Jenny Skavlan tok et dypdykk inn i motebransjen, og flere ting overrasket henne

– Det sirkuset der var helt nytt for meg, sier Jenny Skavlan. Hun oppdaget at folk gjør hva som helst for å bli tatt bilde av.

Alle som bryr seg om klær har sett bildene av «it-jenta» som strener nedover gaten med telefonen i hånden, med den nyeste kleskolleksjonen på kroppen og med et «nonchalant» uttrykk i ansiktet.

Gatemoteveteraner som Hanneli Mustaparta og Miroslava Duma får det kanskje til å se enkelt ut, men slik er det nødvendigvis ikke.

I den nye dokumentarserien «Avkledd» ønsker programleder og moteprofil Jenny Skavlan å vise hvordan moteindustrien faktisk funker, og at det ikke alltid er glitter og glamour.

Ifølge Skavlan er mange uskrevne regler i spillet. Man skal helst ikke bli sett med det samme antrekket to ganger, man må late som man ikke vil bli fotografert, men innerst inne skrikes det: «Ta bilde av meg!»

Blant annet oppdager programlederen at det foregår et eget lite moteshow på utsiden av de offisielle motevisningene. Her kjemper unge moteløver om å bli oppdaget av motefotografer, men det er vanskeligere enn det virker som.

– Det er et konstant jag etter å bli fotografert med den nyeste trenden. Det er en jakt etter hva den neste trenden er, istedenfor for å gå med de klærne som kler deg og du føler deg vel i, sier Skavlan.

SMIL: Påvirkerne går gjerne opp og ned gaten flere ganger for å øke sjansene for å bli fotografert. Foto: Ingrid Skaare, NRK

I forkant av motevisningen er det nemlig vanlig at påvirkere og moteprofiler går frem og tilbake utenfor bygget, for å vise frem hva de har på seg.

IKON: Den norske modellen Hanneli Mustaparta vet at utsiden er like viktig som innsiden av et moteshow. Foto: Miguel Medina, AFP

Rundt dem svermer motefotografer som representerer store og små motemagasiner som Vogue og Elle.

Er noen heldig, pryder de kanskje forsiden til Vogue.com etter visningen.

Jenny Skavlan kaller hele gatemote-maktspillet for et sirkus som er gøy å være vitne til.

Gatemote-maktspill

– Hva betyr det for disse menneskene å havne i en Vogue-bildekarusell?

– Det handler om posisjonering. Du kan re-publisere bildet fra Vogue på dine kanaler, som gjør at potensielle samarbeidspartnere ser at du er noen. Eksponering er jo penger, for jo mer eksponering du får, jo mer kan du få sponset, og jo mer attraktiv er du for kulere merker, sier Skavlan.

Hun mener at målet er å ha det som jobb og tjene penger.

Ble ikke tatt bilde av

– Gatemote er en helt annen sjanger enn det jeg driver med. Det sirkuset der var helt nytt for meg, sier Skavlan, som for det meste driver med re-design.

– Det er et hierarki når det kommer til hvem som blir tatt bilde av og hvem som ikke blir tatt bilde av, og hva som skal til for å bli tatt bilde av. Jeg trodde at alle som møtte opp ble fotografert, men det skal litt til, forteller hun til P3.no.

Og nettopp det fikk Skavlan kjenne på selv, da hun og venninnen Live Nelvik ønsket å bli fotografert under en norsk motevisning.

I et forsøk på å bli fotografert av de internasjonale fotografene som var til stede, ble Skavlan og Nelvik ledd av og avvist. Se video av det her:

 

– Det er ikke slik at de tar bilde av meg bare fordi jeg har tatt på meg noe rart fra bestemors skap, erfarer Skavlan.

Sammen med Nelvik fant hun også ut at motefotografene like gjerne velger sine utvalgte favoritter selv før de fotograferer dem.

– Jeg synes det bare var morsomt. Det ødela ikke selvtilliten min at fotografene fra Sør-Korea og Tyskland ikke ville avbilde en 37 år gammel trebarnsmor, sier Live Nelvik til P3.no.

Til slutt måtte duoen få hjelp av noen andre til å avbilde seg med Skavlans egen mobil.

Street fashion har en komisk side ved seg

Det ser likevel ikke ut som Skavlan tok det altfor tungt. Stuntet var først og fremst for å promotere bolero-klesplagget. I serien forsøker hun nemlig å påvirke moten, og målet er å få boleroen tilbake i motebildet.
Live Nelvik har forståelse for at hun ikke ble avbildet, og hun uttrykker også sympati til dem som faktisk ønsker å bli oppdaget.

– Det kan virke nedverdigende når noen må gå nedover den samme gaten for tredje gang. Og det er synd at det faktisk er opp til noen andre å bestemme om man er god i det man gjør. Jeg har respekt for de som orker det presset, sier P3-programlederen.

Skifter i gatehjørner

– De som er på toppen av næringskjeden kjører biler til hoteller for å skifte antrekk før en ny motevisning. Mens alle de som er under, som har lyst til å bli sett, skifter i bilene som står rundt hjørnet. Det stikker gjerne sko og vesker ut overalt, sier Jenny Skavlan.

De kan se ut til å ha null kontroll, men etterpå går de nedover gata som om de skulle vært på selveste catwalken.

– Det som skjer rundt er jo komisk, men det å bli tatt bilde av er makt. Hvis du vil hevde deg og bli en «street fashion»-stjerne, så handler det om å skifte og skifte til det treffer.

Det er heller ikke alltid slik at de som står utenfor nødvendigvis er invitert til visningen.

GRØNNE: Jenny Skavlan ankommer rød løper sammen med Martha Leivstad iført gjenbrukte klær. FOTO: Jonas J. Tomter.

Selv om ingen ville fotografere Skavlan under motearrangementet i Oslo, ble hun riktignok avbildet under moteuken i København. Bildet ble publisert på hjemmesiden til motemagasinet Elle.

– Det var veldig stas, men jeg jobbet, gikk mange runder og holdt på.

LES FLERE SAKER: