– Håper ingen må tilbake i skapet i jula

Christine Marie Jentoft veit at høytida kan være ekstra vanskelig for mange skeive.

Jula er høysesong for gjenforening med slekt og familie man ikke har sett på en stund. For noen skeive betyr det også å måtte “dempe homoen” i seg, å ikke få være seg selv.

– Jeg kjenner desverre flere som har blitt bedt om å gå inn i skapet igjen i jula. Det ødelegger jula for noen som ikke fortjener det i det hele tatt, forteller Christine Marie Jentoft (28) til Silje Ese, reporter i Verdens Rikeste Land.

Hør hele VRL-intervjuet med Christine her.

Silje Ese, reporter i Verdens Rikeste Land, kommer faktisk på at hun sjøl har blitt bedt om å ikke nevne sin egen kjæreste for deler av slekta i jula. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter, NRK.
Silje Ese, reporter i Verdens Rikeste Land, kommer faktisk på at hun sjøl har blitt bedt om å ikke nevne sin egen kjæreste for deler av slekta i jula. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter, NRK.

VRLs Silje kommer faktisk på at hun sjøl ble bedt om å ikke fortelle om sin egen jentekjæreste til besteforeldrene en jul når hun prater med Christine.

– Det ble begrunna med at de var sjuke, og at det kanskje var “like greit” å ikke nevne det for dem, sier Silje.

Ingen fortjener å skulle føle på den de er, mener Christine.

– Hvis du føler du må tone ned den du er som person rundt noen, bør du ikke feire jul med dem med mindre du har veldig lyst synes jeg. Hvorfor skal det gå ut over dem som ikke tilhører normen at de fordomsfulle vil ha julefreden sin?

Christine Marie Jentoftog kjæresten Ina ber inn folk som ikke har noe sted å feire, eller ikke vil feire med familien sin. Foto: Silje Ese, NRK P3.
Christine Marie Jentoft er transkjønnet og lever i samboerskap med ei dame. På julaften ber de inn folk som vil være et sted de kan være seg sjøl hundre prosent. Foto: Silje Ese, NRK P3.

Christine råder alle familier til å sørge for at det er rom til å være seg sjøl:

– Å være homofil eller trans går ikke utover noen andre. Vær imøtekommende, og ikke still de vanskelige spørsmåla mens ribba står på bordet. Takhøyde og åpent rom, er det ikke heller det jula handler om?

LES OGSÅ: Typisk homo?

– Her er det kun klær i skapene

Christine er transkjønnet og bor sammen med kjæresten Ina, men hun har aldri blitt bedt om tone ned homoen av sin egen familie. Hun feira dog en jul hjemme da hun enda ikke hadde kommet ut av skapet for noen andre enn seg sjøl og kjæresten. Det er nå fire år siden.

– For familien var jeg fortsatt mann den jula. Seinere, etter at jeg kom ut av skapet for dem også, har jeg jo skjønt at det er mye hyggeligere når man kan være seg sjøl.

Nå inviterer paret til julefeiring hjemme hos seg – uansett hvilke grunner folk måtte ha til å være ensomme i jula. I november la Christine ut denne statusen på Facebook:

skjermbilde

Det har vært god respons på Facebook-innlegget hennes. De som har tatt kontakt er alt fra 16 til 50 år, men Christine og Ina har fortsatt flere plasser rundt bordet på julaften.

Skeiv Verden ber inn til feiring

Det finnes ingen statistikk på akkurat dette, forteller Benedicte Pryneid Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI). Men de veit at høytida kan være ekstra vanskelig for mange skeive:

– Ungdomstelefonen, Skeiv Ungdoms telefontjeneste, opplever henvendelser før og etter jul fra skeiv ungdom som synes det er vanskelig. Noen opplever at de må dempe homoen i seg eller føler de ikke kan vise hvem de er og hvem de elsker i jula, forteller hun.

LES OGSÅ: Inviterer unge ensomme til nyttårsfeiring

Blant dem som inviterer til åpen, fordomsfri og rusfri julefeiring er også Skeiv Verden. Det blir fjerde gang de gjør det i Oslo. Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn, tidligere underlagt FRI.

– Julefeiringa starta som en forlengelse av vår ukentlige, sosiale møteplass “Skeiv Kafe” i Oslo. Vi skjønte fort at det var stor interesse for å skape en felles julefeiring blant medlemmene, forteller Nina Bahar, assisterende generalsekretær i Skeiv Verden.

Det er femti plasser på feiringa – og det er fortsatt noen ledige. De fleste medlemmene og aktive i organisasjonen er skeive med minoritetsbakgrunn, men det er også dem som ikke er skeive eller ikke har minoritetsbakgrunn.

Hun tror det er mange ulike grunner til at folk vil være med.

– Noen har kanskje ikke familie i byen eller i landet, andre feirer ellers ikke jul, mens atter andre velger bort å feire med familien sin. Det blir i hvert fall fullt hus hvert år og stemninga pleier å være veldig hyggelig!

Foto: Ellen Reiss, Skeiv Verden.
Skeiv Verden har julefeiring for medlemmene sine for fjerde gang i år. Foto: Ellen Reiss, Skeiv Verden.

LES OGSÅ: – Brukte tenårene på å skjule at jeg var homofil

62 Responses to “– Håper ingen må tilbake i skapet i jula”

  • 050986

   Alltid jul! Herlig! “Inn i” synes jeg er bra — så lenge det er inn i en kvinne (og ikke bare “Inn i musikken” til herlige Mari Lunnan.

 1. 050986

  Jeg kan ikke tenke meg noe mer kjedelig enn å bli fortalt om folks seksualitet, samme hvordan den er. Hetero eller homo, det er det samme. Enhver skal leve ut sin natur som de vil, men ekshibisjonisme faller ikke i alles smak. Lev livet, men ikke i all offentlighet. Spar oss for å kjede livet av oss i julen, påsken, pinse, studiesemesterne, feriende, eller når som helst.

  • Mikkel Bjerknæs

   “Lev livet, men ikke i all offentlighet”. Heteronormativitet i et nøtteskall.

   • 050986

    Mikkel rev satt på skrev, på en liten ståpikk. Hva er så interessant med det? Tror du det er interessant å se på forelskede heteropar som står og kliner foran alles øyne?

    • Mikkel Bjerknæs

     Tror du, hvis homofile får lov til å komme på julemiddag med kjæresten sin, at de hiver ribba av bordet og har seg foran bestemor?

   • Kjell Pettersen

    Så det å ha seg i full offentlighet er greia mener du?

    • Mikkel Bjerknæs

     Ja. Det er det som er greia. Homofile vil ikke bare slippe å late som de er hetro. De vil, og har et intenst behov for å ha samleie foran alle hetrofile mennesker, som en statement. Helst i drag, med discomusikk i bakgrunnen. Fordi de er “ikke normale”.

     • Jonny Kristiansen

      Men om dette ikke ER “normalt”, hvorfor hyle i fistel over å EN gang i året å vise hensyn til ANDRE?

      For de homofile krever FULL aksept og andres hensyn for egen legning, men å SELV vise forståelse og hensyn til at ANDRE ser litt anderledes på dette, DET er å kreve for mye tydeligvis.

      De fremstår jo som noen forbannede egoister som bare skal kreve uten å gi NOE som helst tilbake.

      • Mikkel Bjerknæs

       Hvorfor kan ikke homofobene EN dag i året, late som de kan tåle at homofile eksisterer?

       • Jonny Kristiansen

        Tja, kanskje fordi de gjør det resten av året? Og hvorfor skal homofile på DØD OG LIV kreve aksept og forståelse uten å gi en tøddel av det samme tilbake?

        Og hvorfor er alle som er kritiske “homofobe”? Er det DEN type stempling du tror vil skape respekt og aksept for homofile? Tvang og skittkasting?

        Du er jo så naiv at det er dirkete tragisk! Du må jo ha “møkk” i ørene!

      • Andreas

       Du mener at homofile skal akseptere å ikke bli akseptert? Er det dette du ber om? Er jeg en egoist fordi jeg ikke vil at du skal rakke ned på meg som person?

