Hvem er din favorittskurk?

Toska? Utsi? Gjest Baardsen? Stem her.

De vi husker best fra westerntiden er morderne Jesse James og Billy the Kid. Gudfaren-filmene er blant tidenes mest populære, og The Sopranos og The Wire regnes blant de beste TV-seriene.

Vi er kort sagt veldig fascinerte av kriminelle, men hvem er din norske favorittskurk?

STEM NEDERST I SAKEN!

LES OG: Svindlet for 110 000 $

Skutt i rumpa

Ken Wasenius-Nilsen i Banden har sin norske kandidat klar:

– Min favoritt er ransdømte Sven-Eirik Utsi, for han ser så knallhard ut: Lite hår, Norges groveste ansiktstrekk og legoklossfysikk.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/kenomkriminelle1.mp3|titles=Ken om norske kriminelle]

Nå har Utsi bestemt seg for å komme seg av det berømte skråplanet, så i april skal han holde foredrag for politiet om hvordan de kriminelle tenker og planlegger. Foredraget skal av en eller annen grunn holdes på danskebåten.

Sven-Eirik Utsi (Foto: NRK)

Ken er skeptisk til hva politiet kan lære av Utsi:

– Han er jo mest kjent for ransforsøket mot DnB NORs filial på Jessheim i 2004. Planen var å gå inn i banken med en AG3 og true til seg noen milioner, men der inne ventet det bevæpnet politi som skøyt han i rumpa og heiv han i fengsel.

LAST NED: Banden-podkaster

Kriminell namedropping

I 2010 ga Miami-rapperen Rick Ross ut låta B.M.F. (Blowin’ Money Fast). B.M.F. er også forkortelsen for den kriminelle organisasjonen Black Mafia Family, og i refrenget hyller han B.M.F.-lederen Big Meech og drapsamannen Larry Hoover.

LES: Asbjørn Slettemark om B.M.F.-fenomenet

Det førte til at de norske rapperne Jaa9 & OnklP, Joddski ++ lagde sine egne B.M.F.-versjoner hvor de namedroppet norske kjendiskriminelle fra den selvutnevnte gentlemansforbryteren Gjest Baardsen (1791-1849) til «Skrik»-tyven Pål Enger.

LES: Jaa9 & OnklP med eget program på P3

Pål Enger stjal Skrik fra Nasjonalgalleriet i 1994. (Foto: Scanpix)

«Takk for dårlig sikring», stod det på postkortet Pål Enger hang der «Skrik» hadde hengt i Nasjonalgalleriet.

Toska?

På 80-tallet fikk Oslo et skikkelig gjengmiljø, med Tveita-gjengen, Young Guns, A-gjengen og B-gjengen (må ikke forveksles med den i Donald). Ved siden av Kaptein Sabeltann var leiesoldaten og torpedoen Espen Lie en av de mest omtalte kriminelle på 90-tallet.

LES OG: Trygdekontoret – Politi vs. kjeltring

David Toska er kanskje den største norske skurkekjendisen i dette årtusenet, men «Mesterhjernen» må nok leve på gamle meritter en stund til etter å ha blitt dømt til 19 år i fengsel for Nokas-ranet.

Med seg på lasset tok han store deler av det norske ransmiljøet, og kunne ikke gjøre stort da «finansministeren» Imran Saber ble skutt i Oslo ifjor.

MEN NÅ TIL SAKEN:


Hvem er din favoritt, og hvilke skurker er det HELT IDIOTISK at vi ikke har tatt med i avstemningen?