Hvilken låt vil du høre i dag?

Følg årsmarkeringen for terrorangrepene på P3 med Rune fra klokken 13.

I dag er det ett år siden terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

Den fredagskvelden satt jeg, som så mange andre, og fulgte lamslått med på nyhetssendingene. Etter noen timer ble vi en gruppe som samlet oss og forsøkte å holde humøret oppe – til tross for de ufattelige ordene som kom fra TV-kanalene og radioapparatene.

Alle radiosendinger ble stanset og nyheter var det eneste tilbudet på P3 det første døgnet. Da jeg startet P3s første krisesending, kl. 1430 den 23. juli, var responsen fra lytterne overveldende – omtanke, sorg, sinne og støtte kom strømmende inn på tekstmeldinger fra hele Norge.

Spesielt husker jeg en tekstmelding fra ei 12 eller 13 år gammel jente. Hun skrev et spørsmål til psykolog Turid Suzanne Berg-Nielsen, som var med oss i studio dagen etter angrepene: «Hvorfor gjorde han det han gjorde?». Det spørsmålet tror jeg mange vil stille igjen på årsdagen for de forferdelige hendelsene.

Søndag 22. juli kan du følge P3 fra klokka 13 til klokka 18, med rapporter fra hele landet – og fra Utøya.

Jeg vil også at du forteller meg hvilke sanger du vil høre den dagen. Har du en sang som betyr noe spesielt for deg, så må du ringe vår telefonsvarer. Begrunn også hvorfor denne sangen er viktig for deg!

Ønskelåt? – Ring P3s telefonsvarer på 03512

LES, SE og HØR: Hvordan kan man le av det som skjedde på Utøya?

P3Dokumentar - Knut Gravråk - Det er lov å le. (Foto: NRK P3)
Hør mer om Knut Gravråk og hans historie ved å klikke på bildet. (Foto: NRK P3)

I tiden etter angrepene var det mange som gråt mye, noen reagerte med å bli helt stille. Alle hadde, og har, sin egen måte å forstå, takle og ta inn over seg det som skjedde.

P3Dokumentar møtte for eksempel en av de overlevende fra Utøya som brukte galgenhumor for å bearbeide det som hadde skjedd. Knut Gravråk kommer også på besøk i P3 sin minnesending for å fortelle om livet sitt, ett år etter.

Er det en spesiell låt du vil høre, som betyr noe ekstra for deg? Ta kontakt og fortell meg hvorfor.

Du kan kontakte meg ved å ringe P3s telefonsvarer på 03512, SMS med kodeord P3 til 1987, på Twitter-kontoene @runehak og @nrkp3 og på Facebook.com/NRKP3.

Hilsen Rune.

22.07.2011: Vi glemmer aldri – se og hør P3s sterkeste minner