Hunder hater heavy

Heavy metal gjør hunder aggressive, mens klassisk musikk roer dem ned, viser ny forskning.

Forskes det på mye rart? Jepp, det gjør det. Og dagens forskningsnyhet er av de mer kuriøse.

Fra før vet vi at musikk kan ha helsebringende effekter, at kyr melker mer om de får høre avslappende musikk og at beroligende toner til og med kan fjerne behovet for medisiner.

Ønsker du deg en rolig hun antyder den nye forskninga at du i hvert fall ikke bør pumpe ørene til dyret med tung metalmusikk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Ønsker du deg en rolig hund antyder den nye forskninga at du i hvert fall ikke bør pumpe ørene til dyret med tung metalmusikk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Klassisk roer ned

Det vi ikke visste fra før av, men som forskere tydeligvis mener er viktig å vite, er at hunder blir mer aggressive av metal enn av klassisk musikk.

En ny studie viser nemlig at det er en større sjanse for at hjemløse hunder bjeffer mer og sover mindre om de får høre metal, mens klassisk musikk roer dem ned, melder Blabbermouth.

Lori Kogan, jobber ved College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences i Coloardo og er lisensiert psykolog. Hun spilte forskjellige typer musikk på et senter for hjemløse hunder over fire måneder, mens han gjorde opptak av dyrenes atferd.

Musikken ble spilt over perioder på 45 minutter, mens hun gjorde opptak hvert femte minutt. Hver periode med musikk ble fulgt av en periode med stillhet og totalt gjorde Kogan tusener av opptak.

Skjelven av metal

Forskningsresultatene, publisert i Journal of Veterinary Behavior, antyder at metalmusikken gjør at hundene skjelver mer, mens klassiske toner gjør hundene mer rolige og til og med kan være å foretrekke framfor stillhet. Dette mener Kogan viser hvordan en kennel med enkle midler kan skape et bedre miljø for hundene.

Forskeren foreslår derfor at man lar være å spille heavy metal for hunder, på grunn av de skadelige effektene det kan ha på hunders stress- og angstnivå. Isteden mener hun sentre for hjemløse hunder skal spille klassisk musikk.

Kogan skal fortsette å studere musikkens virkning på dyr og skal nå se på potensialet det har for å berolige dyr i veterinærklinikker – spesielt etter kirurgiske inngrep.