– Jeg blir helt flau!

UKAS URØRT: Helene Svaland rødmer av kompliment fra Röyksopp.

Den første låta Ponette skrev, er et direkte resultat av det ett år lange høyfrekvente på-og-av forholdet mellom vokalisten Helene og trommisen Johan. I denne perioden fungerte gitaristen Johannes som diplomat, psykolog og sendebud helt til Helene og Johan omsider ble samboere. Senere ble bandet utvidet med bassisten Ivo, og de utviklet sitt elektroniske pop-uttrykk.

For tre uker siden slapp de debut-EPen «I´m Alone» og nå er de aktuelle som Ukas Urørt med låta «Hunt Them Down».

Urørt mener:

Ponette tar deg med inn i et univers så mørkt at det kunne lydlagt apokalypsen. Samtidig er det så stort, givende og fengende at det ikke nødvendigvis hadde vært en fæl ting. «Hunt Them Down» gir riktige vidde-vibber.

Ponette beskriver musikken sin som hard og mørk, men samtidig fengende og tilgjengelig.

– Som all annen elektropop i Norge, har musikken vår blitt beskrevet som kjølig og melankolsk. Selv mener vi at vi gjennomfører det hakket mer svett og rocka.

Vokalens posisjon og rolle i lydbildet går igjen i alle låtene. Da Helene skulle legge vokal på «Hunt Them Down», formidlet hun det hun følte at låta fortalte henne og vokalen ble en slags tolkning av det musikalske lydbildet. Slik ønsker også Ponette at publikum skal oppleve musikken de skaper, at den kan bety noe eget for alle.

Skryt fra Röyksopp

Tidligere har Sondre Lerche latt seg imponere voldsomt av Shikoswe, mens Lido kaller seg fan av Melf. Vi spilte av «Hunt Them Down» for Röyksopp som ikke sparer på komplimentene rundt Helenes stemme.

Röyksopp lytter til Ponette, og komper. Foto: Anna Kristine Lund Valderhaug
Röyksopp lytter til Ponette og komper. Foto: Anna Kristine Lund Valderhaug

– Vokalen er en hybrid mellom Lykke Li, Anneli Drecker og Susanne Sundfør, på en veldig bra måte! En smektende stemme.

Vokalist Helene blir målløs når hun hører Röyksopp sine uttalelser om stemmen hennes:
– Jøss, jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er veldig hyggelig, jeg blir helt flau!

Röyksopp skryter også av et interessant akkordvalg i refrenget, Seigmen-gitarer og den fine komposisjonen. De deler også noen tips om å gå bort fra de mest tidstypiske elementene i produksjonen som snare-lyden og trap-hi-hatene for å gjøre låta noe mindre datert.

Høye krav til eget produkt

Det kan virke som at Ponette har funnet drømmeoppskriften på å spille i band. Alle har sine roller, de er sjefer på ulike områder og stort sett alltid enige om hva som funker musikalsk. Johannes kommer ofte drassende på første akkordrekke, deretter jobber Johan, Ivo og Johannes videre med låta i studio. Etter lange netter med arbeid begynner de ofte å tvile på produktet. Da redder Helene det hele inn, med en fin og poppete topline.

Men tro ikke at Ponette tar lett på å skape musikk, de har testet flere ulike prosesser. Jamming i øvingslokalet resulterte ofte i litt for rocka låter, og nå jobber bandet mest med den kreative prosessen i studio. – Vi har nok ganske høye krav til vårt eget produkt. «Hunt Them Down» tok for eksempel to år fra idé til ferdig resultat.

Ponette inviterer oss inn i studio på live-session: Tittelsporet på EP-en «I´m Alone».
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mqH96ut2j98&w=560&h=315]

– Drømmegigen skal finne sted i en hemmelig black box der både band og publikum kan klatre oppover veggene, kaste ut illegale substanser, sprute champagne og stagedive.

Helene har konsertdrømmen klart for seg, mens gutta i bandet helst vil varme opp for Bendik eller Highasakite. Selv om Ponette ikke har noen konsertdatoer spikra i nær framtid, skal vi ikke se bort fra en releasekonsert når remiks-EPen slippes i løpet av høsten.

Neste mandag får du førpremiere på Trond Bersu (Highasakite) sin remiks av «Hunt Them Down» i Urørt-sendingen på P3.

Ponettes musikalske favoritter i Spotify

Sjekk ut Ponettes musikalske favoritter og ta deg en tur på tecno-tirsdag på Gudruns i Oslo, hvor det er stor sjanse for å treffe flere av bandmedlemmene ute på dansegulvet. Lista inneholder låter fra blant annet Dråpe, Bendik, Son Lux, Veronica Maggio og My Bloody Valentine – som alle inspirerer Ponette, fordi de representerer ulike områder av dem som band.

Spotify-liste: