13 år til «Avatar: The Way of Water», men hver gang har rekordene falt.
Når «Avatar: Fire and Ash» kommer i desember, vil det bare ha gått to år siden forrige film, men det er all mulig grunn til å forvente en ny kassasuksess av enorme dimensjoner.
Ingenting er kjent om historien, men det antas at Jake (Sam Worthington), Neytiri (Zoe Saldaña) og resten av Sully-familien igjen er sentrale figurer.
Og hvorfor «Fire and Ash»? I et intervju med Rotten Tomatoes, sier Cameron at ild kan representere hat, vold, traumer og mulig maktmisbruk, mens aske representerer sorg og det å måtte leve med det du har gjort.
Norgespremiere: 17. desember