Historisk Swift

Taylor Swift setter historiske salgsrekorder med sitt fjerde album.

Countryjenta Taylor Swift, som er i ferd med å ta et meget vellykka steg over i popmusikkens verden, er blitt historisk i forbindelse med utgivelsen av sitt nye album.

Taylor Swift har satt en historisk salgsrekord med albumet Red. Foto: Big Machine Records.
Taylor Swift har satt en historisk salgsrekord med albumet Red. Foto: Big Machine Records.

Albumet Red, som vår anmelder mente var en «sterk og klar» firer på terningen, var ifølge Billboard i ferd med å selge over en million kopier i løpet av sin første uke i salg på det amerikanske markedet.

Én million – to ganger

Litt etter kom bekreftelsen; hun hadde greid å selge 1.047.000 eksemplarer i løpet av én uke. Det gjør albumet til det raskes selgende siden 50 Cents The Massacre i 2005.

Dette gjør den 23 år unge jenta til en historisk artist. Hun er nemlig med dette blitt den aller første kvinnelige artisten som har solgt mer enn én million kopier av et album første uka – to ganger på rad.

Taylor Swift sang på tv-kanalen ABC sitt morgenshow Good Morning America samme dag som Red kom ut. Foto: NTB Scanpix / Charles Sykes, Invision/AP.
Taylor Swift sang på tv-kanalen ABC sitt morgenshow Good Morning America samme dag som Red kom ut. Foto: NTB Scanpix / Charles Sykes, Invision/AP.

Det er det totalt sett kun 16 utgivelser i amerikansk albumhistorie som har klart å selge over millionen i debutuka.

Siden Nielsen Soundscan i 1991 begynte å telle platene på det amerikanske markedet er det NSYNC som har rekorden for antallet plater solgt i åpningsuka. Albumet No Strings Attached solgte 2.416.000 i sin første uke, da det kom i 2000.

Topper på iTunes

Men det er ikke bare amerikanerne som liker «den søte nabojenta». Red er det fjerde albumet fra Taylor Swift, som til sammen har vunnet hele seks Grammy-priser. Bare 36 minutter etter at albumet var kommet i salg lå det ifølge PR Newswire på toppen av alle iTunes’ sjangerlister.

På iTunes alene solgte albumet 260.000 nedlastinger bare første døgnet. Swift stod for 13 av de 20 mest solgte låtene på nedlastingstjenesten, med «Everything Has Changed» som aller mest populære låt.

Bare det første døgnet Red var i salg hadde det solgt over fire millioner på verdensbasis.

Swift er ikke ukjent med å sette rekorder. Monsterhiten “We Will Never Ever Get Back Together” var første single fra Red, også den satte salgsrekord da den kom i august. Denne låta ble forøvrig spilt inn i Sverige og skrevet sammen med hitmakerne Max Martin og Shellback.

Se videoen til “We Will Never Ever Get Back Together” her: