Han er VRLs nye husrapper

Oral Bee er kjent for å lage låter om damer, penger og festing. Denne høsten blir det andre boller.

− Jeg liker å bruke kule ord og slanguttrykk, og det kan jo bli vanskelig hvis man lager en låt om en norsk politiker med et kjedelig navn.

Det er Oral Bee (hvis egentlige navn er Anders Smedstad) som snakker. Rapperen fra Nesodden var tilbake i rampelyset med et nytt album i fjor, og han har flere konserter på programmet denne høsten. Dessuten kan han snart sette et nytt punkt på CV-en sin: Husrapper i Verdens Rikeste Land.

LES OGSÅ: Alle hater Oral Bee

Et nytt blikk på nyhetene

Fra og med denne uka skal Oral Bee servere VRL-gutta (og lytterne!) en ny låt, inspirert av et aktuelt tema fra nyhetsbildet. Det blir gøy, tror rapperen. Men også rimelig utfordrende.

− Jeg merker at jeg er litt stressa over å måtte lage en låt i uka. Jeg får med meg nyheter hver dag, men nå må jeg lese dem på en annen måte – og med et nytt blikk, sier han.

Høstens første bidrag fra Oral Bee handler om et tema som stadig dukker opp i både aviser og kronikker: P3-serien SKAM, så klart!


Nyhetsbildet er som kjent i endring, så rapperen blir pent nødt til å holde seg oppdatert de neste månedene. Han har notert seg et par låttemaer allerede, men foreløpig holder han kortene tett til brystet. Imidlertid kan han røpe at det kommende valget i USA vil få velfortjent oppmerksomhet:

− Hvis jeg skal tenke som en rapper, bør jeg jo se opp til Donald Trump. Han har en trophy wife og lever som en boss. Samtidig er det ikke så fett at han en rasistisk, ufyselig fyr, konstaterer han.

– Jeg lurer litt på hvilken vinkel jeg skal gå for. Kanskje begge?

Verdens Rikeste Land er tilbake på radioen denne uka. Trolig blir det mye president-prat denne høsten. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3
Verdens Rikeste Land er tilbake på radioen denne uka. Trolig blir det mye president-prat denne høsten. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3

Oral Bee

– Anders Kranmo Smedstad (37), født og oppvokst på Nesodden utenfor Oslo.

Førstelåta «Penger» ble utgitt sommeren 2000, og deretter fulgte singelen «Alle hater Oral Bee». Debutplata «Sånn vi putter det ned» ble sluppet året etter, og fikk relativt hard medfart fra kritikerne.

– I 2005 kom oppfølgeralbumet «Still Putter Det Ned», mens «Putter Det Ned As Usual» dukket opp i 2009. «Putter Det Ned 4Ever» kom i fjor, og i sommer ble «Pimpguden Befalte Meg Til Det» sluppet. Han har også gitt ut flere plater i samarbeid med andre.

– Er en del av produsentteamet Da Playboy Foundation, som har produsert musikk til en rekke amerikanske utgivelser.

– I 2013 ga han ut selvbiografien «Livet til en norsk boss».

Kilde: Oslo Records / Wikipedia

Ingen politisk artist

Nesoddingen er i utgangspunktet ingen fast VRL-lytter, men P3 er slett ingen ukjent arena for Oral Bee: Fra 1993 til 1996 var «The Oral-B Show» på lufta hver eneste uke, som et eget innslag i programmet «Howards bærbare fredagsparty». Den gangen var den lille rapperen bare så vidt blitt tenåring.

− Jeg lagde stort sett én låt i uka på den tida også, men da handla det gjerne om absurde ting som jeg fant på der og da – som gravemaskiner og pepperkaker, sier han.

De neste månedene blir det sannsynligvis mer politikk enn pepperkaker, og Oral Bee har aldri vært kjent for den slags. Snarere tvert imot, faktisk.

− Jeg lager gjerne låter om at jeg er en player og at damer liker meg og sånn – rundt 80 prosent av musikken min handler om det, sier han og ler.

− Dermed må jeg være litt forsiktig nå, så jeg ikke blir en seriøst politisk artist. Å ta disse nye temaene inn i Oral Bee-universet blir nok en ekstra utfordring for meg.

LES MER: − 15 år med innestengt P3-lyst