– Gutter, Irma 1000 er her!

P3.no har tatt en prat med de legendariske P3-profilene.

P3s legendariske Irma 1000 satte en ny standard for radiohumor. Programmet har fått kultstatus siden det gikk på luften for første gang i 1993.

Bli med å mimre:

Irma 1000 på lufta for første gang

HØR: Irma 1000-klipp på NRK Gull

Kari Slaatsveen og Barbara Jahn er duoen bak programmet – med Finn Bjelke på produsentspaker.

– Irma 1000 ble en naturlig fortsettelse av et merkelig vennskap. Barbara og jeg skrev kudikt til hverandre og lagde smårare radioprogram sammen. Hun var dessuten noe av det morsomste jeg visste om, sier Kari Slaatsveen om starten på Irma-eventyret.

Barbara Jahn og Kari Slaatsveen i kjent stil. (Foto: Flickr/NRK P3)
Barbara Jahn og Kari Slaatsveen i kjent stil. (Foto: Flickr/NRK P3)

Hva savner du fra tiden i P3?
– Jeg savner å le meg ihjel sammen med Kari, lage radio og tulle med fine P3-lyttere, sier den andre halvdelen av Irma 1000, Barbara Jahn.

Hvert program startet med en låt av The Beatles, og de neste to timene ble fylt med en blanding av alle slags humoristiske hverdagsbetraktninger og en og annen gjesteopptreden. Faste innhopp ble gjort av blant andre Finn Bjelke, Egil Birkeland og Espen Thoresen.

LES: Espen Thoresen om sitt eget radioprogram XL

Irma 1000 hadde en dedikert fanskare som sendte drøssevis av brev og fakser (dette var tross alt på midten av 90-tallet), og som elsket duoens absurde humor og finurlige sketsjer.

Irma 1000

På tross av slående likhet, så sier Kari Slaatsveen at programmets navn ikke hadde noen forbindelse til matkjeden Rema 1000. Hun forklarer det heller på denne måten:

– Irma fordi vi likte navnet, og 1000 fordi det lå et løfte om tempo i det. Irma 1000 utropstegn.

Hva husker du best fra det som skjedde i og rundt programmet?

– Jeg husker en haug. Da vi underholdt, kjempegravide, på Samfundet i Trondheim, og ikke fullt så gravide på Hulen i Bergen. Der ble folk hissige fordi vi ikke hadde mer og ville ikke slippe oss av scenen. Så Barbara spiste matpakke og jeg drakk vann og rapte. Da fikk vi gå, sier Slaatsveen.

Og da Irma 1000 sendte radio fra en FN-leir i Libanon en uke i 1995, er det velkomsten Slaatsveen husker best:

– Vi durte inn i leiren stikkende opp av en stridsvogn, med skuddsikre vester, hjelm og solbriller, og ble møtt av soldater som løp ved siden av kjøretøyet og ropte: Gutter, gutter, faen, Irma 1000 er her!

Kjente karakterer

Et av Irma 1000s lengstlevende innslag var hørespillet «Aorta». Føljetongen tok utgangspunkt i livene til overlege Hege Renne og sykepleier Lege Halvorsen ved øre-nese-hals-avdelingen på St. Annes Hospital.

Besøk dem i uheldige omstendigheter i episode 504:

Irma 1000 – Aorta

Skuespiller Egil Birkeland spilte flere av programmets mest kjente karakterer: Sekretær i Kortidsminneforeningen K.O.R.T, Jimmy Hendriksen; den sanglade, men umusikalske lektoren Elvis Pressberg; og Bror Spanielsen, etterforsker ved Bagatellavsnittet.

Og Birkeland har vi i ettertid kunne se og høre blant annet som narkomane Jarle i Åpen Post.

Mimretid

Nyttårsaften 1995 var det slutt. Det markerte de på denne måten:

Irma 1000 siste program

– I ettertid skjønte jeg hvor godt lytterne likte programmet, men det gikk nok ikke helt opp for oss mens vi holdt på, sier Barbara Jahn, som ellers husker tiden som en herlig miks av hardt arbeid og moro.

Og dette er heller ikke første gangen hun og Kari Slaatsveen mimrer tilbake til midten av 90-tallet. Da P3 fylte 15 år i 2008 var Irma-duoen på besøk i P3Morgen:

Fortsatt humor og NRK

Kari Slaatsveen fortsatte i P3 etter at Irma 1000 var slutt, og startet blant annet morgenprogrammet Holger Nielsens Metode sammen med Petter Schjerven. Det gikk av luften i 2003.

Hva holder du på med nå for tiden?
– Jeg har nettopp avsluttet Englefjes, et musikkprogram som har gått hver lørdag på P1 i sju og et halvt år. Jeg lager Kveldsmat på åttende året på p1 hver onsdag kveld, og skal i gang med Helgeland sammen med Grete Strøm, Knut Folkestad og Bjørnar Pedersen.

LES: P3s Grete Strøm sjekker hvordan det er å bli skutt

I tillegg har Slaatsveen vært å se i humorserien Løvebakken på NRK1, som de nå lurer på om det blir mer av.

SE: Klipp fra Løvebakken med Kari Slaatsveen (representert ved lepper):

Barbara Jahn er også fortsatt i NRK, og har ansvar for ekstern tv-underholdning.

– Det vil si alle de underholdningsprogrammene som ikke lages i NRK men sendes på NRK, forklarer Jahn.

Var alt mye bedre før?
– Neida. Det var bare annerledes.

Lite comback

I 2004 gjorde duoen comeback sammen på radio i Reiseradioen, og laget sommerlige tv-promoer i god Kari&Barbara-stil.

Saft og vann:

Mannepass:

Hva er ditt Irma 1000-minne? Del det i kommentarfeltet!