       På hvilken planet er det hensynsfult å la familie “slippe” å snakke med meg? Jeg har da også enkelte onkler og tanter det kunne vært mer behagelig å ikke snakke med, men jeg lar dem da få lov til å holde på med sitt uten å forstyrre familiefreden av den grunn. Jeg ber dem ikke legge igjen sine trangsynte holdninger og egoistiske meninger hjemme bare fordi jeg ikke er enige med dem.

       Det her handler ikke om at jeg skal kle meg i lakk og lær og snakke om analsex ved julemiddaggen. Det er snakk om at jeg kan snakke om kjæresten min sin jobb uten at noen skal bli støtt av at han ble nevnt. Hvis det er egoistisk å ha lyst til å snakke om mannen min sitt liv uten å bli hengt ut for det så skal jeg heller akseptere å bli kalt egoist

       • Jonny Kristiansen

        “Du mener at homofile skal akseptere å ikke bli akseptert”.
        Ja, dere må vise forståelse for at andre har et annet syn på dette. Å bare kreve forståelse uten å vise det samme tilbake, er enveiskjøring. Og det er å skyte de homofile i foten. For dere kan ikke tvinge folk til aksept og å tro det er direkte naivt.

        “Er det dette du ber om?” Nei, jeg ber ikke om det, da det ikke ER noen homser hos oss i Julen. Og sist jeg sjekket så var det en avisartikkel vi diskuterte.

        “Er jeg en egoist fordi jeg ikke vil at du skal rakke ned på meg som person?”

        Og HVEM rakker ned på deg som person?

        “På hvilken planet er det hensynsfult å la familie “slippe” å snakke med meg?”

        Og når snakket jeg om det? Du oppfører deg jo som en “Dramadronning”. Prøv heller å forholde deg til hva jeg FAKTISK skriver.

        “Jeg har da også enkelte onkler og tanter det kunne vært mer behagelig å ikke snakke med, men jeg lar dem da få lov til å holde på med sitt uten å forstyrre familiefreden av den grunn.”

        Og hvem nekter deg det? Det er jo DITT valg det, men du kan altså ikke tvinge andre til å gjøre det samme. Normalt så respekterer gjester “reglene” hos vertskapet, det er normal høflighet og respekt.

        “Jeg ber dem ikke legge igjen sine trangsynte holdninger og egoistiske meninger hjemme bare fordi jeg ikke er enige med dem.”

        Men det er det heller ingen her som gjør. Men man trenger da ikke å diskutere det, eller la det komme i fokus gjennom egen adferd når man er der som gjest. Igjen, respekt og høflighet.

        “Det er snakk om at jeg kan snakke om kjæresten min sin jobb uten at noen skal bli støtt av at han ble nevnt.”

        Men nå er det ikke vanlig praksis at folk sitter å snakker om kjæresten sin når man selv er gjest i et Juleselskap. Så hvorfor MÅ du gjøre det, om du VET at ande kan bli støtt av det?

        “Hvis det er egoistisk å ha lyst til å snakke om mannen min sitt liv uten å bli hengt ut for det så skal jeg heller akseptere å bli kalt egoist”.

        Som sagt, når man er gjest så må man jo ikke på død og liv snakke om “mannen i ditt liv”. Hva du har lyst til er faktisk underordnet at man som gjest normalt tilpasser seg samtaleemnene hos vertskapet og at man styrer unna det man vet kan provosere.

        Det handler om å utvise forståelse for andres syn og meninger. Og når du ikke VIL forstå at andre kan se annerledes på homofili og når du ikke VIL respektere andres syn, men tvinge igjennom ditt syn uansett, så er du bare en egoist.

        Og realiteten som DU lukker øynene for, er at du med det skaper konflikter og BIDRAR AKTIVT til et negativt syn på homser.

        “Gjensidig Respekt” er det noe som heter og for å MOTTA det, så må dere også VISE det selv, ikke bare sitte å kreve.

   • oudeis

    Med Heteronormativitet så mener du sånne mennesker som lar alle få lov å være tilstede i situasjonen og ikke skal ha All oppmerksomhet som om de var 3 år gamle?

