Hvorfor elsker vi kåringer?

Tro det eller ei, det er et menneskelig behov å rangere ting.

Tidsfordriv? En lett måte å fylle spalteplass på? Eller et dyptliggende behov hos unge mennesker? Både medier, bloggere og mannen i gata lager sine egne lister og kåringer som de deler med verden. Vi har tatt en nærmere titt på hvorfor.

For tiden kårer Lydverket Norges dårligste bandnavn. Hver uke publiserer Filmpolitiet og Sexy hver sine topp 5-lister, og du skal ikke lete lenge på nettet for å finne andre medier og nettsider som gjør akkurat det samme. Lister og kåringer vekker engasjement, og er en effektiv måte å fortelle verden om dine interesser og meninger, men hvorfor er vi egentlig så glade i lister og kåringer?

Mange nettsider lar deg lage dine egne lister, og det er bare fantasien som setter grenser. (Foto: Skjermdump: thetoptens.com)fra
Mange nettsider lar deg lage dine egne lister, og det er bare fantasien som setter grenser. (Foto: Skjermdump: thetoptens.com)

Sjekk ut: Lydverket kårer Norges dårligste bandnavn

Rangerer for å markere

Hvis vi virkelig går til bunns i dette ser vi at det er mange elementer i livene våre som blir rangert. Det er om å få den fineste dukka i barnehagen, i hemmelighet rangerer vi de søteste guttene i klassen, og når vi treffer nye mennesker spør vi ofte om hva som er deres favorittartister eller filmer. Alt som opptar oss i hverdagen kan settes på lister og sammenlignes med hverandre, noe vi også gladelig gjør, men hvorfor?

Sjekk ut: Lydverkets liste over de beste platene i 2010

Arve Hjelseth er førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, og kan geleide oss langt tilbake til grunnleggende mennesketrekk når det gjelder vårt forhold til konkurranser, rangeringer, og lister.

– Når man lager lister kommer det gjerne av at man er opptatt av å signalisere tilhørighet til en eller annen gruppe. Når man deler sine meninger på denne måten så sier man at dette er noe som er verdifullt. Det setter oss i en bestemt gruppe, mens man viser avstand til en annen, sier Hjelseth.

Les også: Sære mesterskap

Unge listemakere

Hjelseth mener at å lage lister hovedsakelig er noe som unge mennesker driver med, og som kan knyttes opp mot et behov for å markere identitet.

– Et eksempel på dette finner vi i Nick Hornbys bok High Fidelity, hvor hovedpersonene og kompisene hans lager lister over forskjellige ting som for eksempel “Topp 5 Cheers-episoder”, sier Hjelseth.

Arve Hjelseth. (Foto: Privat)
Arve Hjelseth. (Foto: Privat)

Vi har funnet frem til en av de andre listene i High Fidelity. Denne var småmorsom:

Musikere som burde skytes under en eventuell musikalsk revolusjon

1. Simple Minds
2. Michael Bolton
3. U2
4. Bryan Adams
5. Genesis

Disse gutta finner vi på en av de beste listene i Nick Hornbys High Fidelity. (Foto: Scanpix)
Disse gutta finner vi på en av de beste listene i Nick Hornbys High Fidelity. (Foto: Scanpix)

Topp 5: Lister

Det finnes ikke grenser for hva folk lager lister om. De vanligste listene handler om musikk, film, spill, mote, og andre temaer som angår ungdom, men det finnes også lister av den mer kreative sorten.

Hvorvidt listene er laget for å signalisere tilhørighet er vanskelig å si, men morro for oss andre er det i hvert fall. Her er vår topp 5 liste over merkelige lister.

1. Topp 10 tips for å overleve fengsel

2. Topp 10 skumleste filippinske monstre

3. Topp 10 berømte stammere

4. Topp 10 merkelige ting biler har vært dekt av

5. De ti mest skremmende forlatte galehusene i Storbritania

Lettermans topp 10

En tv-personlighet som virkelig har trykket lista til sitt bryst er David Letterman, som alltid har en topp 10-liste med i talkshowet sitt. Her inviteres gjester til å lese opp listene, som stort sett aldri er av det viktige eller seriøse slaget. Den er kanskje ikke like viktig som listene til Forbes eller Time, men den lar i det minste kjendiser vise at de har litt selvironi.

Her er noen av Lettermans mest sette Topp 10-lister på Youtube.

P3s egne lister

Både på radio og nett har P3 sterke meningsbærende redaksjoner innenfor kultur og samfunn og da er det naturlig at disse programmene viser frem sine meninger gjennom lister og rangeringer. Sexy og Filmpolitiet har ukentlige topp 5-lister som er satt opp av programmenes redaksjon, og Lydverket tar årlig på seg jobben med å kåre årets beste album.

P3 rangerer alt fra platecover til stygge hybler. (Collage: Maria Lindberg, NRKP3)
P3 rangerer alt fra platecover til stygge hybler. (Collage: Maria Lindberg, NRKP3)

Totto fra Sexy vil ha folket med i diskusjonen, og det er akkurat derfor de setter opp sine topp 5-lister.

– Det er et enkelt og ryddig grep for å engasjere folk i den nye tidsalder der absolutt alle skal ha en mening om alt og kringkaste denne, sier Totto Mjelde.

Sjekk ut ukas topp 5 hos Sexy – topp 5 artister med “Black” i navnet

Birger Vestmo er sjølveste generalen for Filmpolitiet på P3, som hver uke publiserer sine topp 5-lister om et aktuelt tema.

– Vi elsker lister fordi det er gøy å rangere ting! Å sette filmer opp i mot hverandre er en ganske enkel metode til å tilfredsstille vår indre trang til å skape orden i universet. Enda viktigere er det at lister ofte skaper stor debatt, som vi også elsker, sier Birger Vestmo.

Sjekk ut ukas topp 5 hos Filmpolitiet: Topp 5 Johnny Depp

– Alle har en mening om topp 5-rangeringer, uansett hva temaet er. Derfor er det også en enkel metode for å engasjere våre lesere, som vi tross alt skriver for, og som vi gjerne hører tilbakemeldinger fra, sier Birger Vestmo.