Fra publikummere til stjerner på VG-lista

Isak Heim var bare 13 år da han så idolene i Donkeyboy opptre på VG-lista-showet i Trondheim i 2009. Ti år etter står han på scenen sammen med dem.

21. juni pakkes Rådhusplassen i Oslo full av flere titalls tusen publikummere når det første showet til VG-lista 2019 finner sted.

I folkemengden finnes garantert artistspirer som drømmer om at de en dag selv skal få opptre, for de som står på scenen har nemlig en gang gjort det samme!

Så på sine fremtidige samarbeidspartnere

Isak Heim skal opptre for aller første gang på VG-lista i år sammen med Rat City på låta «Kind of love».

Etter en tredjeplass i Idol i 2011, er han ikke helt scene-fersk, men at han nå skal stå på scenen sammen med noen han en gang så veldig opp til, er likevel ganske spesielt.

For i 2009, som 13-åring, så Isak VG-lista-showet som publikummer i Trondheim.

Han husker at et av høydepunktene var Donkeyboy som spilte «Ambitions» sammen med gjestevokalist Linnea Dale.

Donkeyboy og Linnea Dale under VG-lista-showet i Trondheim. (Foto: Sigrid Schei Lorentzen, NRK P3)

– Det begynner å bli en del år siden nå, men jeg var på VG-lista i Trondheim og fikk se mine fremtidige samarbeidspartnere i aksjon!

Rat City er nemlig opprettet av låtskriverne og produsentene Kent og Cato Sundberg – mest kjent som frontfigurer i nettopp Donkeyboy.

– Donkeyboy spilte opp til fest på torget for oss kidsa, og jeg husker det var veldig stas, sier Isak Heim.

Isak Heim synger sammen med Rat City på låta «Kind of love». Foto: Sony Music

– En fantastisk mulighet

Julie Bergan kan nesten regnes som en veteran på VG-lista på Rådhusplassen. Årets opptreden blir nemlig hennes sjette, i tillegg til at hun har vært med å lede showet i 2017.

Hun har imidlertid vært der enda flere ganger, som publikum. Hun forteller at hun reiste fra Skien, hvor hun er fra, og inn til Oslo for å se showet.

– Vi dro alltid på VG-Lista, for det var en helt fantastisk mulighet til å se alle våre store forbilder og favorittartister HELT gratis! Det var alltid så sykt god stemning, og som regel siste skoledag før ferien, så det var jo en skikkelig fin markering av at det ENDELIG var sommerferie!!!

Julie Bergan hadde tidlig trua på at hun en dag skulle stå på VG-lista-scenen. Hun pleide å stå i publikum før drømmen gikk i oppfyllelse. Foto: Privat

– Ingen tvil om at jeg skulle få det til

Julie Bergan husker også at showet var en stor inspirasjon fordi hun allerede som liten jente drømte om å få stå på samme scene selv. Og hun hadde tidlig trua på at det en dag skulle skje.

– Selv om det virket veldig fjernt da jeg stod bakerst i det stooore publikummet, at jeg selv skulle få stå der en dag, så hadde jeg ikke en eneste tvil om at jeg skulle få det til en dag! Hvert eneste år sa jeg: «NESTE ÅR skal jeg stå på den scenen selv!!!!»

Plutselig gikk den drømmen i oppfyllelse noen år senere, forteller hun.

– Ganske vilt å tenke på. Spesielt nå etter snart 6 år på den scenen der.

I år skal hun synge låta «Outlaw» som kom i slutten av mai, og «Stfu» (Shut the fuck up) som også kom tidligere i år.

Drømte om å stå med Alan Walker

Alexandra Rotan synger på årets show sammen med bandet sitt Keiino, og de skal fremføre ESC-låta «Spirit in the sky».

22-åringen debuterer på scenen på VG-lista i år, men har minner fra sofaen hjemme i stua på Råholt i Eidsvoll kommune, hvor hun så showet fra TV-skjermen.

– Jeg har et minne jeg husker veldig godt, og det var da jeg så Alan Walker spille i 2016.

Alan Walker opptrådte sammen med Iselin Solheim på låtene «Sing me to sleep» og «Faded», og den da 19 år gamle Alexandra drømte om at det var hun som sto der som hans vokalist.

Ut på turné året etter

Alexandra Rotan forteller at det var denne opptredenen hun gledet seg mest til akkurat det året.

– Og selv om jeg så det på TV, føltes det som om jeg var til stede!

Hun trengte ikke drømme veldig lenge, for etter å ha røket ut av Idol i 2016 snakket hun med Alan Walkers manager Gunnar Greve som viste seg å ha en jobb til henne…

Året etter fikk hun rett og slett følge med superstjerna på hans europaturné.

I år står hun på VG-lista-scenen sammen med sitt eget band, og det er, om mulig, enda større!

