For bråkete for museum

Napalm Death fikk ikke spille konsert med keramiker på museum i London.

I helga spilte metalbandet Napalm DeathTrondheim Metal Fest. Nå er en planlagt konsert med bandet i London blitt avlyst på grunn av frykt for sikkerheten til bygningen der de skulle spille.

Napalm Death på Trondheim Metal Fest. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK.
Museet i London fant ut at musikken til Mark Greenway og Napalm Death ville bli for voldsom for deres lokaler. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK.

Høyttalere fylt med flytende leire

Birmingham-bandet Napalm Death har gjennom en årrekke spilt sin aggressive metal, gjerne omtalt som grindcore. Keramikeren Keith Harrison så på dem som det perfekte bandet til å utfylle en planlagt installasjon på et museum.

Det er i London-museet Victoria and Albert (ja det samme museet som nå setter rekorder med sin David Bowie-utstilling) kunstneren hadde planlagt å ha sin installasjon kommende fredag.

Utstillingen skulle blant annet bestå av et system av høyttalere fylt med flytende leire, som ville ha gått i oppløsning på grunn av vibrasjonene som ville oppstått når Napalm Death skulle spille.

– Kan ha ødeleggende effekt

Keith Harrison mente bandets dype basslyd ville være perfekt for hans kunstprosjekt, men ifølge The Independent ville trolig vibrasjonene fra bassen også ha innvirkning på andre ting.

Nå har museet annonsert at konserten ikke blir noe av etter at en undersøkelse av sikkerheten. De har konkludert med at musikken potensielt kan ha en ødeleggende effekt, både på bygningen og kunsten den oppbevarer.

– Vi er veldig lei oss for dette, men vi må prioritere sikkerheten til våre gjester, sier en talsmann for museet til London24.com.

– Lyd som våpen

Napalm-vokalist Mark Greenway sa før konserten ble avlyst at han så på konseptet til keramikeren som spennende og interessant.

– Å bruke lyd som våpen, eller et våpen for å forandre noe, er et veldig interessant konsept og jeg finner hele prosessen der lyd gradvis skal ødelegge en skulptur av leire fengende.

– Støy-elementet i musikk bør aldri bli undervurdert, og denne utstillinga vil forhåpentligvis vise at musikk kan gjøre interessante ting utover vanlige produksjonsteknikker.
Men nå blir dette altså ikke noe av.