Hit me up

Kostymefolk, produksjonsassistenter og sminkører løper opp og ned trappene mellom andre og syvende etasje på folketeateret i Oslo.

Det nærmer seg den andre semifinalen i Melodi Grand Prix, og da må alt være på plass før sendestart.

Og midt oppi det hele står den kanskje mest spente av alle. Charlotte Tepstad Carlsen (19) med artistnavnet «Charlie», skal snart fremføre låten sin «Hit me up», for aller første gang foran et stort publikum i salen og 650 000 tv-seere.

– Akkurat nå er jeg på et litt sånn surrete sted oppe i hodet mitt egentlig. Det er så veldig blandet. Det er det her jeg vil, det er det her jeg elsker å gjøre, samtidig så skjønner jeg ikke hvorfor jeg gjør det. Jeg utsetter meg for den faren for å drite meg ut foran hele Norge. Hvem er det som vil utsette seg selv for det?

– Men samtidig så vil jeg jo vise meg frem, og vise at jeg kan det her!

Målet er satt. Men hvordan skal det gå? Klarer Charlotte virkelig å bli en popstjerne i løpet av dette året?

Hør dokumentaren

– Du kommer til å gå på trynet. Det gjør jo alle.

(Hege, mor til Charlotte)

(Alle bildene er hentet fra Charlies bildestrøm på Instagram: @charliemusicofficial)


Popstjerne på ett år

Mange drømmer om det. Men Charlotte «Charlie» Tepstad Carlsen (19) har bestemt seg for å bare gjøre det: Å bli popstjerne. I løpet av dette året. Og første steg er Melodi Grand Prix.

– Jeg tar på meg russejakka, sier Charlie, samtidig som hun forsikrer om at hvis det skulle være snakk om en løpetur på et treningssenter, så hadde hun aldri tatt på seg den jakka.

Men nå er det ikke en vanlig løpetur Charlie skal ut på. Hun skal løpe for å øve seg til Melodi Grand Prix. For når man er med i MGP, så nytter det ikke bare å stille opp på selve dagen. Det kreves mye trening, både av stemmen, men også av kroppen.

– Jeg har fått beskjed om å løpe og synge samtidig, sier Charlie idet hun stopper opp for å få tilbake pusten.

– Hvorfor har du fått beskjed om det?

– For å prøve å få best mulig kondisjon, og best mulig kontroll på sangen. Du får en helt annen teknikk på å synge.

– Ja, da er det kanskje greit da at du bor midt ute i skogen, sånn at du kan rope for full hals?

– Det er ikke så mange andre her i hvert fall, så det er jo fint for løpesyngedelen.

– Tror du at du skremmer bort dyrene her?

– Det hadde i så fall vært fint, for jeg har ikke noe lyst til å møte på et rådyr i skogen.

(Foto: facebook.com/charliemusicofficial)
(Foto: Charlie på Facebook)

Skal lage show

Og ekstra kondisjon kommer godt med, for Charlie skal også ha en del dansing i showet sitt, noe hun ikke er like komfortabel med som synginga.

– Jeg kan jo ikke danse. Nå har jeg lært det så vidt, men jeg har ikke gjort det siden jeg var fem år og danset ballett. Jeg syns jo det er gøy, men jeg har aldri kunnet danse sånn som dansere kan.

– Men hvorfor dropper du ikke da å danse på MGP-scenen?

– Det er jo fordi jeg skal lage show. Man må jo kunne bevege seg litt. Det blir et bedre sceneshow, det blir mer energi, det blir gøy.

– Det virker som du blir glad bare av å prate om det?

– Ja, jeg gjør det, jeg kan ikke vente til at semifinalen kan starte og jeg kan stå der på scenen og ta av.

Stemmen forsvinner

Men da Charlie møter koreografen sin Carlena og manageren sin Lars, tre dager før semifinalen for den siste gjennomgangen før showet, så har hun fått seg en kraftig influensa.

Charlie tar alle forholdssregler for å bli frisk igjen før Melodi Grand Prix-semifinalen. (Foto: Privat)
Charlie tar alle forholdssregler for å bli frisk igjen før Melodi Grand Prix-semifinalen. (Foto: Privat)

– Jeg måtte jo selvfølgelig bli syk tre dager før jeg skal opptre, det er jo helt kjempeteit. Men vi får håpe at det ordner seg. Det har ligget og murret i flere uker, men så slo det ordentlig ut i går. Da tenkte jeg, hvorfor måtte dette komme nå. Jeg var så sint og frustrert. Jeg bare skjønte at det her går ut over stemmen, men da får vi jo bare prøve å fortsette å bli frisk da.

Og som ikke det var nok at halsen var sår, så har det også skjedd noe kluss med koreografien på scenen. Koreografen til Charlotte, Carlena, som blant annet har jobbet som danser for Justin Bieber, har sendt en mail med video som inneholder ny koreografi, men den har ikke kommet frem.

Feil koreografi

– Det som har skjedd er at innspillingsfolkene her i Melodi Grand Prix ikke har fått den nyeste koreografien på mail, sier Carlena.

– Men det handler bare om noen små justeringer som at Charlie skal gå til venstre, mens danserne skal gå til høyre. Men de er profesjonelle, så jeg er ikke nervøs for at de ikke skal få det til, og det vil også til syvende og sist gjøre at showet blir bedre.

Og heldigvis, akkurat i tide til semifinalen, har stemmen til Charlie kommet tilbake.

– Nå er stemmen kjempebra. Jeg var hos en akupunktør i går, og han satte nåler rett i halsen på meg og det viste seg å gå veldig bra.

Og dagen blir bare bedre og bedre. Carlena har kommet med blomster til Charlie sammen med hyggelige ord på veien.

«Charlie, today is your day. I am so excited to be part of such a special chapter in your life. Cherish each moment as if it was your last. Remember there is no one like you, anything is possible if you dream and believe. I am so proud of you and I can not wait to see you on stage. Get it girl. This is only the beginning. All my love, Carlena.»

Under generalprøven, derimot, føler ikke Charlie at alt har gått som det skal.

Spent foran semifinalen

– Det var en blanding av veldig gøy, litt for spennende og at jeg er ikke helt fornøyd akkurat nå. Jeg føler ikke at jeg sang godt nok, sier hun idet hun forsvinner inn på bakrommet med Carlena for en siste peptalk før semifinalen.

– Jeg fortalte henne bare hva det var jeg syntes om generalprøven hennes, sier Carlena.

– Jeg trodde på både stemmen og dansingen hennes, men i øynene hennes så merket jeg en nervøsitet. De var ikke tilstedeværende, så jeg sa til henne at hun måtte få utstrålingen til å skinne ut gjennom øynene hennes, og jeg fortalte henne at alle andre tror på henne, nå er det bare viktig at hun tror på seg selv. Hun er på den scenen av en grunn, fordi hun hører til der, og det er jeg sikker på at hun selv også vil forstå nå før hun skal på scenen.

Sjekk ut: Alt om Melodi Grand Prix

Og plutselig var semifinalen nesten ferdig. Charlie har vært sist utpå av de fem artistene og nå er det bare resultatet som gjenstår. Men Charlie trenger ikke å vente lenge. Hun er den aller første som blir ropt opp, og som har kommet videre til den store finalen.

– Å gud det er her er helt sykt. Superexcited! Det er bare en uke igjen til finalen, men da skal jeg søren meg gjøre det ti ganger bedre enn jeg gjorde det i dag.

En annen som var minst like glad som Charlie var moren hennes Hege.

– Oi, oi, oi, oi. Nå er jeg så lettet. Herregud, nå holdt jeg på å kaste opp. Herregud, nå er jeg så glad. Jeg kommer til å sove godt i natt.

Hør hele historien om «Charlie» i P3-dokumentaren «Hit me up». Klarer hun virkelig å bli en popstjerne i løpet av et år?

Arne Martin Vistnes

Dokumentarist Arne Martin Vistnes– Du kommer til gå på trynet!

Selv om «Charlie» er 19 år, så bor hun hjemme hos moren sin Hege på et lite småbruk på Siggerud i Ski. Og moren følger nøye med på hva som blir skrevet på nettet om de forskjellige artistene i MGP, og da spesielt på hva som blir sagt om hennes egen datter.

– Charlotte, roper hun fra andre etasje.

– Kan du komme opp hit litt?

Hege har satt seg på dataen for å finne ut hva Grand Prix-entusiastene har skrevet om årets låter.

– Du husker at vi prata om at Grand Prix-klubben er litt ivrige på å legge ut ting?, sier Hege spørrende til Charlotte.

– Nå har de lagt ut en ny tråd, se her: Today, today, today. Jeg vet ikke hvor mange tråder de legger ut, men det er dette jeg ikke vil at du skal lese.

– Jeg har ikke fått med meg det her faktisk, sier Charlie med en liten latter, og fortsetter:

– Det er noe med at jeg ikke vet hvor det der ligger.

– Det er på NRK sine sider, kan Hege fortelle.

En skikkelig hønemor

– Du er kanskje på sånne sider som de litt eldre er på?

– Ja, ler Hege.

– Også er jeg kanskje litt hønemor.

– Men vet du hva? Grand Prix-entusiaster er så ekstremt engasjerte, også er de rett og slett litt ufine. Jeg som mamma da kjenner langt inni i mammahjerte, at de har dømt disse femten artistene før de i det hele tatt har sett dem, og det kjenner jeg at jeg blir litt sinna på.

– Skal du fortsatt ha den mammarollen nå som Charlie er på vei til å bli voksen?

– Det var et godt spørsmål, sier Charlie, mens hun venter spent på hva det er moren hennes vil si videre.

– Nei, men likevel da. Charlotte er ganske fersk i gamet, også er det jo gøy å lese om seg selv, men man trenger kanskje ikke å lese om alt.

