Hvor er de nå?

Hva gjør Urørt-vinnerne nå?

2010 – The Pink Robots

The Pink Robots er Årets Urørt 2010  (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
The Pink Robots er Årets Urørt 2010 (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

De rosa robotene ble den tiende Årets-Urørt vinneren med låta Curly. De ble nominert til A-HA-stipendet, men måtte gi tapt for Susanne Sundfør.

Den selvtitulerte debutplaten kom ut i mars 2010 til blandede kritikker. Den fikk blant annet en 3-er fra Lydverket.

– Vi arbeider nå med en ny plate. Vi har ikke satt noe dato for slipp, men vi håper selvfølgelig at den skal komme ut fortest mulig, forteller vokalist Hans Christian Helgesen.

– Eksponeringen som kommer med å vinne årets Urørt er et utrolig boost. Vi ble selvfølgelig kjempeglade for å vinne, og det at vi hadde publikum på vår side var utrolig motiverende.

2009 – Pony The Pirate

Pony the pirate. (Foto: Kim Erlandsen, NRKP3)
Pony the pirate. (Foto: Kim Erlandsen, NRKP3)

Historien om den sære triste piraten som ikke mestret verdens utfordringer smeltet det norske folks hjerter, og sendte Pony The Pirate til topps i Årets Urørt-kåringen i 2009 med låta Walk The Shame.

De spilte på en rekke festivaler sommeren 2009. Bandet signerte med Sony Music Norway, og kom i januar 2010 med sin debutplate This Is Our Psychopedia!. Den fikk blant annet en 4-er av Lydverket og 7/10 hos musikknyheter.no. Samme år spilte de på den europeiske bransjefestivalen Eurosonic.

2008 – Matias Tellez

Matias Tellez. (Foto: Kim Erlandsen/NRK P3)
Matias Tellez. (Foto: Kim Erlandsen/NRK P3)

Matias Tellez skapte årets landeplage da han i 2008 vant Årets Urørt med låta Brand New Kicks. Vidunderbarnet som opptrådte på by:Larm og Øya-festivalen allerede som 15-åring signerte med Sony BMG i 2008, og året etter kom hans andre plate: Clouds.

-Å vinne Årets Urørt bidro til at flere fikk høre om musikken min, og det skaffet meg en del spillejobber, blant annet på Norwegian Wood, forteller bergensartisten.

Siden den gang har han turnert Norge, og vært to ganger i Japan. Sammen med Axel Videnes (Kakkmaddafakka) og Erlend Øye har Matias bygd et studio i Bergen, og han har begynt å arbeide som produsent. Razika, Bloody Beach og hans eget band, Young Dreams er blant artistene Matias har produsert for.

– Bandet mitt Young Dreams kommer med to vinyl-singler nå i vinter og et album i september. Vi skal blant annet spille på by:Larm i februar, avslutter han.

2007 – Ida Maria

Ida Maria. (Foto: Promo)
Ida Maria. (Foto: Promo)

Ida Maria er kanskje den av Årets Urørt-vinnerne som har størst hype/suksess. Hun har vunnet Alarmprisen (2007), Statoil-Hydro stipendet i 2008 og Spellemannsprisen for årets nykommer i 2008. Hun debuterte med Fortress Round My Heart i 2008, og ble i februar 2009 tildelt gullplaten (som hun under utdelingen valgte å knuse i gulvet).

Samme året turnerte hun USA med bandet Glasvegas, og hun spilte på noen av verdens største festivaler, deriblant Coachella. Allerede i 2008 ble hun hypet av BBC og hun har opptrådt på det populære TV-showet The Tonight Show. Sangen Keep Me Warm ble brukt i sesongfinalen av serien Greys Anatomy. Merittlisten slutter ikke her: Ida Maria er også den første norske artisten som har hatt med en låt på musikkspillet Rock Band.

Under kjendis-blogger Perez Hiltons turné møtte hun derimot veggen, og fikk et mye omtalt sammenbrudd. Høsten 2010 kom hun derimot tilbake med albumet Katla og under hennes besøk på showet Skavland sendte både Perez og Iggy Pop sine hilsner.

2006 – Heroes & Zeros

Heroes & Zeros (foto: Jan Alsaker)
Heroes & Zeros (foto: Jan Alsaker)

Etter Ida Maria er kanskje Heroes & Zeros det bandet som har gjort det best av Årets Urørt-vinnerne. I 2007 kom debutplata Strange Constellations som gav bandet to Spellemann-nominasjoner – «Årets musikkvideo» og «Årets nykommer». Plata ble det bestselgende rockealbumet i Norge i 2007.

Bandet er signert med Universal, og har i tillegg sitt eget plateselskap «Heroes & Zeros Music». De har vært oppvarmingsband for Smashing Pumkins, Nick Cave og Fall Out Boy, og låta Into The Night er med på spillet FIFA 08.

