Hvordan ta finere bilder?

Lær hva Mobilfotografenes Marthe Brox Aune tenker på når hun vil gjøre bildene sine finere.

Marthe Brox Aune (22), @marthebrox er en av seks deltagere i Mobilfotografene. Hun legger mye arbeid i å fikse bildene sine, og på den måten få frem det hun vil formidle bedre.

Her er hennes fem tips til hva som kan gjøre bildet bedre:

1. Rydd i bildet!

Hva du velger å ha med i bildet er minst like viktig som det du velger å ikke ta med. Elementer som ikke trenger å være der blir fort forstyrrende og lager rot, og det kan ta fokus bort fra hovedobjektet.

  • LES OGSÅ: Slik blir du en vinner på instagram
  • Jeg prøver alltid å holde bildet så enkelt som mulig, og tar alltid en slags opprydding i bildet. Da blir eventuelle budskap som du vil formidle sterkere.

    Tips:

    Still deg selv spørsmål som enten bekrefter eller avkrefter hvor du skal kutte eller skjære og slik at du får ditt bildeutsnitt:

    – Trenger du tuppen av den tåa nede i hjørnet der? Nei?

    – Er den halve pennen som peker inn fra hjørnet av bildeutsnittet fin å ha med, fordi den går parallelt med et annet objekt i bildet? Ja?

    Vær kritisk til din egen dømmekraft og prøv deg frem. Kanskje det er flere faktorer som spiller inn for hvor øyet ditt til syvende og sist ender opp med å ville beskjære bildet.

    Her har jeg vurdert å kutte bort boksen som ligger i høyre bildekant, men jeg liker bildet bedre når den er der.

    2. Bruk farger!

    Å bruke farger kan komme godt med.
    Å bruke farger kan komme godt med.

    Jeg liker farger veldig godt, og hvorvidt jeg føler bildet er fullkomment eller ikke avhenger ofte av om jeg synes fargene korresponderer med budskap, stemning og følelser.

    Når det gjelder fargebruk er det også fint å holde det enkelt. Farger som skiller seg ut tiltrekker seg oppmerksomhet. Derfor er kontraster fint å bruke både som en effekt for å understreke hva som er viktig i bildet, men også fordi det rett og slett gjør seg på bilder.

    Tips:

    Prøv ulike varianter, så kan det hende du blir overrasket over hvor pent eller ”riktig” det føles eller blir med litt justering av fargene.

    3. Tenk på linjene!

    Jeg tenker ofte på linjer når jeg tar bilder. Her står Marius og Morten på en fin linje.
    Kan du finne linjene i dette bildet av Morten og Marius?

    Det finnes linjer over alt! Øyet ditt legger fort merke til et velplassert objekt og fin-komponert symmetri. Du har kanskje hørt om det gylne snitt? Hvis du ikke har det, er det verdt å søke seg frem til en gjennomgang av hva det er.

    Finner du ingen faktiske linjer i bildet i form av for eksempel kanten av en bygning, eller klessnorer i bakgrunnen, kan du prøve å ta utgangspunkt i hovedobjektet ditt.

    Skru på linjenettet i redigeringsprogrammet og prøv å plassere den eller det du har tatt bilde av i midten av bildet, i det gylne snitt, eller parallelt med et annet objekt i bildet.

    Å ha luft rundt objektene er også fint. Har du en halv centimeter luft på venstre side av bildet er det fint om det også er en halv centimeter luft på høyre side av bildet.

    4. Lek!

    Snu bildet opp ned, sidelengs, test ut ulike farger, se etter finurlige detaljer i bildet – kanskje finner du mer enn hva første øyekast sa deg?
    Snu bildet opp ned, sidelengs, test ut ulike farger, se etter finurlige detaljer i bildet – kanskje finner du mer enn hva første øyekast sa deg?

    Prøv deg frem og lek! Jeg vedder på at du kommer til å snuble over noe kult du aldri kunne sett for deg, om du leker og har det gøy i prøveprosessen. Helt sant!

  • LES OGSÅ: Slik tar du bedre bilder i hverdagen
  • Ikke bry deg om alle andres meninger, regler og alt annet som måtte påvirke hvorvidt du tror bildet blir vurdert som bra eller ikke. Det viktigste er alltid hva du synes om bildet og hva bildet gir deg.

    Vil du følge en trend fordi du liker det, kjør på! Blir du mest fornøyd når du får til å ta morsomme bilder, hyggelige portretter eller elsker du å vise frem naturen? Gjør det!

    Sjansen for at du fortsetter å ta bilder og synes det er gøy er mye større om du gleder deg selv. En positiv effekt av at du faktisk liker det du gjør er at jo flere bilder du tar, jo flinkere blir du.

    PS: Bildet er ditt, og du er med deg selv til alle døgnets tider, hele livet. Kritikere og andre orker bare tenke på deg og dine ting et par sekund, før de så har glemt alt og begynner å tenke på seg selv og sine ting igjen – akkurat som du.

    5. Tenk på det lille ekstra

    Tenk på det lille ekstra, og still gjerne spørsmål til et bilde.
    Tenk på det lille ekstra, og still gjerne spørsmål til et bilde.

    Kan du stille spørsmål til det du ser på bildet og finne eller lage deg svar? Klarer du å tyde fotografens agenda? Forstår du, eller kan du få en fornemmelse av følelsene og tankene som ligger bak?

    Nå er jeg muligens veldig sær, men jeg har to favorittord: «sammenheng» og «hvorfor».

    Det lille ekstra ved et bilde er for meg om jeg kan stille spørsmål til det, og få eller lage et svar. Bilder som i utgangspunktet kanskje ikke er de fineste, kan være de mest betydningsfulle om en bruker tid på dem.

    Lev deg inn i fotografens følelser og tanker:
  • Hva ser du?
  • Hvorfor er fotografen der og tar bilde/hvorfor har fotografen tatt bilde der?
  • Hvorfor har objektet/-ene de plasseringene de har i bildet?
  • Hvilke farger er brukt, kan de si noe om bildet er optimistisk eller pessimistisk?
  • Hvorfor heter bildet akkurat det?
  • Hva vil fotografen fortelle?
  • Ikke minst: Hvem er bildet tiltenkt? Er det personlig, eller har noen interesse av å lese bildet?
  • Hvordan henger alle punktene sammen – og hva tenker du?
  • Se Mobilfotografene tirsdager klokka 22.15 på NRK1 eller på tv.nrk.no

    Følg Mobilfotografene på Instagram: @nrkmobilfotografene.

    Bruk #nrkmobilfotografene på Instagram når du deltar i seerkonkurranse.