    Kan det tenkes at alt maset om homofili skyldes at de homofile SELV har et uavklart forhold til sin egen legning og så, i stedefor å lide i stillhet slik andre gjør skal lage en masse styr og ståk om det for å gjøre det til noen andres problem?

    Har en eneste homofil en eneste gang noensinne tenkt tanken at det er andre mennesker som også har sine kors å bære, uten å plage vettet av sine omgivelser?

    Eller er det bare en sak i hele verden alle skal fokusere på, deg?

    • Mikkel Bjerknæs

     Alt maset om homofili skyldes at homofile blir bedt om å late som de er hetrofile, late som de har jentekjæreste, passe på å ikke støte noen ved å holde hender med en av samme kjønn. Alt dette presset gjør at homofile føler at de ikke blir akkesptert. En homofil står fram og sier “kanskje vi skal la folk være som de er”.

     Dette fører til at det hetronormative hylekoret kommer frem og maser om at homo-agenda blir presset brutalt ned i halsen på dem. Ikke fordi noen homser ville ha sex på Karl Johan, ikke fordi noen homser “krevde oppmerksomhet”, men kun fordi homsene sa fra om at de ikke ville bli tvunget til å late som de var hetro.

     • oudeis

      Æh!? Hylekoret? Blander du sammen her?

      Dette likner til forveksling det vi har lært å kjenne som sjw i usa, umodne og narrcistiske mennesker som forgifter sine omgivelser med sin altoppslukende selvopptatthet

      Her har familien pyntet huset til jul, med lys, duker og juletre, handlet inn mat og presanger, mor har stått på kjøkkenet og laget en masse mat, alle kan velge mellom øl, brus, farris og julebrus, du kan spise til du sprekker, slekten er invitert, alle har pyntet seg og feire julen, være sammen og se hverandre i en hektisk hverdag

      Men neida, for den selvopptatte homo’en betyr dette ingenting, alt arbeidet, all tiden som går med og alle forberedelsene blir gladelig forgiftet av denne besettelsen av å demonstrere for familien hvordan man liker det i sengen

      Du, jeg har et forslag, jeg tenner seksuellt på endel ting, det er noe jeg liker bedre enn annet i senga, hva sier du om å invitere meg hjem til deg i julen og så kan jeg sitte og fortelle familien din om hva slags sex jeg liker, er det en god ide?

      • Andreas

       Tror du virkelig jeg skal fortelle om mine seksuelle aktiviteter til familien i jula? Det handler jo mer om å kunne ta med kjæresten hjem til jul. Eller snakk om han/henne uten at det skal bli et tema om det er en han/henne.

       Jeg er så egoistisk at jeg har et behov for å ha en normal samtale uten at noen skal henge seg opp i hvilket kjønn det er på min livspartner. Det er du som skal snakke om sex hele tiden

       • oudeis

        Æh? Er kommentaren din konstruktiv på noen som helst måte? Dette gjelder vel DIN relasjon til DIN bestemor etc, hvorfor trekker du meg inn i dine valg i livet?

        Jeg synes jo forsåvidt at det du velger å skrive bekrefter mine påstander, at du/dere velger å ha en konfronterende og polariserene tone, du griper etter meg for at jeg skal løse dine problemer i livet ditt, jeg må bare si det, det kommer aldri til å fungere, du må løse dine problemer selv

        Og, bare så du forstår, jeg kommenterer fordi jeg mener denne harpingen på noe som er privat forpester samfunnsdebatten, selvbedraget er menneskets svøpe og det er pinlig å være vitne til slikt

        • Andreas

         “Men neida, for den selvopptatte homo’en betyr dette ingenting, alt arbeidet, all tiden som går med og alle forberedelsene blir gladelig forgiftet av denne besettelsen av å demonstrere for familien hvordan man liker det i sengen”

         Hvem er det som er konfronterende?

         Jeg er usikker på hvor du mener selvbedraget ligger? Her har noen observert et reelt problem – de får ikke lov til å ta med seg kjæresten hjem til jul grunnet trangsynthet. Dette velger man altså å uttale seg om på internett. I likhet med MANGE andre store og små ting. Dette er ikke akkurat førstesidestoff, så veldig påtrengende kan det heller ikke oppleves

         • oudeis

          Forskjellen er at jeg er ett enkelt individ, mens slike som deg, kvinner, muslimer og homoseksuelle er som veritable takras med politikere og journalister i lynsjemodus og gladelig ødelegger menneskers liv om de lukter blod, man kan virkelig lure på hvem som er den svake part, problemet her er at dere opptrer mer som nazister enn ‘svake’ og dere sviker vanlige mennesker, med Trump som president nå så kan du se sånn ca hvor strikken ryker, sånn til info

      • Mikkel Bjerknæs

       Hvorfor blir alt julestrever ødelagt av at noen ikke vil late som de er heterofile? Hvorfor må alt handle om sex for dere heteronormative? Det må da gå ann å være homo, uten at hylekoret skal mase om at du ødelegger jula? Herregud..

       • oudeis

        Hva er saken da!? Hvorfor er dette en sak i det hele tatt!?
        Folk flest gir beng, hvor er det du vil egentlig?

        • Andreas

         Dette er en sak fordi det faktisk er en sak. En del opplever fortsatt å ikke få lov til å snakke om kjæresten sin eller snakke om de tingene man er opptatt av foran tante, bestemor etc.

         Håpet med å gjøre en sak ut av dette er å få de som synes det er ubehagelig at bestemor får vite at Lise liker Kristine vil innse at det ubehaget er verre for vesle Lise om dette dysses ned.

    • Andreas

     Ehh. Jeg er homofil. Har vel slått meg mange ganger at andre har sine kors å bære. Anser meg selv som både sympatisk og empatisk (i alle fall til tider). I jobben min har jeg enromt med omsorg for elevene mine. Er ikke sikker på at de vet jeg er homofil engang (selv om jeg er godt gift – eller “gift” som du sikkert vil kalle det).

     Passer jeg ikke inn i den trange boksen din? Jeg tror du bør bli kjent med noen homofile før du dømmer alle. Tror du vi virkelig oppfører oss som en pride-parade hver dag?

     • oudeis

      Jeg reagerer nå mest på denne konfronterende stilen, insisteringen på på at det er en konflikt, årsaken til dette er åpenbar, det er så lukrativt å få status som offer nå at endel gjør omtrent hva som helst for å oppnå det, jeg vil jo forsåvidt anbefale sånne som deg å ta en runde med de som forgifter hele samfunnet på denne måten, vet ikke helt om de som har valgt å leve livet sitt slik du beskriver er tjent med polariseringer og konflikter

      Og, sånn generelt, så tror jeg folk gir beng i andres valg i livet, dette maset om homofili er mer en personlig kamp dere har og som dere projiserer over på oss andre, sånne som deg må ikke la dere lure av politikeres og jounalisters uforpliktende jatting med dere, om dere ønsker respekt fra vanlige mennesker er det helt andre regler som gjelder, det er noe en ikke-narcisist vet

      • Andreas

       Det finnes enkelte arenaer hvor det fortsatt er verdt å minne den generelle befolkningen på at vi vil behandles som alle andre. Om dette gjør oss til narcisister og påtar oss offerrollen så sier det mer om deg enn om oss.

       Jeg kan være lærer uten å være redd for at noen skal finne ut hvem jeg er gift med. Dette kom ikke av seg selv. Faktisk er det fortsatt en del kanter av landet dette kan være problematisk. Denne kampen kan ikke være stille og forsiktig. Den er konfronterende – og den er provoserende. Slik må all samfunnsendring være. Det betyr ikke at jeg forteller alle hvordan sexlivet mitt er. Det betyr at jeg ikke lar folk behandle meg annerledes om de skulle oppdage hvem jeg har valgt som livspartner.

