Ida Marias trøstelåt

Urørtredaksjonen gjorde en oppdagelse som fikk dem til å sperre opp øynene.

Ida Maria har lastet opp en ny sang på Urørt. Låta ble lastet opp den 23. januar og har tittelen It’s OK. Den er en sår og lavmælt låt med kun vokal og kassegitar.

Hør It’s OK:
[audio:http://www.nrk.no/urort/1.0/track/listen/1371345.mp3|titles=Ida Maria – It’s OK]
Mer om: Ida Maria på Urørt

Måtte gni oss i øya

Mari Garås Monsson Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Mari Garås Monsson Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Urørts programleder Mari Garås Monsson forteller om oppdagelsen:

– Vi måtte nesten gni oss litt i øya og kikke ekstra etter. «Er det virkelig Ida Maria som laster opp låter igjen? JA!» Dette er ekstremt morsomt. Det føles litt som om vi får lov til å kikke inn i låtverkstedet hennes, og at hun tilbyr oss en sniklytt på nye ting. Det er fett at hun vil dele det med P3 Urørt.


Lurer på hvorfor

Ida Maria har god grunn til å synes godt om Urørt. Hun vant Zoom Urørt i 2006 og den gjeveste prisen i 2007 da hun ble Årets Urørt. Etter den tid har hun gjort det stort med førsteskiva Fortress Around My Heart både i her til lands og utlandet, da særlig i USA. I fjor høst kom hun med sitt andre album
Katla .

– Det har vel aldri forekommet at så veletablerte artister – som Ida Maria er – plutselig laster opp nye låter på Urørt. Vi syns det er ekstremt kult! Nå lurer vi veldig på hvorfor hun gjorde det. Er det en baktanke bak dette i det hele tatt? spør Mari.

LES: Verdensstjernen Ida Maria
LES: Ida Maria på hjemmebane


Nei, si det…

For å få svar på dette må vi nesten spørre Ida Maria selv, som fortiden befinner seg på hjemstedet Nesna. P3.no ringte henne:

Hvorfor har du valgt å legge ut en låt på Urørt nå, hele fire år etter du lastet opp sist?

– Nei, si det. Jeg holdt egentlig på å oppdatere hjemmesida, da tenkte jeg at jeg skulle oppdatere Urørt-sida i samme slengen. Det var jo så lenge sida jeg hadde lagt ut noe der, forteller Ida Maria med sin hese stemme.


Ville gi folk en gratis låt

Så det var ingen baktanke i det hele tatt?

– Det er viktig for meg å få ut musikken min, men jeg er så lei av å gå gjennom plateselskapet. Det er en lang og tidkrevende prosess med å søke distribusjon og alt det der. Jeg ville rett og slett gi folk en låt gratis.

Ida Maria er en produktiv dame som lager mye forskjellig musikk – det er ikke lett å vite hva alt skal brukes til.

– Jeg har så mange låter, så mange fine sanger som ikke passer inn noe sted og som jeg lurer på hvor jeg skal gjøre av. Da er det fint med sånne steder som Urørt hvor man bare kan laste opp musikken sin.

– En trøstelåt

Fortell litt om låta «It’s OK». Det er jo en mer lavmælt Ida Maria enn vi er vant til?

– Det er en trøstelåt, spilt inn i mitt eget studio på Nesna, Nybølgen.

En trøstelåt for hvem?

– Jeg skrev denne låta i romjula, det pleier ofte å være en kreativ periode for meg. Det er så mange forskjellige mennesker som kommer hjem til Nesna – det oppstår et veldig inspirerende energifelt.

Du kan si at dette er en trøstelåt til alle som ikke fikk den jula som de forventa, fortsetter hun.


Planer fremover

For tiden holder Ida Maria og bandet på i studio, Men hun er ikke sikker på hva det kommer til å resultere i.

– Vi får se hva det blir til, jo flere låter man spiller inn jo bedre. I løpet av denne siste uka har vi spilt inn fire.

Så har dere noen konkrete planer fremover?

– Vi kommer til å være i Norge en stund fremover, og etterhvert skal vi på turnè rundt om i Norge og Sverige, det gleder jeg meg til.

Før vi la på, var det en ting Ida Maria ville legge til:

– Urørt er supert!


Hold et våkent blikk

Så følg med på Urørt-profilen til Ida Maria – du vet aldri når det dukker opp en ny låt.