Hva er en ninja?

De mystiske figurene er mer enn bare skilpadder og actionhelter.

I disse dager lanserer P3 spillet «Burka eller Ninja». Spillet går rett og slett ut på at du får opp et bilde av en figur som både kan være en ninja, eller en kvinne kledd i burka. Du skal finne ut hva som er hva.

Det er et spill som krevet minimalt med innsats, men som gir full uttelling i underholdningsavdelingen. Hvorfor? Fordi ninjaer er kule, og fordi damer i burka ligner litt på ninjaer. Og ja, da er det rett og slett bursdagsfest hele veien.

Spill Burka eller Ninja her!


Den omdiskuterte burkaen vet vi alle hva er, men hva forbinder du egentlig med ordet ninja? Er det kanskje slitne VHS-filmer? Tenker du kanskje på skilpadder? Eller er det smått fortrengte bilder fra barndommen av en storebror som kler seg ut i søppelsekker mens han skremmer tøflene av bestemor mens hun koser seg med middagshvilen? Uansett hvor dine assosiasjonsrekker drar deg, vi skal én gang for alle komme til bunns i hva som er så kult med ninjaer.

Ninja på internett

Et ninjasøk på Google gir oss 401 000 000 treff. «How to be a ninja» gir oss 159 000 000 treff, og det viser seg at P3 ikke er den eneste som har søkt på akkurat dette. La surfingen begynne.

(Én time senere)

Problemet (argh) med ninjaer på internett er at de er utrolig lite troverdige. Det finnes nok av videoer av småbarnsfedre som utnytter ettermiddagen alene med hjemmelagde kostymer og langkost som våpen. Det finnes også overraskende mange nettbutikker som selger både kastestjerner, ninjasko (?!), og alt det andre du trenger for å bli en ninja.

Det som IKKE eksisterer på nettet er offisielle ninjasider som forklarer hvor mange ninjaer som finnes i dag, hva som er ninjaenes rolle i dagens samfunn, og hvilken høyere utdanning man søker for å bli ninja. En kan nesten begynne å lure på om ikke hele ninjakulturen er en stor løgn.

Dette er foreløpig det beste internett har bidratt med når det gjelder nyttig data om ninjaer. Søt, da.

(Foto: Icanhazcheeseburger.com)

Ninja på ordentlig

Vi trenger eksperthjelp. For å komme til bunns i dette snakker vi med Aike P. Rots, som er stipendiat ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Han legger vekt på at det finnes lite pålitelig informasjon om ninjaene, hvor mye av informasjonen stammer fra myter og legender, og ikke nødvendigvis historiske fakta. Et par funfacts har han likevel hjulpet oss med.

– Hva er en ninja?

– Til tross for det romantiserte bildet vi har har ninjaene, var det de som stod for drittjobbene i middelalderen i Japan, sier Rots.

De ble sett ned på av de høyere klassene av soldater (samuraiene), og var antageligvis ikke aristokrater. De kom fra en lavere klasse i samfunnet, og var profesjonelle spioner og mordere, innleid av de herskende makter for å sabotere eller drepe politiske fiender.

Revenge of the Ninja fra 1983. Taglinen går som så: 400 years of training in the art of sudden death...unleashed in 20th century America. (Foto: Cannon films)

Les også: Filmpolitiets anmeldelse av Ninja vs Aliens

Rots mener også at dette var noe av det som skilte ninjaene fra samuraiene. Deres måte å sloss på gikk fullstendig imot æreskodeksen til samuraiene som blant annet handlet om å møte fienden din ansikt til ansikt. Likevel, krig og politikk er skittent spill, og ninjaene ble innleid for å skaffe strategisk informasjon og for å bli kvitt motstandere.

– Hva måtte til for å bli en ninja?

– Det har blitt antydet at ninjaene kom fra enkelte familier, slik at sønnene overtok sine fedres jobber, noe som var vanlig i Japan på denne tiden. Det var mest sannsynligvis slik at ingen «valgte» å bli Ninja. Det handlet bare om hvilken familie du ble født i.

I Batman begins får Batman (Christian Bale) ninja-opplæring av Ra's al Ghul (Liam Neeson) (Foto: Warner Bros)

– Hvorfor blir vi aldri lei av ninjaer?

– Det finnes mange forskjellige historier om ninjaene, og til og med eldre historier forteller om ninjaer med utrolige evner. Dette gjør at hele kulturen rundt ninjaene er lett å spinne videre på. Populærkulturens fremstilling av det mystiske, magiske, farlige og spirituelle er noe av det som gjør at mytene og kulturen rundt ninjaene er så udødelig.

Pop-ninja

Men fra fakta til fiksjon. For det er jo de kule (og ikke fullt så historisk korrekte ninjaene) vi bryr oss mest om.

Film:

Sist gang ninjatriksene rullet over de store kinoskjermene her til lands var i Kommandør Treholt og ninjatroppen. Se en liten smakebit her:

Les også: Filmpolitiets anmeldelse av Kommandør Treholt og Ninjatroppen

En annen klassisk perle finner i Enter the Ninja fra 1981 som visstnok var filmen som startet ninjafeberen i USA.

(Filmpolitiet kommer med en egen Topp 5: Ninjafilmer denne uka. Følg med på P3.no)

Youtube:

Youtubes største ninjastjerne har for lengst blitt gjort narr av i South Park: Det ultimate bevis på at man er stor på nett. Den tåler fremdeles flere avspillinger.

Tv:

For de som var små på åttitallet er det ingen tvil om hvilke Ninjaer man husker best. Teenage Mutant Ninja Turtles, (eller bare «tørtels». som jeg sa) er tegneserien og franchisen rundt de fire skilpaddene oppkalt etter de store renessansekunstnerne Leonardo DaVinci, Raphael, Michelangelo Buonarroti, og Donatello.

Fra kloakken kjempet de mot alt fra romvesener til småkriminelle, alt med dolker, sverd, staver, og nunchakuer. Pengemølla rundt TMNT er enorm, og strekker seg fra matbokser til temaparker og konserter.

I 2012 er det klart for et gjensyn med skilpaddene, denne gangen gjennom Nickelodeons animerte miniserie med heltene fra åttitallet. Se en liten smakebit her.

Teenage Mutant Ninja Turtles gjennom øynene til en nostalgisk fan. (Foto: deviantart.com)

Musikk:

Ninjaene gjør seg ikke så altfor bra i musikk. Sist ut var Die Antwoord med sin «Enter the ninja». Den gjør fortsatt litt vondt.

Les også: Lydverkets anmeldelse av Die Antwoord – 5EP

Åttitallsbandet Europe var litt tidligere ute med sin «Ninja»

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/08/Europe-Ninja.mp3|titles=Europe – Ninja]

Europe. (Foto: Promo)

Kristoffer Schaus band Mongo Ninja har i hvert fall latt seg inspirere i bandnavn, om ikke annet.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/08/Mongo-Ninja-hit-by-a-truck.mp3|titles=Mongo Ninja – Hit by a Truck]

Mongo Ninja. (Foto: Promo)