       Videre er det mange raringer i samfunnet – ikke bare oss som føler oss som “feil” kjønn eller forelsker oss i “feil” kjønn. ALLE disse fortjener å behandles likt som alle andre. Alle skal få være rare på sin måte – akkurat som du skal få lov til å være rar på din måte og fortsatt bli godtatt av de rundt deg

        • Andreas

         Du tillates selvsagt dine holdninger. Bare ikke du innskrenker min frihet så skal ikke jeg innskrenke din. Og så lenge du følger lovverket på ting det er tillat å si til og gjør mot andre – selvsagt

          • Andreas

           Det var du som insinuerte noe annet. Ikke vær nedlatende i tonen – det svekker argumentene dine

          • oudeis

           Jeg tilhører det tause flertall, vi som ikke har politikere, journalister og allverdens akademikere på vår side, vi som i årtier har måttet høre hvilke uslinger vi er, alle våre feil, mangler og dårlige egenskaper, det er vel knapt grenser for hvilke anklager vi har måttet svelge fordi ingen taler vår sak, vel, saken er nok den, at disse grusomme anklagene lever vi med, det vi har problemer med, er å bevitne falkheten, hykleriet, selvgodheten, narraktigheten og den griske grådigheten etter å karre til seg ufortjente privilegier vi kan se hver dag

          • Andreas

           Dette kan det godt hende du har god grunn til å føle. Jeg kan ikke sette meg inn i den situasjonen. Men jeg er usikker på hvilke ufortjente privilegier de skeive grådig prøver å karre til seg denne gangen? Er det retten til å ta med kjæresten hjem til jul?

          • oudeis

           ikke gjør deg dummere enn du er, alle vet at dette er en skinbdebatt ment for å øke offerrollen til homoseksuelle, det er en durabelig kamp om å få størst mulig offerstatus mellom kvinner, muslimer, homofile og andre, hvor statusen gir uttelling i form av goder og privilegier, det er sykt og perverst og et svik mot det tause flertall som ender opp som tapere, det er også et hån mot alle ofrene for nazismen, at dere sloss for å få den statusen andre måte bøte med livet for , det er sykt

   • Elsa S. Burkeland

    Så du synes heterofile bør gå temmelig avkledd og utagerende i tog i gatene og for å demonstrere sin legning? Andre folks kjønnsliv interesserer meg mitt bak. Og feirer en jul med besteforeldre er en vel så ung at en kan feire hver for seg av og til, ihvertfall første del av kvelden.

 2. HalvdantheBlack

  Det er forskjellige måter å være seg selv på, og noen av disse er nokså ‘in your face’. Mine homofile venner er det uten å lage noe dansenummer ut av det, og det fungerer utmerket i alle settinger. Det er viktig for folk å kunne være seg selv, men det går an å tenke gjennom hvordan man uttrykker det. Mitt inntrykk er at de xfile (jeg så bilfile også var nevnt over, de er det jo mange av, men jeg trodde at de kunne i MDG- og SV-settinger slet med aksepten?) som sliter med aksepten egentlig ikke har noen problemer som en følge av sin seksualitet, men til gjengjeld med sin personlighet. De er slitsomme på flere områder. Kanskje noe å ha i bakhodet?

  • Blidogglad

   De som er slitsome har jo kanskje akuratt ramlet ut av skapet. Undertrykker man egen væremåte så vil det bygge seg opp et trykk over tid. Det kommer ut på merkelig vis noen ganger. Og da blir det fort litt vel mye når de først gir seg lov til å være seg selv. Det balanserer seg inn etter noen måneder.

   Det er bare koblinger oppe i hodet som må få rase fra seg og normalisere seg. Akuratt som det alle andre går gjennom når kjønnsdriften skal stabilisere seg. Dog har adferden vært undertrykket over lang tid så vil den personen henge igjen på et stadium som ikke matcher alderen.

   Å være i skapet gjør folk gærne. Det blir som et dyr innesperret i en bås hvor det ikke får rørt seg på naturlig vis. Hemmer du adferden for mye så ser du til slutt en masse rar selvdestruktiv adferd tyte frem. Streite folk skjønner ikke hvor heldige de er som bare kan ta alt det her nogenlunde på autopilot. Da kommer man nærmest til ferdig dekket bord.

