Julie (18) sin fest ble oppdaget på Snapchat – så gikk det skikkelig galt

Julie (18) hadde sett for seg tidenes avslutning på ferien. Men over 100 mennesker dukket opp på alene hjemme-festen.

– Den første gjengen kom rundt klokka ni, etter det kom det gjeng på gjeng. Til slutt var vi over hundre personer i huset mitt.

Julie (18) er en av mange som har opplevd å få uønskede mennesker på døra når hun har invitert til fest. Når mange samles på ett sted, kan det synes på Snapchat-kartet – og det er enklere enn noen gang å se hvor det er fest på gang.

Julie var en del alene hjemme sommerferien 2018. Foreldrene hennes er skilt, og hun bor mest hos faren i et stort hus i Fredrikstad. Han var ofte på jobbreise og Julie grep muligheten til å arrangere fest for vennene sine.

? Sommerens feteste fest ?

– Jeg ble kjent som hun som hadde de morsomste fest- og drikkekveldene, forteller Julie.

Det var et sterkt ønske fra vennene hennes at hun skulle arrangere en storslagen fest mot slutten av ferien. Noe Julie selv kunne tenke seg å gjøre før alle måtte tilbake på skolebenken.

– Jeg lagde en gruppe på Facebook med alle jentene jeg skulle invitere. Til guttene sendte jeg en personlig melding.

Hun forteller videre at hun passet på å be folk holde festen hemmelig. Til sammen inviterte hun rundt 40 personer, og hun ønsket ikke at det skulle komme flere enn det.

 ? «Snapmap» avslørte festen ?

INVITERTE: Julie (18) fikk 60 gjester som ikke var bedt til festen sin. Foto: Privat

Da den store dagen kom, lå drikken kald i kjøleskapet og skåler med chips stod klare på bordet. Jentene samlet seg hos Julie og vorset i et par timer. Deretter kom de inviterte guttene.

Julie forteller at det var god stemning frem til klokka ble ni om kvelden. Da dukket det opp en kompisgjeng hun ikke hadde invitert. De stod plutselig midt i stua hennes.

– Jeg stusset litt over at de tok seg såpass til rette, men jeg lot de være med. Det var venner av meg og de var ikke så mange.

Julie kjente til gjengene som kom, så hun syntes det var vanskelig å ikke slippe dem inn.

– Jeg er en person som tar veldig lett på ting. Sier jeg «nei» til noen, føler jeg meg streng.

Senere på kvelden kom det flere gjenger, og til slutt var det kommet så mange at hun hadde begynt å miste kontrollen over hvem som var der. På snapmap var det fullt av avatarer samlet på ett sted – det var tydelig hvor det var fest, og stadig flere dukket opp.

– Jeg begynte å stresse fordi det var så mange mennesker der. Jeg klarte ikke kose meg på festen lenger, sier hun til P3.no

Hun prøvde å kaste ut folk, men det hjalp ikke. Det dukket bare opp flere. Venners venner kom fra Fredrikstad, Moss, Råde og Sarpsborg. Hun fikk en følelse av at hele Østfold kom på døra.

– Til slutt var det over hundre personer på festen min. Folk var spredt over alt, stua, soverom, kjøkkenet, verandaen og noen stod ute i gata.

UTE AV KONTROLL: Slik ser det ut når mange er samlet på samme plass. Noen bruker kartet til å sjekke hvor det er en fest på gang. Du kan selv velge om du vil synes på et slikt kart. Illustrasjonsfoto: Xueqi Pang

??‍♂️ Måtte ringe pappa ??‍♂️

Ved midnatt kom tre biler kjørende opp på gårdsplassen. To politibiler og en sivil politibil. Da de festglade inntrengerne så dette, løp alle i hver sin retning.

– Alle var under 18 år, så da politiet kom forsvant halvparten. Deretter gikk politiet gjennom huset og kastet ut resten, sier Julie.

Utkastingen gikk greit for seg, bortsett fra noen som måtte bli kjørt hjem av politiet.