3. januar i år postet bandet et innlegg på Myspace bloggen sin hvor de med tungt hjerte forteller at bandets bassist, Lars Løberg Tofte, har valgt å forlate bandet av musikalske grunner.

Heroes & Zeros vil derimot bestå, og i samme blogg-post forteller de at de er godt i gang med et nytt album.

2005 – Anja

Anja (Promofoto: Jan Tomas Espedal)
Anja (Promofoto: Jan Tomas Espedal)

I 2005 var det Anja Øyen Vister som kunne ta med seg pokalen for Årets Urørt hjem med vinnerlåta Hush, Hush.

Anja har siden vært vokalist i electronicabandet Flunk. Låtene til bandet har blitt brukt i blant annet TV-serien The O.C., Numbers og i filmen Nancy Drew. Bandet har gitt ut seks album.

2004 – Side Brok

Side Brok. (Foto: Øivind Jensen)
Side Brok. (Foto: Øivind Jensen)

Hip hop-gruppa fra det vakre Sunnmøre vant, ganske tilfeldig, Årets Urørt i 2004. Da gruppa la ut sine første låter på Urørt var gruppa ikke klar over at de kunne vinne noe som helst! Sjef R, Skatebaard og Thorstein Hyl den tredje har siden den gang gitt ut tre plater, hvorav den siste i 2009.

Debutplata Høge Brelle solgte 10. 000 eksemplarer, og kunne smykke seg med tittelen «tidenes første hip hop-plate på ren sunnmørsk». I 2009 ble historien om gutta fra Ørsta som rappa på dialekt foreeviggjort på film, i form av dokumentarfilmen Heimegutar.

I 2009 slo VG stort opp av Side Brok gir seg. Det var bare tull.

– Det VG slo opp var bare tabloid-tull, slår Sjef-R aka Runar Gudnason, i Side Brok fast.

– Det jeg sa var at vi ikke viste når vi ville komme med neste album, for alt vi gjør er veldig impulsivt. Vi lager plate når vi vil lage plate.

Nå kan han derimot lyse ut med at Side Brok mest sannsynlig vil komme med en ny plate i løpet av året. I tillegg har flere av medlemmene egne sideprosjekt. Er du utålmodig kan du sjekke ut Side Broks` mikstapes, som du kan laste ned gratis her.

Side Brok lever i beste velgående.

2003 – Sissy Wish

Sissy Wish (Pressefoto: Stian Andersen)
Sissy Wish (Pressefoto: Stian Andersen)

Sissy Wish, eller Siri Wålberg som hun egentlig heter, ble Årets Urørt i 2003 med låta The Six Feet Tall. I 2004 kom debutalbumet You May Breathe. Albumet fikk strålende kritikker og hun vant Spellemannsprisen i klassen kvinnelig artist.

Siri har gitt ut totalt tre album. I tillegg til You May Breathe kom Tuning Inn i 2005 og Beauties Never Die i 2007. På hjemmesiden sin skriver hun at platen Happy Monster vil slippes i løpet av 2010.

2002 – Ugress

Ugress (Pressefoto: Eivind Senneset)
Ugress (Pressefoto: Eivind Senneset)

Bak navnet Ugress skjuler Gisle Martens Meyer seg. Han vant Årets Urørt i 2002 for sitt elektronica-prosjekt Ugress og låta Loungemeister. Ugress har gitt ut fire album: Resound (2002), Cinematronics (2004), Unicorn (2008) og Reminiscience (2009). De to første albumene ble store suksesser.

Ugress er en av Gisles mange prosjekter gjennom hans egen drevne plateselskap Unncanny Records.

2001 – Tennis

The Royalties (Promofoto: Sandra Jecmenica)
The Royalties (Promofoto: Sandra Jecmenica)

Urørts aller første vinner var popbandet Tennis fra Bergen. Bandet startet opp i 2000, og allerede året etter vant de Årets Urørt med låten «Here Comes The Coastguard». I 2001 spilte de på Norwegian Wood-festivalen. Deres første, og eneste album Your Friend In Sound kom ut i 2003, og EP-en Polka Polka Polka senere samme år.

Etterhvert ble bandet oppløst, og medlemmene fortsatte til bandene Rushmore og The Royalties. The Royalties har gitt ut tre plater: The Royalties i 2007 (som de forøvrig ble nominert til Spellemannsprisen i klassen «Årets popgruppe»), The New Royalties i 2008 og The New Royalties i 2009. Alle albumene ble mottatt med gode kritikker, og siste platen til Tennis fikk blant annet 5/6 av Natt og Dags anmelder.

Årets Urørt-finale går av stabelen på Studentersamfundet i Trondheim 21. januar! Stem på din favoritt NÅ!