nrk.no
Kamelen - «MEST ELSKET & Hatet»

Fra røff bakgrunn til lysere tider

Tidvis skinner pøbelbakgrunnen gjennom.

2023 var nok et turbulent år for Marcus Kabelo Møll Mosele (31), eller Kamelen, som rapperen er bedre kjent som. 

I mai 2023 ble bergenseren elsket og hatet etter å ha hengt ut en dømt overgriper på Instagram-kontoen sin. Forrige uke vedtok Kamelen et forelegg på 20.000 kroner som følge av hendelsen.

Tidligere samme år smeltet han flere mammahjerter da han opptrådte på «Lindmo» med låten «Mama», dedisert til den kreftsyke moren hans som senere dessverre gikk bort i november 2023.

Midt opp i dette har Kamelen rukket å spille inn og utgi flere låter som har blitt tatt godt imot blant publikum.

«MEST ELSKET & Hatet» er en sammensetning av fire eldre låter og fire helt nye. Til tross for et synkronisert lydbilde oppleves Kamelens fjerde album sjelløst og unødvendig. 

Mye av det samme

«MEST ELSKET & Hatet» sparker i gang med singelen «Slipp deg løs», som ble gitt ut allerede i slutten av oktober i 2023.

Låten er drevet av saksofon og dyp bass, og er i seg selv en slager, men som introlåt gir den en uggen følelse av at albumet en har i vente kan komme til å være uten noe særlig substans.

Hvilket dessverre stemmer.

Kamelen står på scenen i bar overkropp. Han holder en mikrofon i den ene hånda. Den andre hånda holder han opp i været. Ved siden av ham står en hypeman med hendene i været. Bak dem står en DJ.
BASS: Kamelen på Palmesus 2023. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Det betyr ikke at «MEST ELSKET & Hatet» er et dårlig album, men det kunne ha vært så mye mer om man tar i betraktning alt som har påvirket 31-åringens liv siden forrige albumslipp for tre år siden. 

Beatsene, signert bergensprodusenten Nado og den danske duoen Villads Sofus Bertelsen og Kasper Svare, er for det meste helt ok.

De benytter seg grovt av dunkende house-bass eller legger til noen repetitive toner fra underveldende gitar eller piano. Låtene «Boys I D Blå» og «Benzin» kunne likeså godt vært samme låt.

Kamelen har på seg en sølv jakke og svarte solbriller mens han står sidelengs og synger i en mikrofon
SELVSIKKER: Kamelen har blitt en populært artist på festivalscenene i Norge. Her fra Øya 2022. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Lyrikken faller også i samme felle, med enkle tekster om å tjene penger (både på ærlig og uærlig vis), hvor fett det er å være på klubben, og hvordan politiet stadig er ute etter å ta Kamelen.

Jeg skal på ingen måte antyde at dette er urealistisk eller at Kamelen ikke lever dette livet, men på et såpass kort album som «MEST ELSKET & Hatet», hadde det vært forfriskende med litt variasjon. 

Tviholder på fortiden

De få gangene albumet bryter opp, er det heldigvis en positiv opplevelse. Låten «Snop» har alt man ønsker, og forventer, fra bergensrap.

Beaten skaper et «stank face» fra start av, Kamelen drar langt på vokalene og endrer på flowen sin sømløst. Til stor glede legger Martin Hazy et gjestevers som minner om tidlig Dårlig Vane. 

Kamelen stagediver i en hvit singlet. Han har på seg en blå bukse og solbriller.
FOLKEKJÆR: Kamelen har med seg Lars Vaular, Martin Hazy og danske Branco på albumet. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Det samme gjelder «Stakken pt. 2» som har vært ute siden november 2023, men fremdeles fremstår svært underholdende.

Her flexer Kamelen sine rap-ferdigheter så vel som rikdom. På flere måter er låten et faen-ta-deg til janteloven, og for så vidt politiet. 

Imellom de mer poppete og dansbare låtene, blir albumets mer røffe gullkorn «Snop» og «Stakken pt. 2» en påminnelse om at Kamelen stadig er en av Norges mest grenseløse.

Kamelen står på en scene på Palmesus. Foran ham ser vi masse publikum. Publikum står i ring rundt to publikummere som danser. Vi ser pyro, flammene står til værs.
FLEXER: Kamelen på Palmesus 2023. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Det er tydelig at det ikke er den samme Kamelen på «MEST ELSKET & Hatet» som man ble kjent med i 2015 da han rømte fra politiets varetekt.

Likevel finner man igjen spor fra den pøblete fortiden, bare ikke like eksplisitt som på for eksempel giga-singelen «Si Ingenting». 

Ny tid i vente

På Kamelens fjerde album er det langt mellom røffe og skrekkinngytende trap beats som «Ambivalent» fra 2017 var fullpakket med. Denne utviklingen er i stor grad et tveegget sverd. 

På den ene siden virker det som artisten Kamelen er i ferd med å miste sitt gangster-persona. På den andre siden virker det som personen Marcus Kabelo Møll Mosele har det bedre med seg selv enn på lenge, og er i ferd med å finne en viss fred. 

Kamelen står ved Mon Plaisir i Bergen og latar som at han held eit maskingevær.
BANG: Kamelen starter karrieren med å flykte fra varetekt. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

«MEST ELSKET & Hatet» er på en måte et stort brudd med artistens tidligste utgivelser, samtidig som det føles som en forlengelse av «#FRIKJENT» fra 2021.

Uansett baner Kamelen sin egen, kompromissløse, vei videre. 

Kamelens fjerde album «MEST ELSKET & Hatet» utgis fredag 19. januar.

FLERE MUSIKKANMELDELSER:

Siste fra P3.no: