Han er VRLs nye husrapper

Oral Bee er kjent for å lage låter om damer, penger og festing. Denne høsten blir det andre boller.

− Jeg liker å bruke kule ord og slanguttrykk, og det kan jo bli vanskelig hvis man lager en låt om en norsk politiker med et kjedelig navn.

Det er Oral Bee (hvis egentlige navn er Anders Smedstad) som snakker. Rapperen fra Nesodden var tilbake i rampelyset med et nytt album i fjor, og han har flere konserter på programmet denne høsten. Dessuten kan han snart sette et nytt punkt på CV-en sin: Husrapper i Verdens Rikeste Land.

LES OGSÅ: Alle hater Oral Bee

Et nytt blikk på nyhetene

Fra og med denne uka skal Oral Bee servere VRL-gutta (og lytterne!) en ny låt, inspirert av et aktuelt tema fra nyhetsbildet. Det blir gøy, tror rapperen. Men også rimelig utfordrende.

− Jeg merker at jeg er litt stressa over å måtte lage en låt i uka. Jeg får med meg nyheter hver dag, men nå må jeg lese dem på en annen måte – og med et nytt blikk, sier han.

Høstens første bidrag fra Oral Bee handler om et tema som stadig dukker opp i både aviser og kronikker: P3-serien SKAM, så klart!


Nyhetsbildet er som kjent i endring, så rapperen blir pent nødt til å holde seg oppdatert de neste månedene. Han har notert seg et par låttemaer allerede, men foreløpig holder han kortene tett til brystet. Imidlertid kan han røpe at det kommende valget i USA vil få velfortjent oppmerksomhet:

− Hvis jeg skal tenke som en rapper, bør jeg jo se opp til Donald Trump. Han har en trophy wife og lever som en boss. Samtidig er det ikke så fett at han en rasistisk, ufyselig fyr, konstaterer han.

– Jeg lurer litt på hvilken vinkel jeg skal gå for. Kanskje begge?

Verdens Rikeste Land er tilbake på radioen denne uka. Trolig blir det mye president-prat denne høsten. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3
Verdens Rikeste Land er tilbake på radioen denne uka. Trolig blir det mye president-prat denne høsten. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3

Oral Bee

– Anders Kranmo Smedstad (37), født og oppvokst på Nesodden utenfor Oslo.

Førstelåta “Penger” ble utgitt sommeren 2000, og deretter fulgte singelen “Alle hater Oral Bee”. Debutplata “Sånn vi putter det ned” ble sluppet året etter, og fikk relativt hard medfart fra kritikerne.

– I 2005 kom oppfølgeralbumet “Still Putter Det Ned”, mens “Putter Det Ned As Usual” dukket opp i 2009. “Putter Det Ned 4Ever” kom i fjor, og i sommer ble “Pimpguden Befalte Meg Til Det” sluppet. Han har også gitt ut flere plater i samarbeid med andre.

– Er en del av produsentteamet Da Playboy Foundation, som har produsert musikk til en rekke amerikanske utgivelser.

– I 2013 ga han ut selvbiografien “Livet til en norsk boss”.

Kilde: Oslo Records / Wikipedia

Ingen politisk artist

Nesoddingen er i utgangspunktet ingen fast VRL-lytter, men P3 er slett ingen ukjent arena for Oral Bee: Fra 1993 til 1996 var «The Oral-B Show» på lufta hver eneste uke, som et eget innslag i programmet «Howards bærbare fredagsparty». Den gangen var den lille rapperen bare så vidt blitt tenåring.

− Jeg lagde stort sett én låt i uka på den tida også, men da handla det gjerne om absurde ting som jeg fant på der og da – som gravemaskiner og pepperkaker, sier han.

De neste månedene blir det sannsynligvis mer politikk enn pepperkaker, og Oral Bee har aldri vært kjent for den slags. Snarere tvert imot, faktisk.

− Jeg lager gjerne låter om at jeg er en player og at damer liker meg og sånn – rundt 80 prosent av musikken min handler om det, sier han og ler.

− Dermed må jeg være litt forsiktig nå, så jeg ikke blir en seriøst politisk artist. Å ta disse nye temaene inn i Oral Bee-universet blir nok en ekstra utfordring for meg.

LES MER: − 15 år med innestengt P3-lyst

23 Responses to “Han er VRLs nye husrapper”

 1. Thor Haakon

  Oral Bee er like dum ja. Er alle helt hjerne løse?. Trump er ingen rasist!. Tror du han da hadde vært sammen med en utlending da?.Morons. HAHA. Eneste han hater er ulvolige invandrere med terror og dritt på hjernen. de skal ut. fysj!: ut!: vekk 😉

  • mofafa

   Nå tilhører Trump og kona hans teknisk sett samme rase…

   • Olsen

    Hvilken rase? Tysk-Irsk Amerikansk redneck og Amerikansk-Jugoslavsk/slovensk kommunist-modell. Jeg ser ikke helt likheten i rase her…

   • Thor Haakon

    Jada. De er samme rase. Akuratt som vi er samme rase.Vi er rasen “Mennesket” 😉 Man har forskjellige utstende og farger på huden bare 😉 Men samme rase

    Hunder for eksmpel. En fox terrier kan ikke være en bulldog 😀 to raser
    Mennesker = Hvit,svart, gul, grønn 😛 Samme rase! Ulike farger med ulike språk 😉 But the same race 😀

  • René A. L. Kongsvoll

   Poenget her er vel at det er greit å være innvandrer, så lenge du har en viktig funksjon, i Melania sitt tilfelle å være et deilig haleheng Trump kan smykke seg med. Meksikanske og andre latinamerikanske fremmedarbeidere har langt fra samme nytteverdi, da arbeidskraft i landbrukssektoren og andre lavinnteksyrker er jobber som den gjengse amerikaner drømmer om å kunne ta del i.

   Og som du korrekt sier, så er det en overrepresentasjon av terrorister og kriminelle i disse gruppene. Fundamentalistisk meksikansk terror er noe de fleste amerikanere har kjent på kroppen.

 2. FrodeFF

  Rap oppsto på 70-tallet som et politisk og sosialt opprør og krasse skildringer av livet i gettoen. For oss som husker dette er dagens rap for det meste misbruk. I tillegg er dagens beat gjerne kjedelig og monoton. Nettopp slik Oral Bees beats er. Denne “rapperen” har også en utrolig tillagt diksjon som får han til å høres ut som, unnskyld uttrykket, en drittunge som aldri har lært å snakke.

  De fleste rapperne i Norge i dag har misforstått og rappen har utviklet seg til å bli en sammenblanding av språk. Altså en forsøpling av vårt norske språk. En trend som synes for det meste på Østlandet.

  Det at denne rapperen har blitt tatt inn i varmen hos P3, underbygger min generelle påstand om P3s musikalsk forurensende mentalitet.

  • René A. L. Kongsvoll

   Jeg er enig i innholdet ditt, men den siste setningen blir litt ufrivillig morsom. Den høres nesten ut som den er hentet fra et tysk nasjonalsosialistisk manifest fra 1930-tallet. Vollblüter – pure Musik. Musik macht frei.

   • FrodeFF

    Det er skremmende mange mennesker som sterkt undervurderer tilvenningseffekten. Når så en statlig finansiert (lisenspenger og tilskudd) kanal har kastet seg på bølgen med “popmusikk” med låtlengder som egentlig er tilpasset kommersielle kanaler som driver reklamefinansiert i USA, innskrenker dette både lytternes musikk-forståelse og -hukommelse. De operere også med spillelister som igjen virker “hjernevaskende”.

    Dette er forkastelig “politikk” fra en offentlig finansiert kringkaster som skal ha en allmenn funksjon. Det virker for meg som om de ansatte ikke er sitt ansvar bevisst eller rett og slett ikke eier musikksmak.

    Jeg har gjentatte ganger påpekt dette gjennom debattfeltene og fått svar som at jeg er en sur, gammel og utdatert mann eller jeg kan velge en av de utall med andre kanaler de i dag har laget til. Vel, saken er at jeg ikke er utdatert eller sur og at de andre kanalene kjører akkurat samme linjen. Jeg hører på ny musikk, men ikke på bølgene av kopiister som følger uten et kritisk øre. Dette går mine skattepenger til og jeg nekter derfor å godta en allmennkrinkasting som ikke engang evner å reflektere over sitt ansvar men går for høye lyttertall…

    Radioen er faktisk ubrukelig for mitt vedkommende…

    • Sander Solbakken

     Øy, Frode, chill litt da.
     Veit du er en besserwisser på alle områder, og at du har lyst til å vise det, men nå har du kommentert litt mye her… (2615 kommentarer i skrivende stund)
     På tide å skru av pcen og høre på noen legendariske Oral Bee tracks.

     • Olsen

      Jeg syns også han kan chille litt, men han har noen sabla gode poeng innimellom, som dette med samlebåndsmusikk.
      Men å påstå (i korte trekk) at NRK/P3 er bare søppel er å dra det baklengs mye lengre enn bare ut av fuglekassa…
      P3 er pop. Pop er pop uavhengig om det er finansiert av lyttere eller reklame.

     • FrodeFF

      Lær deg norsk før du begynner å kritisere andre for å prøve å endre en allmennkringkaster som oppfører seg i beste hjernevaskingsstil overfor dem som er pålagt ved tvang til å finansiere dritten.

      Frode Fredriksen

      • Sander Solbakken

       Lykke til med å “endre en allmennkringkaster” via kommentarfeltet på p3.no.

      • Olsen

       Det trenger han strengt tatt ikke… Lære seg norsk mener jeg. Strengt tatt burde du ta deg en chill-pill til. Ja, jeg vet det heter avslapnings-pille.

  • Steve Biko

   Jeg var ikke i live på 70 tallet, men det du sier er grunnen til at jeg nesten ikke hører på rap lengre. Selv ikke i dets hjemland, USA, er det knapt nok autentisk lenger. Blitt altfor utvannet/kommersielt.

 3. Charles T. Hammer

  Politisk norsk rap. Kan ikke si jeg gleder meg. “But prove me wrong”!