PÅ KINO 3. JANUAR 2025: Ideen til denne franske filmen er ett hakk bedre enn selve gjennomføringen av den.
«En annerledes sommer» starter nemlig med et fiffig anslag som kunne ha sprunget i flere spennende retninger.
ANMELDELSE: «Nosferatu» rendyrker det mørke og makabre
Den finner en fin vei videre, selv om regissør Artus, som også spiller en av hovedrollene, kanskje vil mer enn han egentlig rekker å formidle.
Filmen har imidlertid et fantastisk persongalleri, bestående av en samling fargerike figurer med høyt humornivå, til tross for et rikt utvalg av ulike funksjonsnedsettelser.
Den franske originaltittelen «Un p’tit truc en plus» kan oversettes til noe sånt som «Det lille ekstra», som ville vært bedre enn den generiske tittelen den har fått på norsk.
Det forhindrer ikke at «En annerledes sommer» er et friskt pust av en komedie, preget av latter, glede og hjertevarme. Det er lett å forstå hvorfor filmen ble en kjempesuksess i hjemlandet.
Raner en gullsmedbutikk
En gjeng utviklingshemmede og tre ledsagere gjør seg klare til å reise med buss på sin årlige ferietur til et idyllisk sommerhus på den franske landsbygda.
ANMELDELSE: «Kvitebjørn» er et eventyrlig sikkerstikk
Samtidig ranes en gullsmedbutikk i nærheten av en far og hans sønn, Lucien (Clovis Cornillac) og Paulo (Artus).
Når de haster forbi bussen like etterpå, mistas de for å være de siste passasjerene, som ingen av de andre har møtt før, og går om bord for å unnslippe politiet.
Plutselig må Paulo late som han heter Sylvain og har nedsatt funksjonsevne, mens faren later som han heter Orpi og er Sylvains ledsager.
Vel fremme på sommerstedet blir det klart at de av praktiske årsaker blir nødt til å leve på denne løgnen en god stund til.
De tvinges rett og slett til å bli kjent med blant andre Arnaud (Arnaud Toupense), Baptiste (Théophile Leroy), Ludovic (Ludovic Boul), Marie (Marie Colin), Gad (Gad Abecassis), med flere.
Det skal vise seg at dette oppholdet, og møtet med de andre feriegjestene, skal gi ranerne noen nye perspektiver på både far-sønn-forholdet og deres småkriminelle tilværelse.
Trykker på emosjonelle knapper
Å lage en komedie der brorparten av figurene (og skuespillerne) har nedsatt funksjonsevne, kan være en risikabel øvelse, men i denne filmen ler man hele tiden med dem, ikke av dem.
ANMELDELSE: «Team Havnaa» er et godt sportsdrama med spennende boksing
Regissør Artus sørger klokelig for at det er hans egen funksjonsfriske figur som til stadighet utviser dårlig skjønn og tråkker i salaten.
Av og til blir det overtydelig når Paulo og Lucien skildres dummere og mer uforsiktige enn de trenger å være, men samtidig er de gode kontraster til de øvrige gjestenes lattermilde livsgnist og lekelyst.
Det blir kanskje i overkant mange historietråder å forholde seg til når kjærlighetslivet til ledsageren Alice (Alice Belaïdi) blir et tema, og deler av filmens midtparti består av unødvendige repetisjoner som bremser fremdriften.
ANMELDELSE: «Kjærlighet» er varm, vittig og humanistisk
Konklusjonen er også litt for pen og pyntelig til at man riktig tror på den, men samtidig er det åpenbart at «En annerledes sommer» trykker på noen store og varme emosjonelle knapper som gjør det vanskelig å legge altfor mye vekt på filmens svakheter, og heller sette pris på dens mange styrker.
Som for eksempel den ville sidehistorien om hva som skjer med den virkelige Sylvain (Benjamin Vandewalle) etter at han aldri kom seg på den bussen.