Hvorfor vil stadig flere norske kvinner ha større rumpe?

Nye skjønnhetsidealer setter rumpa i høysetet.

I afrikansk og afro-amerikansk kultur har store rumper vært skjønnhetsidealet i årevis, men nå er rumpetrenden i full blomst også i Norge.

Treningssentrene merker økt pågang fra kvinner som ønsker å trene seg til en større og rundere rumpe. Ståle Bjørkedal har vært personlig trener i 15 år, og sier rumpetrening har blitt veldig populært de siste fire-fem årene. Han anslår at rundt halvparten av kundene hans først og fremst ønsker å trene rumpa. Har rumper blitt de nye silikonpuppene?

Det er nærliggende å tro at Kim Kardashian har hatt en finger (og ikke minst en rumpe) med i spillet for å “gjøre big booties” til en mainstream trend, på tvers av både landegrenser og etnisiteter. Hun har aldri innrømmet å ha fikset på rumpa med kirurgi, men at endepartiet hennes har vokst de siste årene (uten at resten av kroppen har gjort det samme) finnes det ikke tvil om. Og hun har nok vært med på å sørge for at det snart er like mange “belfies” (butt selfies, rumpe-selfies) som selfies på Instagram.

Big booty, big business

For noen har Instagram-“belfies” blitt både et yrke og en livsstil. Den amerikanske rumpetreningsguruen Jen Selter har over ti millioner følgere på Instagram, og hun poster nesten utelukkende rumpebilder og -videoer.

Også flere norske kjendiser ser ut til å ha fått større rumper de siste årene, men så langt er det bare Isabel Raad som har vært åpen om at hun har fiksa på rumpa med kirurgi.

Hun er Trondheims svar på Kim Kardashian

Zeinab Wandi Flor blir stadig vekk forvekslet med selveste Kim Kardashian. Det har ikke Zeinab noe imot, og på spørsmål om hva hun synes om rumpa til Kim K svarer hun helt enkelt:

– Den er fin. Lik min!

I motsetning til sin mer kjente dobbeltgjenger er Zeinab åpen om at hun har forstørret rumpa med plastisk kirurgi. Og selv om hun har en del igjen før hun tar igjen Kim K og Jen Selter i sosiale medier, har hun allerede 70.000 følgere på Instagram.

Zeinab har ikke rumpeimplantater, men har forstørret rumpa med en metode som kalles “fat grafting”, eller fetttransplantasjon. Da fettsuger kirurgen magen, lårene eller andre områder med ekstra fett, for så å sprøyte dette inn i rumpa.

Ikke alle er positive til rumpeforstørringen. Zeinab står inne for det hun har gjort, men sier hun opplever hets nesten daglig.

– Falsk rumpe, det hører jeg ofte. Folk sier sånn “FAKE BOOTY!” Men det biter ikke på meg.

Vurderer norske rumper hver eneste dag

Men selv om rumpeforstørring i praksis betyr at du resirkulerer ditt eget fett, er det slett ikke gratis. Zeinab valgte å dra til England for å operere rumpa, men flere norske klinikker tilbyr det samme inngrepet. Her til lands koster operasjonen rundt 50.000 kroner.

Det finnes ikke tall på hvor mange i Norge som har forstørret rumpa med kirurgi fordi private klinikker ikke har rapporteringsplikt. Men Norges Plastikkirurgiske Forening anslår at rumpeforstørring er det inngrepet som øker mest i etterspørsel.

Og den amerikanske statistikken er overtydelig: i 2015 ble det utført over 20.000 rumpeoperasjoner i USA. Det er en økning på hele 21% fra året før.

Rumpa til en ung kvinne før og etter fettransplantasjon.
Rumpa til en ung kvinne før og etter fettransplantasjon.

Plastikkirurg Amin Kalaaji, ved Oslo Plastikkirurgi opererer 2-3 rumper i måneden. Han forteller at han nå har konsultasjoner hver eneste dag med kvinner som vurderer å ta fetttransplantasjon for å få en fyldigere stump. Men han er tydelig på at han ikke opererer hvem som helst.

– Jeg opererer ikke de som har urealistiske forventninger, de som ønsker seg det vi kaller “ballongrumpe”.

Kalaaji sier han avviser rundt 20% av de han konsulterer. Noen av disse kvinnene velger da å få inngrepet utenfor Norge. Men kirurgen advarer mot å få utført fetttransplantasjon hos useriøse aktører, som det ifølge han er mange av i utlandet. Dårlig utført arbeid kan i verste fall få livstruende komplikasjoner.

– Blir det injisert fett for dypt, eller i muskelen kan man få blodpropp, forklarer kirurgen. Han anbefaler alle å forsikre seg om at kirurgen er medlem av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi (NFEP) før de gjennomgår en operasjon.

Ble kalt “Bleierumpa”

Mange vil nok synes det er ekstremt å trene i månedsvis eller legge seg under kniven for å få større rumpe. Men det at det nå er trendy med store rumper, og generelt større aksept for formfulle kropper, betyr mye for 21 år gamle Chiku Msombeli. Med sine afrikanske gener er hun født med et sjenerøst endeparti. Det har ikke alltid vært lett.

– Jeg har hatt jævlig dårlig selvtillit. På skolen ble jeg erta. Noen av guttene kalte meg ‘Bleierumpa’.

Chiku forteller at hun ikke torde å kle av seg i jentegarderoben og trente kondisjon i et forsøk på å gjøre rumpa mindre. Nå får hun komplimenter fra både menn og kvinner og sier hun er stolt over at utseendet hennes nå blir oppfattet som vakkert.

– Det er jo litt deilig, for jeg har ikke følt at det å se ut som meg har vært populært!

Hva mener du, stemmer det egentlig at når enden er god, er allting godt?