   Men er du homofil da må du finne ut av alt selv. Sporet som er lagt opp passer ikke. Og du vet ikke om det er trygt å avvike fra sporet alle andre ser ut til å sitte fast i. Bare 20 år siden så hadde en gutt risikert bank og mobbing på skolen for å si at han foretrakk gutter fremfor jenter. Så kanskje han later som at han er streit. Tenk om en streit fyr måtte late som om han var homofil, fake det å være sammen med en fyr og føle null tiltrekkning. Man hadde jo klikket til slutt.

   Alle går rundt med hodet sittende fast oppi sin egen rumpe og ser verden hovedsakelig fra sitt eget perspektiv…

 3. Jonny Kristiansen

  “– Jeg kjenner desverre flere som har blitt bedt om å gå inn i skapet igjen i jula. Det ødelegger jula for noen som ikke fortjener det i det hele tatt, forteller Christine Marie Jentoft (28) til Silje Ese, reporter i Verdens Rikeste Land.”

  Men MÅ man være så utagerende “skeiv” hele tia? Og om dette handler om å en gang i året å vise hensyn til andre, hvorfor se SÅ “skeivt” på det?

  • Andreas

   Hva betyr det i dine øyne å være så “skeiv”? Jeg lurer oppriktig på dette

  • Grarg

   Men MÅ du kle deg i manneklær hver jul da, Jonny? Hva med å feire i kjole et år, for å glede a’ bæssmor?

  • rune Jåsund

   Når du er så tynn i huden at du ikke tåler å se et annet menneske oppføre seg anderledes fra deg så er det ikke noen andre som skal straffes for det.

   • Elsa S. Burkeland

    Heterofile snakker ikke om hvem de går til sengs med hele tiden heller. Det hender folks nye partnere holder jul hver for seg og.

    • Blidogglad

     Heterofile bretter ut kjønnslivene sine rett som det er. Både når de prater med venner og på blogger. Noen av de eier ingen skam. Det er ingen forskjell der.

     Husk, du legger ikke merke til det du ikke ser. Eneste du ser er de som gjør noe ut av seg. Også gjør du den feilen å tenke at alle er slik.

     Alle streite folk driver ikke med konebytte. Selv om det kanskje virker slik om man leser en sak om et swingersmiljø. Og det er jo swingerne avisen kommer til å lage sak om, ikke den lokale syklubben. Da får man jo bare en konstant strøm av artikler som forsterker synet av at heterofile er noen ordentlig sexfikserte griser.

     Men alle de heterofile som har seg fire ganger i uka bak lukkede dører hører man aldri noe om.

     • 050986

      Hva er vitsen med sex i det hele tatt dersom en ikke har det mer enn fire ganger i uken?

 4. oudeis

  Rart egentlig, hvordan homofile insisterer på at homofili er en legning når de på alle måter gir inntrykk av at det er et syndrom, kunne vi ikke-homofile få noen homofrie dager?

   • oudeis

    Monoman harping på sin egen seksuelle legning, å gjøre den til et offentlig anliggende og å være konstant tilstede med en påstand om at jeg har et problem som vel egentlig er ditt

  • Grarg

   Du kan vel ha så mange homofrie dager du vil i jula, det er bare å la være å invitere homoer til din egen julefeiring, så kan du sitte der, helt homofri og fornøyd. Mens du sitter der, kan du jo tenke litt over at holdninger som dine er GRUNNEN til at slike artikler skrives i det hele tatt. Akkurat slik konebankere og voldelige foreldre tidligere nødvendiggjorde at vold i hjemmet ble et offentlig anliggende, sørger de homofobe i dag for at det er nødvendig å påpeke – i offentligheten – at homofobi ikke er kult, særlig ikke mot egen famile, og særlig ikke i jula (men selvfølgelig ikke i det hele tatt.) Det hadde sikkert vært mer treffende om noen besøkte dere alle sammen og forklarte dere greia, men det er nok litt for omstendelig, dessverre.

   • Elsa S. Burkeland

    Vi heterofile maser ikke om vårt kjærlighetsliv og ev partnere hele tiden heller. Det er mange eldre som er luta lei av å få andre folks privatliv inn med skje.