– Du trenger ikke å lese at Grand Prix-klubben syns kjolen til den ene er så fantastisk at hun burde vunnet, eller at de kommer med personkritikk. Nei, det er ikke alt hun trenger å lese. Men det er klart, hun er voksen, så hun kan jo gjøre som hun selv vil. Har hun lyst til å stå naken på scenen så kan jo ikke jeg si noe.

– Det ville du ha gjort?

– Jeg hadde antakelig låst henne inne, flirer Hege.

– Mamma kan jo egentlig ikke styre det. Hun advarer meg om ting, hun gjør meg oppmerksom på ting, men hun sier jo ikke hva jeg skal gjøre og hva jeg ikke skal gjøre.

– Jeg kan jo ikke pakke deg inn i rosa bomull, og passe på at du aldri går på trynet, men du kommer jo til å gå på trynet. Det gjør jo alle, og man møter på ting som ikke er hyggelig. Men jeg har lyst til å skåne deg fra mest mulig.

– Det er ganske pessimistisk å si at jeg kommer til å gå på trynet, mamma. Du kan jo heller si det at jeg kommer til å snuble litt, sier Charlie.

– Ja du kan snuble litt, jeg ordla meg litt feil. På samme måte som du kommer til å få kjærlighetssorg. Du må lære da, også prøver jeg å lære deg mest mulig skånsomt, sier Hege med et moderlig smil rundt munnen.

Hør hele historien om «Charlie» i P3-dokumentaren «Hit me up». Klarer hun virkelig å bli en popstjerne i løpet av et år?

Arne Martin Vistnes

Dokumentarist Arne Martin Vistnes


Lyden av luft

Hvis man vil ha større muskler eller bedre kondis kan man booke en personlig trener som kan gi deg riktige verktøy for å nå målene. Det samme kan man gjøre hvis man vil bli god til å synge, da ved hjelp av en sangpedagog.

Hellen Thonhaugen jobber som sangpedagog og får ofte inn sangere med utrente stemmer, som må jobbes med. En ting Hellen ofte får spørsmål om er oppvarming.– Oppvarming er egentlig ikke nødvendig, hvis man har teknikken helt perfekt inne. Det er det mange som ikke helt vet. Men for de fleste av oss som kanskje ikke har det, så handler oppvarming om å sette i gang pusten, forteller Hellen.

– Handler ikke oppvarming om stemmebåndene?

– Stemmebåndene er ikke muskler. De sitter inne i strupehodet, rett inn ved adamseplet, og er bare noen millimeter lange. Der sitter de og har det helt topp i 37,5 grader, og trenger egentlig ikke å varmes opp. De lager lyd når de får luft, derfor er det viktig med fokus på pust i oppvarmingen.Hellen har fått besøk av Charlie, og det er nettopp pusting hun vil at Charlie skal øve på.

– Jeg vil du skal øve på pusteteknikk, Charlie, sånn at du vet hvilken vei magen skal gå, og hvilken vei ribbeina skal gå. Da vil du få et kjempegodt utgangspunkt sånn at du vet hva du skal gjøre når du synger vanskelige toner. Du vil i tillegg få mye mer overskudd, også vil du ikke bli hes etterpå.Hellen ber Charlie reise seg og prøve så godt hun kan, og samtidig være helt slapp i kroppen.– Slapp helt av, også vil jeg nå at du skal blåse ut. Nå ser du byen der ut gjennom vinduene, også skal du bare blåse byen ut, også skal du slippe opp og kjenne at luften strømmer inn.

(Charlie covret Tiësto da hun 11. mars besøkte Christine på NRK P3.)

Charlie gjør som Hellen sier, men Hellen merker med en gang at Charlie ikke puster helt som hun skal når hun slipper pusten inn.

– Det som jeg ser at du gjør er at du heiser skuldrene, og du holder magen inne, istedenfor å slippe opp.

– La oss gjøre det litt annerledes, sier Hellen.


– Se for deg at du har en ballong i kroppen din, og når du skal slippe inn pust, så skal den ballongen fylles opp med luft.

Denne gangen går det bedre for Charlie.

– Ja, nå skjønner jeg hva du mener, smiler Charlie.


– Ja, bra, det føltes plutselig ikke så unaturlig? spør Hellen.


– Hver gang du har muligheten til å puste, så tenk på denne ballongen. Magen skal ut på innpust og ikke inn. Det er mange som strammer lillefingeren, eller leppene, og skyter haka frem, fordi de tror at de trenger noe ekstra. Dermed strekker de på halsen, men det hjelper ingenting. Det som hjelper dem er å kontrollere pusten ved å bruke de riktige musklene.

Hør hele historien om «Charlie» i P3-dokumentaren «Hit me up». Klarer hun virkelig å bli en popstjerne i løpet av et år?

Arne Martin Vistnes

Dokumentarist Arne Martin Vistnes


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)