I kulissene av et kjempesirkus

VIDEO: Årets urørtfinalister er overraskende rolige bare noen timer før den store finalen. Snakker de sant? – Dette skjer på Urørtfinalen

Med dundrende lydprøver i bakgrunnen, travle produsenter springende i alle retninger, og stadig flere Urørtbannere og -plakater hengende rundt på Samfundet, blir det tydelig at den store kvelden nærmer seg med stormskritt. Om få timer vet vi hvem som er Årets Urørt, fremtidshåpet, folkets og juryens favoritt. Mye står på spill for de fem finalistene, og for første gang i historien skal alle spille live på det tv-sendte showet fra Trondheims storstue.

Du kan fortsatt stemme på din favoritt.

Ingen av artistene har vært involvert i et så stort arrangement før, men virker overraskende rolige i timene før selve finalen braker løs.

– Vi orker ikke være nervøse for delen med livespilling. Strategien vår er å kjøre på og la det stå til, sier Erlend Færevåg og Ole Gaard Varhaug i Overthrow.

Metalyndlingene fra Stavanger er vant til å ha en kjapp lydsjekk og møte opp fem minutter før de skal spille konsert.

– Det er uvant å være med i et så stort og proft show, og vi er spente på å se hvordan det funker å spille på TV.

Ole Gaard Varhaug og Erlend Færevåg i Overthrow har is i magen og tunga på rett plass (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Det samme sier Silje Halstensen i BENDIK. Hun forteller at bandet er avhengige av en god gruppeklem før de går på scenen, og at de gleder seg til kvelden. Vi møter bandet midt i lydprøvene til konserten de skal spille i etterkant av det TV-sendte showet, og vokalisten er blid til tross for lite søvn.

– Men søvnmangelen skyldes travel timeplan fremfor nervøsitet, bedyrer hun.

Heller ikke Mikhael Paskalev er påfallende nervøs. Han er allerede utnevnt til et av årets største musikkhåp av flere medier og bransjefolk. I dag gleder han seg til å spille, og virker til å ha kontroll over sommerfuglene.

– Jeg har sovet godt og føler meg bra. Vi skal bli sminket og lade opp, sørget for å få i oss energi og drikke mye vann, men har ingen spesielle ritualer vi går gjennom før vi skal opptre.

Han sier det er lett å føle seg litt lost i en så stor produksjon, men scenearbeidere og kamerafolk springende rundt overalt, men ser ikke ut til å ta Samfundets stressede ånd innover seg.

Mikhael Paskalev har aldri vært med på et så stort sirkus før, men liker det (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Fjorårets vinnere, Honningbarna, skal spille på kveldens show, og mener å huske at man som finalist har ekstra høye skuldre.

– For vår del er det veldig fint å være tilbake her nøyaktig et år etter at vi vant. Men det er deilig å tenke på at vi ikke er her for å konkurrere, kun for å spille og være med på å skape noe.

Elektronikaduoen Lemâitre skal teste sin nye liverigg for første gang i kveld, og sto tidlig opp for å starte dagens forberedelser. Ulrik Lund er den eneste av finalistene som avslører en viss grad av nerver før showet.

– Jeg er spent, gruer meg til å spille, og gleder meg til vi er ferdige. Lysriggen vår er bygget og tatt med fra Oslo, og aldri brukt før – så jeg håper den funker. Dessuten gleder jeg meg veldig til å se de andre finalistene live, sier han.

Ulrik Lund i Lemâitre er den eneste finalisten som innrømmer at han er nervøs, og gelder seg til showet er over. (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

 AutoLaser skjuler seg alltid bak en av sine tre masker, og for anledningen har han med seg livemasken, med innebygde laserøyne. Det er vanskelig å se om han er nervøs, men han påstår at han ikke er det.

– Jeg er uthvilt, klar og ikke nervøs. Jeg gleder meg til å spille både under showet og etterpå, sier han.

Autolaser føler seg klar for finalen (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Dagens mest spente nerver finner man hos Urørt-kaptein Mari Garås Monsson, som leder kveldens show sammen med Stian Blipp. I det vi møter henne, er festkjolen på, og en boks i ferd med å bli festet med gaffateip til ryggen hennes.

– Det er en sånn mikrofonboks man må ha når man skal på tv. Det er første gang i mitt liv at noe sånt blir festet med McGyverteip på ryggen min, sier hun.

Programlederen er stressa, og sier det er mye sommerfugler i sving innabords.

Mari i sminken. (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRKP3)

– Det er mye som skjer her nå, og jeg klarer ikke å få med meg alt. Men dette blir stas, sier hun.

Hennes mannlige makker er også nervøs.

– Jeg har sovet to timer og drukket en trippel espresso. Det blir spennende å se hvordan dette går, men det er jo egentlig artistene som bør være mest nervøse, sier han.

Programleder Stian Blipp er spent, men synes artistene har større grunn til å være nervøs (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Se Urørtfinalen live på NRK3 klokka 20 i kveld!

Dette skjer på Urørtfinalen