    • oudeis

     Dette er en skinndebatt, målet er å etablere forestillingen om en ond verden, dvs deg, som hindrer andre menneskers lykke og da skal politikere komme løpende til og ta noe fra deg og gi det til homofile, at en homofil ikke tør å si til bestemoren sin at han/hun er homofil skal gjøres til ditt problem, det er noe narrcistisk over det

 5. Christian Karud-Lund

  Forstår ikke helt dette med at LHBTQ-personer må være mindre skeive av hensyn til de andre? Mener man i fullt alvor at man skal fake en normativ personlighet (hva nå det er… ) bare for å please de andre??
  Jeg kan gjerne være mindre skeiv, men kun på betingelse av at de andre er mer skeive. Det synes jeg de godt kan gjøre for min skyld, for å vise litt hensyn.
  Det er vel kanskje i møte med disse fordommene at vi føler for å snakke om LHBTQ-temaer (“seksualitet”) i alle mulige settinger. Hvis vi fikk være oss selv, med full aksept og uten forbehold, så ville vi nok ikke ha så stort behov for å “være skeive in your face”. Da ville vi kanskje bare være oss selv. Skeive og herlige.
  Og hvis vi snakker for mye om LHBTQ, kanskje det er fordi det er noe vi er opptatt av? Skal vi nekte folk å snakke om religion, politikk, fotball, oppussinger, biler og alt annet de er opptatt av, bare fordi det finnes noen som ikke er opptatt av det samme? Det blir sikkert spenstig julefeiring, der alle sitter i hver sin stol med foldede hender og håper det hele snart er over…

 6. Orakelet

  Her finst det nok ikkje noko fasitsvar. Eg synest vel at når det gjeld besteforeldre bør ein i nokre høve kunne ta litt hensyn. Det ein eventuelt gjev dei beskjed om er ikkje berre at vedkomande er homofil. Ein seier i same slengen inndirekte at dei sannsynlegvis ikkje vil få nokre etterkomarar frå den slektsgreina. Eg vil tru at det er det som gjev dei mest “bekymring” og ikkje homifilien i seg sjølv. Kanskje det nokon gongar kan vere best å la dei leve i trua. Det kan nok vere ekstra vanskeleg om ein er einebarn og siste slektsledd. Om ein har søsken som allereie har barn er det vel litt lettare.
  Eg er sjølv 100 % hetrofil. Sjølv om eg ikkje har tenkt verken å gifte meg eller å få barn så kunne eg ikkje drøyme om å fortelje det til mine besteforeldre.

  • Ahleen

   100 % elskar at du la til kor hetero du er i prosent. Det er alltid det første eg spør om dersom nokon fortel meg dei er homo.

   “Ja ja, men kor mange prosent homo er du?”

   • Orakelet

    Ja, eg kunne sjølvsagt berre ha skrive at eg var hetrofil. Grunnen til at eg ville ha det fram var at eg her kom med eit døme der eg sjølv ikkje ville ha fortalt ein ting til mine besteforeldre, som hetrofil. Og samtidig “knust” ein eventuell draum om oldebarn frå min kant. Men folk er forskjellige og i forskjellige situasjonar.
    Jula handlar vel i stor grad om å glede andre. Og då er det nok mange som må “glatte litt over” konflikter og ueinigheiter for at ein skal få ei fin feiring ilag.
    (Det med homofili i prosent er vel forresten ikkje så uaktuelt. Der bifile er 50 %. He-he)

 7. 050986

  På låven sitter nisssen med tissen i beredskap. Hvorfor drar ikke tissetrengte dit for å få seg en innsprøyting? Ingen bryr seg, men skitt la gå — i skitten.

 8. Bjørn Erik

  Enkelte homofile er så inderlig opptatt med å være homo, at det blir rett og slett slitsomt. Det er en viss personlighetsform som kan ta så utrolig stor plass, og som har et så stort behov for å være i sentrum, at jeg er til dels enig med at noen burde tone litt ned. Hva er greia med at din seksualitet skal være sentrum av det sosiale som skjer? Vær deg selv, og ikke en eller annen personlighet som du har blitt en blåkopi av. Det å være homo eller ikke er så utrolig kjedelig tema, at jeg gir rett og slett blanke, og begynner å bli litt lei! Er du transkjønnet/homo, eller er du bare ute etter oppmerksomhet?