Alan Walker og Alexandra Rotan spilte sammen i 2017. (Foto: privat)

– En feiring å dra på VG-lista

22 år gamle Abdulhakim Hassane, også kjent som artisten Hkeem, kommer til VG-lista med låta «Madiba».

Hele Norge fikk øynene opp for Hkeem da han ga ut «Fy Faen» sammen med Temur i 2017 og fikk spilletid i suksesserien Skam her på P3. Men musikken har vært viktig for Hassane også før han begynte med musikk selv.

– Før jeg begynte med musikk, så tror jeg nok at jeg var på VG-lista hvert år.

Hassane, som er fra Stovner i Oslo, sier konsertene alltid har vært på siste skoledag, og at det derfor var tradisjon å dra ned til Rådhusplassen rett etter skoleavslutninga.

– Så det var en feiring for oss å dra til VG-lista, alt handla bare om «vibe», men noe som var litt typisk var jo at det alltid regna! Haha!

Selv husker han aller best da Nico & Vinz opptrådte i 2015 med hele tre av sine låter, «Am I wrong», «When the day comes» og «In your arms».

– Det var så spesielt, fordi det var rett etter den store suksessen de hadde rundt omkring i verden, og jeg har jo fulgt med på dem fra starten av karrieren deres. Så det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

– De lot meg holde på

20 år gamle Hilde Skaar fra Stord i Hordaland kommer til VG-lista med låta si «24» som hun slapp i april.

Det er ikke mange år siden hun satt hjemme i sofaen med mamma og pappa og drømte seg bort til akkurat dette øyeblikket.

– Jeg tror mamma og pappa synes det var teit at vi måtte se på VG-lista på TV’n, men de lot meg holde på – haha!

Et minne som har brent seg spesielt fast er VG-lista for ti år siden, i 2009.

– For jeg ELSKA Alexander Rybak med «Fairytale»!! Jeg digga Donkeyboy med «Ambitions» og, men herregud, hvor jeg elska Alexander Rybak!

Som mange andre artister startet pop-drømmen akkurat sånn, ved å se på stjernene som hadde nådd toppen.

– Jeg drømte meg vekk og tenkte at der skulle jeg også stå en dag!

Og nå har drømmen kommet i oppfyllelse, Skaar ble bekrefta til VG-lista tirsdag denne uka.

Hilde Skaar, nå kjent som artisten Skaar, i et privat bilde fra tida da hun selv bare drømte om å få stå på VG-lista-showet.

Vengaboys og A1

Nicolay Ramm opptrer på showet i år med låta «Raske briller» som toppet VG-lista i tre uker i mars 2019.

30-åringen hadde en tidlig musikk-karriere i duoen To små karer, sammen med klassekompisen Christoffer B. Claussen i 2002 – da de vant Melodi Grand Prix Junior.

Siden har det mest gått i humorinnslag og programledelse i sportssendingene til NRK og nå senest i Ramm, ferdig, gå!

I tenårene var Nicolay Ramm selv tilskuer av VG-lista-showet.

– Jeg husker vi tok bussen inn til byen for å få med oss showet, det var stor stas. Jeg har et vagt minne om at jeg så Vengaboys en gang, kan det stemme?

Det nederlandske Eurodance-bandet Vengaboys’ toppet listene med låta «Boom boom boom boom» i 1999, og har siden vært gjenganger på nostalgi-showet «We love the 90’s» i Oslo.

– Kanskje så jeg A1 en gang i tiden? foreslår han også.

– Det er i hvert fall veldig lenge siden.

(A1 skal ha opptrådt på VG-lista i 1999. Hverken vi eller Nicolay Ramm greier å finne bildebevis på dette, og heller ikke hvilket år Vengaboys skal ha vært der, ettersom han mener det var mens han var tenåring. Vengaboys besøkte sist VG-lista i 2011, for åtte år siden).

Låta til Nicolay Ramm, «Raske briller», ble til i forbindelse med programmet Alpestreker på NRK som ble laget til Ski-VM i Seefeld i Østerrike. Selv om det var mest ment som humor tok den litt av. Få uker etter utgivelsen hadde den blitt spilt flere millioner ganger på Spotify.

LES OGSÅ: Alt du må vite om VG-lista-showet


Disse artistene er nå bekreftet til VG-lista-showet i Oslo: Julie Bergan, Ruben, Isah & Dutty Dior, Hrvy, Nicolay Ramm, Katastrofe, Keiino, Hkeem, Rat City feat. Isak Heim, Morgan Sulele feat. OnklP, Stina Talling, Ina Wroldsen, Kristian Kristensen, Duncan Laurence, Astrid S., Tix, Store P. & Lars Vaular, Lauren, Skaar, Daya, Freddy Kalas, Chris Holsten og Madden.