Da alle hadde reist, måtte Julie ringe faren sin på jobbreise i utlandet. Hun var lei seg og fortalte ham om den kjipe hendelsen.

– Da jeg fortalte om festen ble han ikke så sur. Jeg tror han skjønte at jeg var lei meg fordi kvelden gikk over stokk og stein. Men han ble litt skuffa, forteller Julie.

? Vær streng fra starten av ?

I dag syntes Julie det er sykt å tenke på at så mange kunne ta seg til rette i huset hennes. Hun forteller også at mye av grunnen til at det kom så mange som det gjorde, var fordi folk kunne se festen på kartet til Snapchat. Da er det også lettere å ta valget om å dra dit selv.

– Hvis du ser at det er mange på en fest, er det lett å tenke «ja, det er mange der, da skader det ikke om vi også kommer», sier hun til P3.no.

Julies råd til hva ungdommer som er i samme situasjon bør gjøre er:

– Mitt råd er å være streng på hvem som får komme fra starten av. Ikke slipp inn noen få ekstra folk i starten, da kan det fort bli flere som vil prøve seg, og det blir vanskeligere å si nei. Hvis du er bestemt og forteller at det kun er inviterte, respekterer folk det bedre at de ikke får komme.

? Følg med på appene ?

PASS PÅ: Teknologi-journalist Ståle Grut. Foto: Kim Erlandsen

P3.no har vært i kontakt med flere ungdommer som har vært i samme situasjon. Snapmap-funksjonen i Snapchat viser hvor du og vennene dine er til enhver tid – med mindre funksjonen er skrudd av.

Men det hjelper ikke at man har skrudd av funksjonen på sin egen telefon. Dersom de andre festdeltakerne har funksjonen på, vil det fortsatt synes at det er mange mennesker samlet på ett sted.

NRK Beta-journalist Ståle Grut forteller at det er mange som ikke får med seg innstillingen, og at mange ikke tenker over konsekvensene dette kan ha.

 

ANONYM: Slik ser det ut når alle Snapchat-vennene dine har skrudd av kartfunksjonen og er usynlige på Snapmap. Foto: Skjermdump

– Det kan være lurt å sjekke telefonens innstillinger jevnlig, for å sjekke hvilke apper som har tilgang til hva. Da kan du endre hvilke apper som har tilgang til mobilkamera, mikrofon og stedet du befinner deg.

Mens noen kanskje ønsker å bli «oppdaget» på fest, og har funksjonen på med vilje, er det andre som ikke har tenkt over dette. Teknologi-journalisten forteller at det er lurt å følge litt ekstra godt med på verstinger som Whatsapp, Tik Tok, Snapchat, Instagram og Facebook.

– Nå for tiden er det absolutt lurt å holde et øye med de store sosiale mediene. De har mye ressurser til utvikling av nye funksjoner og jobber hardt for finne nye måter å fenge brukerne. Vi ser stadig at dette går på bekostning av sikkerhet og personvern.

? Politiet må rykke ut ?

POLITI: Jan Erik Mihle bekrefter at sosiale medier kan skape kaos på fest.

Leder ved forebyggende avsnitt i politiet, Jan Erik Mihle, bekrefter at de ofte får telefoner om fester som kommer ut av kontroll – og en vanlig årsak er sosiale medier.

– Det hender at fester kommer ut av kontroll fordi andre ungdommer ser festen på sosiale medier, noe som gjør at flere dukker opp, sier Mihle.

– De kommer som regel for å ha det gøy på fest, men det hender at det kommer folk som er der for å lage bråk og ødelegge.

Hans beste tips for å hindre at en fest ikke skal bli spredt på sosiale medier, er at du forteller vennene dine at du ikke vil at de skal spre det videre.

– Da er det viktig å ha tillit og tiltro til de du ber, avslutter Mihle.

Har du opplevd noe lignende? Kontakt P3.nos redaksjon!

LES MER OM SOSIALE MEDIER: