PÅ KINO 14. JUNI 2024: Når animasjonsekspertene i Pixar bygger videre på en av sine største filmsuksesser de siste 10 årene, gjør de det med stil.

«Innsiden ut 2» er en nesten like vellykket blanding av humor, alvor og eventyr som den Oscar-vinnende originalen fra 2015.

«Nesten» fordi oppfølgeren nødvendigvis mangler den unike oppdagelsesfølelsen fra den første, siden det meste av historien foregår i samme «univers», nemlig på innsiden av den unge jenta Rileys hode.

PANIKK: Pubertetsalarmen går av i Rileys hode i «Innsiden ut 2». Foto: © 2024 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

I den første så vi hvordan hun vinket farvel til barndommen, mens nå møter hun nye utfordringer i puberteten, først og fremst når det gjelder prestasjonsangst og tilhørighetstvil.

Regidebutant Kelsey Mann og manusforfatterne Dave Holstein og Meg LeFauve greier å formidle noe viktig, sannferdig og gjenkjennelig om pubertetens stormfulle følelser, samtidig som «Innsiden ut 2» balanserer godt mellom det store alvoret og den lekende humoren.

Kommer i puberteten

Den som har sett originalen, vet at handlingen følger både Riley og de personifiserte følelsene som gjør sitt beste for å styre henne. Hun har nå blitt 13 år gammel og våkner plutselig en morgen med en kvise på haka.

I kommandosenteret i hodet hennes gjaller pubertetsalarmen, til stor overraskelse for de gamle følelsene Glede, Sorg, Sinne, Frykt og Avsky, som ikke forstår hva som skjer.

Plutselig blir hele hovedkvarteret ombygget for å få plass til noen nye følelser som Riley kommer til å få bruk for de neste årene, nemlig Angst, Misunnelse, Forlegenhet og Ennui (fransk for kjedsomhet).

Når hun drar på en treningsleir for talentfulle hockeyspillere, rives hun mellom å holde sammen med sine gode venninner Grace og Bree eller å passe inn med de eldre og kulere hockeyjentene, spesielt forbildet Valentina.

Angst tar over styringen i hovedkvarteret og kaster Rileys gamle «selv» på dynga, slik at Glede og de andre originale følelsene må dra ut på leting for å finne det før det blir borte for alltid.

Friske pust av originalitet

Dette utgangspunktet gir filmskaperne gode muligheter til å utforske noen av pubertetens utfordringer og fallgruver, og de gjør det med vidd, brodd og kjærlighet for sin hovedfigur.

Mange som er – eller har vært – i samme alder vil nok kunne kjenne seg igjen i Rileys universelle tanker, forvirrede følelser og tiltagende angst for ikke å være god nok.

Samtidig er «Innsiden ut 2» som vanlig et fascinerende utstillingsvindu for hva Pixars eminente animatører er gode for, der det intrikate følelseslivet i hodet også denne gangen skildres med stor fantasi, oppfinnsomhet og detaljrikdom.

NY FØLELSE: Angst tar over kommandoen i «Innsiden ut 2». Foto: © 2024 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

Man får riktignok en følelse av å ha sett det før, fordi vi har sett det før i den første filmen, men «Innsiden ut 2» har også noen morsomme nyvinninger som gir handlingen friske pust av originalitet.

Det viktigste av alt, er at den gjør det samme som de beste Pixar-filmene, nemlig å fortelle en historie som fungerer like godt for barn og voksne på ulike premisser.

Den kan minne foreldre på hva deres ferske tenåringer gjennomgår, mens 13-åringer kan risikere å forstå seg selv litt bedre. Hvor mange filmer kan skryte på seg å ha den effekten?

(Anmeldelsen er basert på den norske versjonen, oversatt av Else Gunhild Ljøstad og instruert av dubbe-nestor Harald Mæle. Stemmene tilhører Line Verndal, Suzanne Paalgard, Dennis Storhøi, Jan Martin Johnsen, Anette Lauenborg Waaler, Benedicte Søreng, Ellen Bendu, Natalie Bjerke Roland, Lars Dahl Dova, Lilou De Wangen, Nicolai Cleve Broch, Heidi Gjermundsen Broch og selveste Trond-Viggo Torgersen.)

Om FILMEN

Innsiden ut 2
  • Innsiden ut 2
  • Slippdato: 14.06.2024
  • Regi: Kelsey Mann
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: Inside Out 2
  • Aldersgrense: 6
  • Sjanger: Animert, Barn, Drama, Eventyr, Familie