nrk.no

Girl in red har funnet kjærligheten: – Har det mye bedre nå

Marie (22) gikk fra å være ukjent til verdensstjerne på kort tid. Det var ikke bare enkelt.

– Jeg har mindre tålmodighet for bullshit, sier artisten.

Den 27. november skal hun innta scenen under den niende utgaven av «P3 Gull». I tillegg er hun nominert til to kategorier: både «Årets låt» og «Årets artist».

Det er kun tre år siden Marie Ulven vant «Årets Urørt» for musikken hun lagde på barnerommet hjemme i Horten. 

Siden 2018 har Marie fått godt over en milliard avspillinger på Spotify, over 2,3 millioner følgere på Instagram, og fans over hele verden. 

Under årets MTV Europe Music Awards var hun også nominert til både «Beste video med et budskap», hvor hun konkurrerte mot artister som Billie Eilish, Harry Styles og Demi Lovato, og beste «push-artist» (gjennombrudd).

Brå overgang

Selv sier Marie at overgangen fra soveromsinnspillinger til verdenssuksess ikke bare har vært lett.

– Den var litt brå. Jeg tror jeg fikk litt nakkesleng på en dårlig måte. Jeg tror sånn i retrospekt at det skjedde for fort, sier artisten.

I 2019 hadde Marie nettopp fullført videregående og flyttet for seg selv da karrieren hennes begynte å ta av for alvor. Samme året tilbrakte hun nesten all tiden på turné.

Marie Ulven smiler og gjør "peace-tegn" på rød løper under P3 gull 2018. Hun har på seg en rød og svart stripete genser med en t-skjorte med et bilde av en vagina printet på.
GIRA: Marie under sitt første «P3 Gull», i 2018. Foto: Xueqi Pang

– For veldig mange er det å flytte for seg selv nok å navigere i livet, men da skulle jeg plutselig klare meg selv på egen hånd og turnere ekstremt mye. 

Det var tøft. Men vanskelighetene med å flytte hjemmefra samtidig som hun konstant var på turné, gjorde henne sterkere.

–  Det ble bare veldig mye greier veldig fort. Men jeg er veldig takknemlig for de erfaringene jeg gjorde meg i 2019. Jeg føler at jeg har litt mindre tålmodighet for bullshit og greier som ikke er på stell nå, takket være det året.

Større og større

Marie føler hun har vokst mye under den krevende tiden.

– Jeg har følt at jeg nesten kunne se at jeg ble eldre inni hodet mitt, som føles veldig rart. Det har gått fort, ja. 

– Men jeg føler man liksom kan høre essensen av meg i musikken for det, og at kjernen høres veldig ut som Girl in red, legger hun til.

Marie har på seg en olabukse, brun og rød hettegenser og en grønn lue. Hun sitter å lener seg over et bord og ser alvorlig på oss gjennom et speil på veggen.
STÅR ALDRI STILLE: Marie føler at musikken hun lager, utvikler seg i takt med hennes egne personlige endringer. Foto: Isak Jenssen

Marie slapp sitt første album, «If i could make it go quiet», i april 2021. Her tok hun et stort steg fra de tidligere soveromsinnspillingene til en langt mer polert produksjon, preget av synther og et større lydbilde.

Steget fra soverommet til arena-pop var vellykket, og Marie fikk stor internasjonal oppmerksomhet – inkludert fra Taylor Swift.

Hun kan imidlertid avkrefte at braksuksessen har vært en selvtillitsboost.

NY VIDEO: Girl in red slapp ny musikkvideo til «Call you mine» 18. november.

– Jeg har nok mer kunstnerisk tvil nå enn jeg noensinne har hatt. Jeg er mye krassere mot meg selv nå og stiller helt andre krav til meg selv kreativt og musikalsk.

Mye tyder likevel på at Marie har gjort noe riktig. En stadig voksende fanskare bekrefter at Girl in red er en artist mange har ventet på.

Slår et slag for psykisk helse

Girl in red har på mange måter blitt kjent for å gjenspeile skeive kjærlighetsopplevelser. Som et resultat har «Do you listen to girl in red?» blitt et internasjonalt kodespråk for «liker du jenter?» blant skeive.

Med albumet «If i could make it go quiet», som hun slapp tidlig i år, har hun i tillegg rettet søkelyset mot psykisk helse. Responsen har vært enorm på på sosiale medier og i kommentarfelt.

Skjermbilde av kommentarfelt‎ under sangen «Serotonin» på YouTube den 25. ‎oktober ‎2021.

Folk hedrer Marie for åpenheten og for å få dem til å føle seg mindre alene. Hun synes det er flott at musikken hun lager har hjulpet så mange og forteller at låtene er hennes måte å snakke om viktige ting.

– Det som jeg synes er viktig å snakke om, det sier jeg allerede i musikken min. Og det er mitt forsøk på å snakke mer om det og åpne en dialog om ett eller annet. Jeg føler at det er mitt forum for å snakke om ting. 

Marie har på seg en olabukse, brun og rød hettegenser og en grønn lue. Hun sitter oppå en krakk og strekker det en benet høyt opp mot veggen, mens hun ser rett mot oss.
TREFFER EN NERVE: Marie tror at den internasjonale suksessen skyldes at det er noe i musikken hennes som treffer bredt. Foto: Isak Jenssen

Marie føler musikk kan nå gjennom til folks følelser på en spesiell måte. Derfor synes hun det gir mer mening å snakke om viktige ting i låtene fremfor å ha et raserianfall på Twitter.

Nettopp det at musikken er rå og ekte, tror hun kan være en del av grunnen til at låtene hennes har blitt tatt så godt imot.

– Jeg føler at det er en blanding av at jeg synger om ting i musikken min som andre ikke har fortalt, og at musikken min er god.

– Kanskje folk connecter med det fordi jeg gjør en innsats for å gi det dybde, legger hun til.

Er på et mye bedre sted

Marie har selv hatt utfordringer med sin mentale helse. Hun har slitt spesielt med angst og tvangstanker, og er åpen om dette i musikken.

Marie sitter og spiller piano i grønn og blå psychedlisk t-skjorte og en blå strikke-vest. På hodet har hun en svart caps med "Norway" printet i rød skrift. Hun sitter i et rom fullt av planter og ser rett mot oss med et nærmest overrasket blikk.
GJENSYNSGLEDE: Marie sier at det var veldig hyggelig å se igjen kjæresten etter forrige turne. Foto: Jacqueline Landvik

Nå forteller hun at hun er på et mye bedre sted mentalt enn hun har vært tidligere.

– Jeg har det mye bedre nå enn jeg noensinne har hatt det, faktisk. Jeg har det veldig bra.

Hun tror det er fordi hun fikk litt tid til å jobbe med seg selv – for første gang på lang tid.

– Takket være pandemi og livet på pause, så klarte jeg å jobbe en del med meg selv.

Marie har i tillegg andre ting å smile av om dagen. Hun kan nemlig fortelle at det går bra på kjærlighetsfronten.

– Det går veldig fint. Jeg har en veldig, veldig god og varm og søt kjæreste, som jeg har det veldig fint med. Så jeg har det veldig bra, sier artisten og smiler. 

Selv om hun bare har gode ord å si om kjæresten, holder hun kortene tett til brystet om hvem jenta er.

– Nei, det får hun snakke om selv en gang. Jeg er egentlig en veldig privat person. Selv om jeg utleverer meg selv ganske mye i låtene mine, så er jeg egentlig ganske low-key.  

LES MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: