nrk.no

Fra styrke til løping: – Virker som at man skal være så tynn som mulig

Før var det styrke og rumpe som gjaldt. Nå skal «alle» løpe halvmaraton, mener tiktoker Selma Løvendahl (21).

De siste årene har vi sett Y2K-stilen komme sterkt tilbake. Lave bukser, korte skjørt og croppede topper som var trendy på 90- og 00-tallet, dominerer nok en gang motebildet.

– Dette er mote som eksplisitt spiller på kropp, og som henter frem et gammeldags og på mange måter utdatert kroppsideal, der den til dels ekstremt tynne kroppen ble idealisert, mener moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir i KK.

Montasje av to bilder. Side om side er to catwalkmodeller. Til venstre er Bella Hadid med langt, sort hår som er nedslått. Hun går på en catwalk i en hage med oransje blomster i bakgrunnen. På seg har hun en blå dongeri-farget bh og et dongeriskjørt med lavt liv. Til høyre er en modell for klesmerket Miu Miu. Hun har store briller, en stroppeløs topp som kuttes inn mot midten nederst og lave bukser.
TREND DE SISTE ÅRENE: Catwalkmodellene viser frem Y2K-moten under Paris Fashionweek 2023 og 2024. Foto:
REUTERS, Christian Hartmann / JULIEN DE ROSA, AFP

Samtidig som motebildet har endret seg, kan det se ut som at treningstrendene har gjort det samme. Men henger dette sammen?

Snudd helt om

– Jeg husker at man på ungdomsskolen skulle trene styrke for å få rumpe, men nå virker det som at det er løping og pilates som gjelder.

Dette sier tiktoker og forfatter Selma Løvendahl Mogstad (21).

Da Selma var 15 år, ville hun gå ned i vekt. Det utviklet seg til noe hun i ettertid har omtalt som «å være fanget i et helvete».

Blond jente sitter med beina i kryss på benk. Betongvegg i bakgrunn. Hun har langt blondt hår og smiler med lukket munn. Solen skinner, hun sitter i skyggen.
UTDATERT: Selma er lei av at kropp skal være fokus. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK

Hun ble friskmeldt som 19-åring, men temaet er fremdeles en sak som står Selma nær. Hun har gitt ut bok om sin kamp mot spiseforstyrrelser og lager videoer til sine 11.000 følgere på TikTok.

Nå ser hun at folkene i feeden på sosiale medier blir stadig tynnere.

– Det er så dust at kropp omtales som trend, men det virker som at med moten nå, så er det en veldig tynn kropp som følger med.

Samtidig har løping blitt veldig populært, særlig blant unge.

Why2K

– En ny «tynnbølge» skyller over motebransjen etter at mangfold og inkludering lenge har stått sterkt, sier moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir.

En «varslet katastrofe», kaller hun det:

– 90- og 2000-tallstrenden som har ridd trendbildet, kan ha noe av skylden – med sine lave bukser og skinny jeans, korte skjørt og magetopper.

Moteredaktør Ida Elise Einarsdóttir står på gaten i sort og formsydd dress. Hennes mørkebrune hår er utslått. I bakgrunnen ser man brosteinsfortau og vindier som speiler en blå himmel.
TRO PÅ GENERASJONEN: Moteredaktøren har troen på at unge i dag ser kritisk på usunne skjønnhetsideal som løftes frem av de store motehusene. Foto: Linda Marie Vedeler, NRK

Einarsdóttir forklarer mote som en syklus hvor det som har vært, vil komme tilbake. Igjen og igjen. Med motebildet har også den utskjelte heroin chic-trenden gjenoppstått. Denne trenden fra tusenårsskiftet gikk ut på at man blant annet skulle være svært tynn, blek og se sliten ut.

Hun mener utviklingen er «ett skritt frem og to tilbake».

Kropp bør ikke være trend, men likevel er den ofte gjerne nettopp det – også historisk sett, skriver hun til P3.no

Og det at kjendiser som Kim Kardashian slanker seg sju kilo på tre uker for å passe inn i en kjole, får ringvirkninger, mener hun.

Det har blitt mer mangfold i motebransjen de siste tiårene, men det er en langt igjen – særlig når det gjelder de internasjonale moteukene i Paris og Milano, skriver moteredaktøren.

Kroppsideal for kvinner de siste 30 årene

1990–2000:

Et blandet tiår hvor girl-power var sentralt og kvinner skulle si, gjøre og se ut som de ville. Man hadde modeller som Heidi Klum og Gisele Bündchen, som var slanke, men samtidig så sunne ut. Og så hadde man supermodellen Kate Moss, som var det ultratynne symbolet på skjønnhet: heroin chic.

2000–2010:

Tiårets start var fremdeles preget av heroin chic-looken, men etter hvert dreide fokuset over på helse. Man skulle ikke bare se sunn ut, men også være det. Skuespillerne Kate Winslet og Scarlett Johansson ble etter hvert kvinner som man ønsket å se ut som.

2010–2020:

Den sunne og sterke kvinnekroppen er nå idealet, og stjerner som Beyoncé og Kim Kardashian dominerer rampelyset. Samtidig ser man at bevegelsen «bodypositivity», som fremmer et positivt syn på alle kropper, brer seg på sosiale medier.

Kilder: Stylist.uk, Costume.dk

Det at mote også kan se ut til å påvirke treningstrender, mener hun er et bevis på at mote er noe som angår alle. Derfor er det også viktig å problematisere trendene som setter kropp i fokus.

– Det vi kan håpe på, er at den nye generasjonen ser med andre briller på trenden, og at kroppsmangfoldet er kommet så langt at trendene som spiller på kropp, faktisk er mer inkluderende, forteller hun.

Mister følelsen av normalen

For Selma fulgte spiseforstyrrelsen med et anstrengt forhold til trening. Hun måtte ta en lang pause fra blant annet løping for å nullstille dette mønsteret.

Det var ikke før 21-åringen flyttet til New York i fjor at hun tok opp løpingen igjen. Hun hadde på bucketlisten at hun ville løpe i Central Park.

– Jeg tok en pause fra trening i halvannet år etter at jeg fikk kontroll på spiseforstyrrelsen. Nå finner jeg glede i løping. Det er ikke lenger er en kompensasjon for at jeg har spist mat, forteller hun.

Selma Løvendahl står med langt blondt hår og ser seg bak over skuldren inn i kamera. Bakgrunnen er Central Park i New York. Selma står foran et vann og fargene er grønne og skiftende til gule høstfarger på trærne.
CENTRAL PARK: Det var i denne kjente parken Selma fant tilbake til løpegleden etter treningspausen. Foto: Kari Løvendahl Mogstad

Da Selma kom hjem fra USA etter ett år, var det tydelig at løpefeberen hadde kommet til Norge.

TikTok-feeden var full av folk som løp halvmaraton. Venninner som tidligere hadde fokusert på styrketrening, snakket om at de måtte begynne å løpe, forteller Selma.

– Nå er det bare totalt snudd. Det virker som at man skal være så tynn som mulig, og det syns jeg er veldig trist. Det er jo fint at man har så forskjellige kropper.

Hun synes det er superfint at løpegleden har bredt seg over landet, men mener at man fort kan miste følelsen av hva som er «bra nok».

Hun så seg nødt til å virkelighetsorientere følgerne sine i en TikTok-video:

– Du må ikke løpe. Det er ikke vanlig å løpe halvmaraton eller maraton, det er ganske ekstremt. Løp hvis det gir deg energi og glede, dropp det om du synes det er helt pyton, sier hun i videoen.

Kommentarfeltet ble raskt fylt av følgere som takket henne for påminnelsen.

Lav fettprosent og lav alder

Treningsinfluenser Kasper Kvello forteller at fikseringen om å gå ned i vekt ikke bare angår jentene. Han får daglige meldinger fra gutter, gjerne helt ned i 14-årsalderen, som ønsker å gå ned i fettprosent.

At en løpebølge har bredt seg utover landet, synes han også er helt fantastisk – hvis motivasjonen er riktig.

Ung mann med kaps, som smiler flott til kameralinsa.
BEKYMRINGSVERDIG FOKUS: Kasper Kvello synes det er skummelt om utseende er grunnen til at man trener. Foto: Håvard Steffensen, NRK P3

Dersom man løper for å forbrenne mest mulig fett, ha lavest mulig fettprosent og se ut på en bestemt måte, er det kort vei til et anstrengt og usunt forhold til både kropp og mat, mener han.

– Spis sunn og nok mat, tren godt og sov mange nok timer om natta. Det er det jeg svarer på meldingene jeg får.

I tillegg til løping har også pilates blitt en populær treningsform den siste tida.

En vanlig myte når det gjelder treningsformen pilates er at du får lange og slanke muskler dersom du trener det. Men stemmer egentlig det?

– Nei, det er bare rør og det dummeste jeg hører. Du kan ikke trene musklene dine lengre eller «spotforbrenne» fett. Finn en treningsform du liker, så er det mer enn godt nok, forteller treningsinfluenseren.

Trenger du noen å snakke med?

Rådgivning om spiseforstyrrelser kan kontaktes både på chat og telefon.

LES MER:

Siste fra P3.no: