– Ikke jakt på en kjæreste

Det er psykologens første bud til deg som er singel. For Maren (28) var det likevel veien til et lykkelig kjærlighetsliv.

Følelsen av å være “evig singel” er lett å kjenne seg igjen i for mange. Kanskje tenker man så mye på at man ikke har kjæreste at man blir skikkelig deppa. Burde det ikke snart gå din vei? Hva skjer om du går inn for å få deg en kjæreste?

– Ikke jakt på en kjæreste, sier psykolog Hans-Petter Karstad. Han får ofte henvendelser fra folk som har kjæresteproblemer. Men, hvor lenge skal du stole på at kjærligheten bare “dukker opp når du minst venter den?”

Bruken av sjekkeapper har eksplodert og det florerer av datingprogrammer på TV. For eksempel reiste P3s Line Elvsåshagen landet rundt for å finne kjærligheten med et helt kamerateam på slep.

Å finne tall på hvor mange som er single og hvor mange som er i et kjæresteforhold er vanskelig, men vi har truffet to stykker som havner innunder kategoriene. Maren Njøs Kurdøl (28) påsto hun var den singleste i hele vennegjengen da hun som 23-åring starta et datingprosjekt og faktisk fant kjærligheten. Tage Rivas Tollefsen (29) har på sin side omsider lasta ned en sjekkeapp.

Se også: Line dater Norge

Jakten på drømmeprinsen

“Nå skal jeg altså blottlegge meg på det verste og drite meg selv maksimalt ut til glede for andre, i håp om å finne «prince charming». Dere kan gjerne få komme med innspill underveis. Hva burde jeg teste ut, hvilke datingstrategier må til pers og ikke minst, hvor langt bør jeg strekke meg??? Hit me!”

Slik avslutter Maren Njøs Kurdøl (28) sitt aller første blogginnlegg i juli 2011. Hun er 23 år, bor og studerer i Oslo og er hun single jenta i gjengen som også er veldig flink til å påpeke nettopp det.

Maren la ved dette bildet i første bloggpost. Det mangler ikke på selvironien. Foto: Privat
Maren la ved dette bildet i første bloggpost. På feltarbeid i Rwanda kom hun og venninne over denne kjolen, og de diktet opp en historie slik at hun fikk prøve den. Det mangler ikke på selvironien. Foto: Privat

Det resulterer altså i at hun oppretter en blogg der hun dokumenterer jakten på kjærligheten – til venner og kjentes store glede.

Ingen metoder skal stå uprøvd.

– Jeg tenkte at “jeg må jo være en ganske bra kjæreste”. Med bloggen hadde jeg samtidig et prosjekt å date for. Om datinga og sjekkinga gikk dårlig ville det alltids være morsomt for bloggens skyld. Vi satt ofte og lo av den på vorspiel.

Maren var ikke den eneste single i gjengen.

– Men de andre hadde i det minste noen ekskjærester. Jeg hadde ikke det engang.

Alle voksne rundt henne fortalte at hun ikke hadde noen verdens ting å stresse med. “Du er bare 23 år, Maren”. Men Maren ville ha kjæreste.

Det ble mange dater i løpet av trekvart år. Både fordi hun oppretta profil på datingsiden “Sukker”, men også fordi hun lot seg spleise av venner og var frampå generelt – på byen og på luftetur med hunden, for eksempel.

En gang sjanset hun og sendte en Facebook-melding til en hun synes så ut som en bra fyr. Hun var supernervøs for reaksjonen hans – som viste seg å være så hyggelig at det ble et eget, lite blogginnlegg av det:

“Facebooksjekking: JEG FIKK SVAR!
Her er svaret, mer kan vel ikke sies om det:
Først og fremst: Bra gutsa:D Liker gi gass-holdningen, kult gjort? Når det gjelder «drømmemannen»-stempelet tar jeg selvfølgelig det som et kjempekompliment, og holder deg ansvarlig for at egoet mitt når astrominske nivåer? Videre hadde det vært hyggelig å møtes, men jeg er «involvert» med en annen jente som neppe kommer til å godkjenne. Men fortsatt, bra gutsa! Gi gass 😀

Om han har kjæreste eller bruker det som en hyggelig avvisning er meg likegyldig, jeg er sykt fornøyd! Den som intet våger, intet vinner. Åpenbart.”

– Slutt å tenke på at du er singel

Sjansen for å treffe noen man passer sammen med, er størst på arenaer man sjøl trives. Gjør mer av tinga du liker og er god på, råder psykolog Hans-Petter Karstad.

Han blir ofte kontakta av folk med kjæresteproblemer. Noen finner ikke roen i forholdet, andre klarer ikke slå seg til ro med én kjæreste – men ofte har disse andre problemer i tillegg.

– Det viktigste av alt er å ikke jakte på en kjæreste.

Å savne en kjæreste i livet er et savn man skaper sjøl, forteller psykologen.

– Å hele tiden tenke på at en kommer til å være evig singel vil naturligvis gjøre hvem som helst veldig trist. I stedet for å bruke tida på å tenke på hvor kjipt det er å ikke ha kjæreste, burde en heller bruke tida på å gjøre de tinga man liker. Da viser det seg ofte at kjærligheten blomstrer. Like barn leker best!

– Men det er selvsagt alltid unntak, poengterer han.

Er det naturlig å være frustrert over å ikke ha kjæreste hvis vennene rundt deg har det, for eksempel?

– Spesielt mange jenter føler på forventninger fra samfunnet om det å skulle gifte seg og få barn. Men, hvorfor skal ikke du kunne være lykkelig sjøl om folk rundt deg får kjærester?, spør Karstad.

Så lenge man er fornøyd med seg sjøl og situasjonen man er i, vil man slutte å tenke på hva alle andre tenker og gjør. Man har ofte ideer om hva som skal gjøre deg lykkelig, men det å ha en kjæreste utgjør bare en veldig liten del av det som faktisk gjør oss mennesker lykkelige.

– Forskning viser at det faktisk bare er ti prosent av vår lykke som påvirkes av ytre faktorer. Aller viktigst er genene og det å bruke signaturstyrkene man har innen de viktigste områdene i livet, sier han.

Snart 30. Tikker klokka?

Tage (29) har vent seg til spøkene fra faren. “Hvor blir det av barnebarna?”, for eksempel. Han har ikke vært singel hele livet, men det er lenge siden siste seriøse forhold – som var i 2012.

Tage Rivas Tollefsen (29) begynner å bli lei av å være singel. Han har bare venta på at "ting skal skje. Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.
Tage Rivas Tollefsen (29) begynner å bli lei av å være singel. Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.

Siden den gang har han tatt en bachelor og flytta mye på seg. Fra Oslo til Bergen, videre til Japan, tilbake til Bergen så til Oslo igjen.

– Det har vært en treårsperiode der det bare har vært vanskelig å se for seg et forhold, særlig med all avstanden.

Tage har ikke vært fjern for dating av den grunn. Har han følt en god kjemi med noen, har han fulgt opp den følelsen og truffet jentene, sjøl om han har visst at det ikke nødvendigvis kom til å vare så lenge. Nå har Tage tenkt å bli i Oslo – og har lyst på kjæreste.

– Det er ikke “dritt” å være singel, men det hadde vært mye hyggeligere å ha kjæreste.Hvorfor det?

– Jeg vil bare dele hverdagen med noen og få det nære forholdet som ikke kan erstattes med noe annet.

Tror du alderen din er med på å påvirke det ønsket?

– Ikke nødvendigvis. Jeg mener ikke at hverken giftemål eller å få barn er noe som må skje til en gitt alder. Men jeg og en kompis prata litt om det – det er jo noe rart med å være inne i sitt siste år før man blir 30.

Av menn mellom 25 og 29 år er 47 prosent, nesten halvparten, “ikke i samliv”, som vil si at de verken er gift eller samboere. Av kvinner i samme aldersgruppe, er det 23 prosent som ikke lever i samliv, viser SSB sin samboerstatistikk.

Hvorvidt disse personene er single eller ikke, finnes det ingen tall på – de kan være i kjæresteforhold uten å bo sammen eller være gift. Den skeive kjønnsbalansen kan ha noe med at kvinner ofte starter samliv tidligere, og også gjerne er sammen med eldre menn.

Les også: Axel vil kline

– Vanskelig å ta Tinder seriøst

Tinder og datingsider på nett har lenge vært fjernt for Tage. Folk han har datet tidligere har han møtt gjennom sitt sosiale nettverk eller ute på byen. Nå har han tatt i bruk sjekkeappen Tinder.

Tage har lasta ned Tinder og for første gang truffet noen han matchet med der. Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.
Tage har lasta ned Tinder og for første gang truffet noen han matchet med der. Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.

I de 196 landa Tinder finnes, sveipes det totalt 1,4 milliarder ganger hver eneste dag. Det blir omtrent 26 millioner matcher daglig, ifølge appen sjøl.

En match skjer ved at to profiler på appen velger å “like” hverandre. Man får ikke vite om man har blitt likt av en person, før man velger å like ham/henne sjøl – og “matchen” oppstår.

– Det er ikke så lett å ta Tinder seriøst. Man matcher med noen, prater litt – og så blir man kanskje “ghosta” (den du prater med slutter å svare eller sletter deg uten forvarsel, journ.anm.). Det er utrolig vanskelig å formidle hvem du egentlig er der, og hvis man skal treffe noen er det som en blind date – bare at du har avtalt den sjøl.

Nå har Tage vært på en Tinder-date. Han ble spurt rett ut i appens chat: “Skal vi treffes?”

– Det spiller kanskje ikke så stor rolle hvordan man kommer i kontakt med folk, så lenge man får muligheten til å møtes og bli kjent. Jeg har lenge tenkt at ting bare ordner seg, men jeg bør nok være mer på hugget. Ta “skal vi møtes”-initiativet, sånn som denne jenta har gjort.

Hadde “idiotiske” krav til en kjæreste

Maren hadde gode og dårlige dating-opplevelser. De beste var med dem hun traff via felles kjente. De dårligste var kanskje med dem hun traff via nettet.

– Jeg ble i hvert fall mye tryggere på dating. Hvor ille kunne en date bli, liksom? Og jeg ble mye flinkere til å ta kontakt med fremmede.

Samtidig som Maren hadde bloggen forsto hun bedre hvorfor hun var singel.

– Jeg hadde helt idiotiske krav til guttene, mener Maren nå i ettertid.

Marens drømmetype i 2011
Han må være eldre enn meg
Høyere enn meg
Politisk engasjert
Ekstremt kjekk
Godt trent
Være utdannet
Liker friluftsliv og kan fyre bål

– Jeg var sikker på at jeg skulle ha en mann som var ganske lik meg sjøl. Men herregud, hvis ikke mannen min kan fyre bål, kan vel jeg gjøre akkurat det? sier Maren.

Har man derimot usannsynlig høye krav til en partner – og ikke er villig til å lempe på krava, kan det være et tegn på at man faktisk ikke vil ha kjæreste i det hele tatt, forteller psykolog Karstad. Noen ganger finner man ytre årsaker til å forklare hvorfor man har det dårlig med seg sjøl. Ideen om å ha en kjæreste som er “sånn og sånn”, men som man aldri finner, kan være en slik årsak.

– Finner man ingen, slipper man også å bli forelska, for så å eventuelt bli avvist. Å bli avvist er kanskje det man frykter hvis man har dårlig selvfølelse. Sørg derfor for å alltid ha det bra med deg sjøl først, sier Karstad.

Selvfølelsen er ikke nødvendigvis lett å reparere på egen hånd. Grunnlaget for den blir lagt i barndommen, og Karstad anbefaler å søke hjelp dersom en har problemer med usikkerhet.

Møtte seg sjøl i døra

Det viste seg at Marens venninne skulle få æren for å sette strek for kjærlighetsjakten. Venninna forsøkte nemlig å spleise Maren med fetteren sin, Fabian, med stort hell. Det ble stille på bloggfronten, og Maren måtte innrømme for leserne sine at jo, nå har hun blitt forelska:

“Vi har datet i noen uker. På mange måter har jeg møtt meg selv i døra en del ganger. Enda så mye jeg gjerne vil si at det ikke er min skyld at jeg er singel, må jeg kanskje innse at det dukker opp mange sperrer når jeg faller for noen. Jeg tenkte at jeg ikke ville bli kjæreste med han, fordi jeg følte på at vi var så ulike.

(…)

Tida gikk og jeg insisterte (overfor meg selv og alle andre) på at jeg kun var ute etter sex, samtidig som jeg visste at han var ute etter noe mer. Ikkje bra. For å gjøre en lang historie kort: Jeg begynte å ta meg selv i å gjøre sånne ting man bare gjør når man er forelska: Ligge og se på han mens han sover og lure på om ekskjæresten hans er penere enn meg.”

Marens intense og festlige jakt på en kjæreste, endte faktiske med at hun traff Fabian. Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.
Marens intense og festlige jakt på en kjæreste, endte faktiske med at hun traff Fabian. Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.

Nå har Maren bodd sammen med Fabian i bygda Eidsfoss i Vestfold i nesten fem år.

– Det er mye ved ham som er bra for meg. Jeg tror det var bra for meg å få en kjæreste som ikke var så lik meg som jeg trodde jeg trengte. Fabian er en typisk bygdegutt. Han er håndverker, praktisk anlagt og rolig. Jeg falt blant annet for at han var så utrolig flink med Anton, hunden vår. Når jeg er stressa er han rolig. Også er han veldig kjekk, forteller hun.

– Dessuten kan han faktisk fyre bål, ha-ha!

Hva kan du sjøl gjøre for å få kjæreste?

Maren slutta å blogge da hun traff Fabian i 2012. Hun nekta å la det bli en klissete “se så lykkelig jeg er”-blogg. Men hun har etterlatt seg tips, og lar derfor bloggen ligge der ute. Hun mener at hvis hun, den singleste i vennegjengen, klare å få seg kjæreste, kan hvem som helst få det til.

– Hvis du gjør en innsats, blir kjærlighetslivet mye mer spennende. Ikke nødvendigvis bra, men det skjer i hvert fall noe. Og viktigst av alt: TA NOEN SJANSER! Av og til må man bare tørre å hoppe i det. Det kan bli det lureste du gjør, skriver Maren i sitt siste blogginnlegg.

Tipsa hun sjøl har kommet fram til er ikke så rent ulike de psykologispesialistene Solfrid Raknes ved University of Michigan og Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU har laga. Ifølge de er det mye man kan gjøre for å øke sjansene for å finne en god kjæreste, og mye man kan gjøre for å redusere dem.

Her er deres åtte råd til deg som har lyst på kjæreste:

1. Våg å møte blikket til folk, smil og vis at du ønsker kontakt.

 

2. Legg merke til hvem du liker godt.

 

3. Ta initiativ til å gjøre noe du liker sammen med noen du synes er virkelig hyggelig.

 

4. Kjæresteri oppstår ofte gjennom felles interesser: dyrk dine interesser og gjør det sammen med dem du liker.

 

5. Takk ja hvis du får en hyggelig invitasjon av en du liker godt.

 

6. Vær oppmerksom på folk rundt deg og vær raus med komplimenter!

 

7. Ikke ta sorgene på forskudd. Du vet ikke hva han/hun vil svare, og sannsynligvis tåler du avvisning bedre enn du frykter.

 

8. Gjør noe aktivt, fremfor å gruble på hva som kan skje – husk: Dersom du ikke gjør noe skjer sannsynligvis ingen ting!

 
Rådene ble først publisert på ung.no.

8 Responses to “– Ikke jakt på en kjæreste”

 1. Rondo Cat

  42 år og ufrivillig singel, jeg kan skrive under på at kjærligheten kommer ikke bare av seg selv hvis du er mann… Damer er de eneste som kan unne seg den luksus å bare late seg og vente på den rette.

  • Frode Stenmo

   Etter en runde på nesten 2 år med samboer og barn som 35-åring hadde jeg som 41-åring innfunnet meg med at det var praktisk å være singel, og at jeg skulle fortsette med det. Den står jeg fortsatt ved, men tror at min avgjørelse den gang må ha gjort noe med meg. Ett og et halvt år senere var jeg nemlig gift …

  • Robert Paulsen

   Du er inne på noe vesentlig. Dette har det blitt forsket på og det er naturvitenskap. Biologi og evulosjon. Damer velger og menn blir valgt. Se denne 3-minutters videoen som forklarer dette. Glimrende vitenskapelig kanal forøvrig:

 2. johanna

  jeg tror nok at folk dømmer de som er singel .er man singel er man outsider automatisk. er vældig mangen som er singel.jeg er 35 å jeg vil anmelde at jeg er sammen med anne, traff hun på fastfoxx.net . vi har vært sammen en prøve periode på 3 uker. alt gikk strålene, ingen ble varm i trøyen eller vill i snikkersen

 3. Frank Smith

  For høye forventninger når d kommer til ytre faktorer, er for meg turn off. Jeg har vært i kun ett seriøst forhold og det må sies at jeg ble uglesett i 4 år. Der jeg prøvde å se positive ting for å styrke forholdet, så hun bare problemer som svekket forholdet. Da er det ikke hjelp i. Da er det bedre å være singel. Hvis det blir en neste gang der jeg tørr gå inn i et forhold, så vil dette være det viktigste, nettopp at ikke bare en jobber med mentaliteten i forholdet.

 4. Lars Paulsen

  Husk, hvis du forandrer deg for å få den nye dame til å like deg, er det som om hun blir glad i en annen person. Du kan ikke lure noen for alltid, så det er nødt til å gå dårlig. Vær deg selv, og er ikke det godt nok så er det ikke det.