– Glad og forbanna på samme tid

Ukas Urørt: Lüt er lei av at folk uttaler seg om mennesker de egentlig ikke vet noe om. Derfor har de skrevet låta, «Du vet ingenting».

Sekstetten fra Tromsø ble kjent med hverandre på Hurtigruten i 2014, på vei til Rock mot rus på Andøya. Ørjan Nyborg Myrland (gitar), Marius James Platt (bass) og Sveinung Mellem Engvikar (trommer), spilte med The Wolves. Markus Danielsen Danjord (vokal), Hans Marius Mikkelsen (gitar) og Viljar Ratama Dunderovic (gitar), deltok på rockemønstringen med et indiepop-prosjekt som ble nedlagt samme kveld. Femten-seksten år gamle fikk Hans, Markus og Viljar raskt smaken på det søte liv, da de snek seg inn på backstage med evig mat og en sofa hvor Kvelertak spilte FIFA 14.

– I starten sa folk vi lignet på Kvelertak og Ondt Blod, og det var sikkert noe i det. Vi startet tross alt bandet den kvelden vi alle så dem på samme scene. Men om det stempelet fortsatt skulle henge ved er det på tide å riste det av oss nå.

– Hele gjengen krasja på de to hotellrommene The Wolves hadde fått tildelt og som et naturlig resultat av helgen starta vi Lüt.

Urørt mener:

«Du vet ingenting» synger de, men det er lettere å føle man vet alt når man vandrer gatelangs med Lüt på øret, for dette er oppbyggende til tusen. Krakilsk vokal, stor gitarlyd og nikk til både The Hives og Kvelertak, men i aller størst grad en ekstremt god meloditeft. Ditt nye favorittrockeband kommer fra Tromsø.

 

– Du vet ingenting

– Etter “Skyt Mæ” tenkte vi at vi måtte melke kua mens jernet var varmt og sa til riffmeister Mikkelsen: “ey bitch, mekk no hits”.

Som Hans Marius Mikkelsen ofte gjør, tok han med seg en god ide til øving. Så jobbet de fram resten, før de gikk i studio og smalt inn låta på to dager.

– Teksten handler om at vi stadig hører personer ha sterke meninger og misoppfatninger om andre. Folk uttaler seg om mennesker de egentlig ikke vet noe om.

Lüt forteller at de også har erfart dette i Tromsøs musikkmiljø. Mange uttaler seg, dømmer og definerer andre musikere på bakgrunn av musikken de spiller, noe som ofte blir helt feil.

– Vi kan ikke kaste bort mer tid på dette. Derfor har vi tatt på oss oppgaven og fortelle de folka at: Du vet ingenting.

The Dogs-vokalist Kristoffer Schau liker Ukas Urørt Lüt. Foto: Therese C. Wangberg
The Dogs-vokalist Kristoffer Schau liker Ukas Urørt Lüt. Foto: Therese C. Wangberg

Sondre Lerche digger Shikoswe, Lido er fan av Melf og forrige uke sparte ikke Mikhael Paskalev på kruttet da han omtalte Luli som: «om The xx fikk en baby med Haim» Denne uka har The Dogs-vokalist Kristoffer Schau, lytta til Lüt med «Du vet ingenting».

– Det er gøy at det er så proft, man hører at de har spilt i andre band tidligere. Det høres gjennomtenkt ut, har mål og mening, og er hissig. Det liker jeg! Men gudene veit hva låta handler om, jeg får bare med meg refrenget.

Til gjengjeld er valget Lüt har tatt i refrenget, noe av det som overraska og imponerte Schau mest.

– At de velger å stave ut Ing-en-ting, stavelse for stavelse er en ekstra gøyal bonus.

– Jeg får lyst til å se dem live! Det er helt klart noe jeg skal prøve å få til.

– Glad og forbanna på samme tid

Hele bandet bidrar med låtskriving og produktiviteten er ofte høyest i intensive og pressede perioder. Da Lüt fikk tilbud om å spille på Slottsfjell i sommer kastet de seg rundt og skrev tre låter rett før festivalen.

– Hans Marius kommer som regel til øving med en låt-skisse av melodier, derfra jobber vi oss gjennom låta sammen. Av og til skriver vi teksten sammen i studio, men de beste tekstene kommer når man minst venter det.

For Lüt er det viktig at det er en spesiell nerve i musikken, at man føler noe som kanskje ikke er så enkelt å sette fingeren på.

– Om folk blir glade og forbanna på samme tid hadde det vært helt rått.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5spT87fEGY8&w=560&h=315]

 

Vil konvertere Chirag til en av rockens disipler

– Noe av det som inspirerer oss mest er å se folk som jobber hardt og gjør det bra. Rockeband som baner vei for å gjøre det stort i inn- og utland, 16 åringer på fotballandslaget og gründere som lykkes etter år med knekkebrød og havregryn. Vi tror lidenskap og arbeidsvilje er nøkkelen til suksess, og det inspirerer oss til å kjøre på.

Karpe Diem er blant norske musikere Lüt ser opp til, og som de ønsker seg anerkjennelse fra.

– Karpe er konge og kanskje det råeste Norge har å tilby når det kommer til meningsfulle tekster og sterke melodier. Det går rykter om at Chirag for det meste hører på rap og indisk folkemusikk så vi har satt som mål å konvertere han til å bli en av rockens disipler. Vi har som delmål at han skal digge melodilinjene i refrenget til «Du vet ingenting».

I et band bestående av seks gutter med ulike preferanser, er det naturlig med stor sjangerblanding.

– Til sammen hører vi på det meste av ny musikk som pumpes ut over spillelistene, men er også innom de eldre klassikerne. The Hives og Refused er store helter fra rocken, mens ABBA og Ghost har inspirert oss i det melodiøse aspektet av musikken vår.

Men det er kun én sjanger som får hele gjengen ut på dansegulvet samtidig.

– Da må vi ha blodkommersiell country-pop fra artister som Blake Shelton og Randy Houser.

Lüt slipper debutalbumet i februar. Mens vi venter, her er deres favoritter: