Jula er høysesong for gjenforening med slekt og familie man ikke har sett på en stund. For noen skeive betyr det også å måtte «dempe homoen» i seg, å ikke få være seg selv.
https://twitter.com/CBibber/status/805112510579937281
– Jeg kjenner desverre flere som har blitt bedt om å gå inn i skapet igjen i jula. Det ødelegger jula for noen som ikke fortjener det i det hele tatt, forteller Christine Marie Jentoft (28) til Silje Ese, reporter i Verdens Rikeste Land.
Hør hele VRL-intervjuet med Christine her.
VRLs Silje kommer faktisk på at hun sjøl ble bedt om å ikke fortelle om sin egen jentekjæreste til besteforeldrene en jul når hun prater med Christine.
– Det ble begrunna med at de var sjuke, og at det kanskje var «like greit» å ikke nevne det for dem, sier Silje.
Ingen fortjener å skulle føle på den de er, mener Christine.
– Hvis du føler du må tone ned den du er som person rundt noen, bør du ikke feire jul med dem med mindre du har veldig lyst synes jeg. Hvorfor skal det gå ut over dem som ikke tilhører normen at de fordomsfulle vil ha julefreden sin?
Christine råder alle familier til å sørge for at det er rom til å være seg sjøl:
– Å være homofil eller trans går ikke utover noen andre. Vær imøtekommende, og ikke still de vanskelige spørsmåla mens ribba står på bordet. Takhøyde og åpent rom, er det ikke heller det jula handler om?
LES OGSÅ: Typisk homo?
– Her er det kun klær i skapene
Christine er transkjønnet og bor sammen med kjæresten Ina, men hun har aldri blitt bedt om tone ned homoen av sin egen familie. Hun feira dog en jul hjemme da hun enda ikke hadde kommet ut av skapet for noen andre enn seg sjøl og kjæresten. Det er nå fire år siden.
– For familien var jeg fortsatt mann den jula. Seinere, etter at jeg kom ut av skapet for dem også, har jeg jo skjønt at det er mye hyggeligere når man kan være seg sjøl.
Nå inviterer paret til julefeiring hjemme hos seg – uansett hvilke grunner folk måtte ha til å være ensomme i jula. I november la Christine ut denne statusen på Facebook:
Det har vært god respons på Facebook-innlegget hennes. De som har tatt kontakt er alt fra 16 til 50 år, men Christine og Ina har fortsatt flere plasser rundt bordet på julaften.
Skeiv Verden ber inn til feiring
Det finnes ingen statistikk på akkurat dette, forteller Benedicte Pryneid Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI). Men de veit at høytida kan være ekstra vanskelig for mange skeive:
– Ungdomstelefonen, Skeiv Ungdoms telefontjeneste, opplever henvendelser før og etter jul fra skeiv ungdom som synes det er vanskelig. Noen opplever at de må dempe homoen i seg eller føler de ikke kan vise hvem de er og hvem de elsker i jula, forteller hun.
LES OGSÅ: Inviterer unge ensomme til nyttårsfeiring
Blant dem som inviterer til åpen, fordomsfri og rusfri julefeiring er også Skeiv Verden. Det blir fjerde gang de gjør det i Oslo. Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn, tidligere underlagt FRI.
– Julefeiringa starta som en forlengelse av vår ukentlige, sosiale møteplass «Skeiv Kafe» i Oslo. Vi skjønte fort at det var stor interesse for å skape en felles julefeiring blant medlemmene, forteller Nina Bahar, assisterende generalsekretær i Skeiv Verden.
Det er femti plasser på feiringa – og det er fortsatt noen ledige. De fleste medlemmene og aktive i organisasjonen er skeive med minoritetsbakgrunn, men det er også dem som ikke er skeive eller ikke har minoritetsbakgrunn.
Hun tror det er mange ulike grunner til at folk vil være med.
– Noen har kanskje ikke familie i byen eller i landet, andre feirer ellers ikke jul, mens atter andre velger bort å feire med familien sin. Det blir i hvert fall fullt hus hvert år og stemninga pleier å være veldig hyggelig!