Det skal snart avgjøres. Hvilken låt har satt seg mest hos folket? Og hvilket band eller artist har klart å imponere nok til å stikke av med førsteplassen, og dermed kunne smykke seg med tittelen «Årets Urørt» i hele 2014?
HØR ALLE LÅTENE OG STEM PÅ DIN FAVORITT HER!
I tillegg til din stemme, er det satt sammen et brennhett og høyt kvalifisert dommerpanel. Dommerne gir sine poeng til hver av finalistene og er med det med på å avgjøre hvem som vinner konkurransen fra Samfundet i Trondheim den 29. januar.
I motsetning til Chirag og Marit Larsens dommerdebut i fjor, har samtlige av årets dommerne, både vært dommere tidligere og deltatt på den store kvelden på en eller annen måte.
Tarjei Strøm – Programleder og musiker
– Det blir spennende å stå på den andre siden av scenen med et helt annet fokus. Jeg gleder meg til å bare sitte lent tilbake, lytte og mene, sier trommeslager og tidligere Sexy-programleder Tarjei Strøm.
Sammen med fast Urørt-innventar Mari Garås Monsson, har han tidligere ledet han Urørtfinalen fra Samfundet.
– Synes jeg noe er helt forferdelig kommer jeg til å si det rett ut.
– Jeg har på en måte et lite problem og det er at jeg er veldig dårlig til å lyve. Hvis jeg synes noe er helt forferdelig denne kvelden, kommer jeg til å si det rett ut, sier Tarjei og er småbekymret for sin egen ærlighet.
Misunner dagens ungdom
Tarjei gleder seg til å bli mektig imponert og har ett mål for øye denne kvelden: Å være 100 prosent ærlig med artistene.
– Jeg ser etter en totalpakke og det er vi jo så heldige å få i denne settingen med både bilder, innspilt låt, livefremføring og intervju. Vi får på den måten se hvordan bandet eller artisten fungerer på ulike områder og det er spennende. Jeg elsker musikk, jeg elsker band, jeg elsker artister og jeg elsker å se hva folk har å komme med. Jeg gleder meg til å bli blåst av stolen, og samtidig føle meg ekstra gammel.
Som musiker vet Tarjei å sette pris på en ærlig og konstruktiv tilbakemelding. Han misunner også dagens artistspirer for de mulighetene de har gjennom Urørt.
– De har jo tilgang til en umiddelbar relevans og kan enkelt og greit vise til sin Urørtprofil for å fronte seg selv. Resultatet av Urørt viser at det fungerer, og det må være enormt inspirerende for unge musikere.
Silya Nymoen – Vinner av Stjernekamp på NRK
Årets andre dommer har vært dommer i en Urørtfinale før. Det var før livesendingene, før artistene spilte live for dommere og publikum, og før Urørtfinalen ble en av årets gjeveste musikkeventer her til lands.
– Jeg var med på å stemme frem Ugress til å bli Årets Urørt i 2002. Den gangen skjedde det hele over radio og var betraktelig mindre storstilt enn i dag, sier Silya, vinner av talentkonkurransen Stjernekamp på NRK.
Vet ingenting
Silje Nymoen, som hun egentlig heter, var med i pop-, soul- og hiphopgruppa Multicyde på nittitallet. I 2001 slapp de sin tredje og siste skive Multiplicity og året etter var hun dommer i den da betydelig mindre Urørtfinalen på radio. I etterkant har hun bodd i utlandet, og er derfor veldig lite oppdatert på hva som rører seg på den norske undergrunnsmusikkscenen i dag.
– Jeg vet så å si ingenting og gleder meg derfor veldig mye til å høre helt nye ting med helt friske ører, sier Silya som synes det er en stor ære å få være dommer.
– Mitt tips er å ikke prøve å imponere, men heller bare være seg selv
Som en scenevant person og nylig vinner av en musikkonkurranse har Silya med noen gode råd til de fem finalistene i årets finale.
– Mitt tips er å ikke prøve å imponere, men heller bare være seg selv. Bare gjør din/deres ting! For min del hjalp det å bruke nervøsiteten jeg hadde før jeg skulle ut på scenen til noe. Ta dype pust med magen og kjør på på scenen med kraft og energi. Og selvfølgelig: ikke tenk at dette er en konkurranse, ikke tenk på publikum og ikke tenk på oss dommerne, råder Silya.
Skal være ærlig
Som dommer er hun selv litt nervøs for å gi sin mening live på TV og foran så mange mennesker i salen. Likevel gleder hun seg veldig og er innstilt på å være så ærlig som mulig i din bedømming.
– Jeg satt veldig pris på konstruktiv kritikk i Stjernekamp og kommer til å fokusere på å gi det til finalistene den 29. januar. Jeg skal være dønn ærlig.
Mats Borch Bugge – Musikksjef i P3
Sist, men ikke minst, i årets dommerpanel sitter P3s musikksjef Mats Borch Bugge. Han mener Urørtfinalen er et av årets desiderte høydepunkter og ser frem til å bedømme talentene sammen med Silya og Tarjei.
– Dette er et av årets høydepunkter, både fordi det er morsomt, men også fordi det er et privilegium å bidra til nye karrierer. I tillegg er Silya og Tarjei to svært kompetente folk med mye på hjertet. Min rolle blir trolig å være et korrektiv til Tourettes-taktene deres. Jeg er spent på om de kommer til å synge og tromme med på låtene, sier Mats.
– Jeg synes nivået i år er veldig bra, ingen peker seg ut som klare favoritter
Som musikksjef har Mats Borch Bugge vært med på å gi unge musikere en god starthjelp både via Urørt, men også ved å liste en rekke låter og artister fra Urørt på P3.
– Jeg synes nivået i år er veldig bra, og ingen peker seg ut som klare favoritter. Det er kult at vi har en singer songwriter i Sigurd Julius, en som bryter med de andre gjennom å synge på norsk. Farao og Shy For Shore er begge gode ambassadører for elektronisk rettet pop. Videre tar The Wolves og Carnival Kids grep om den utvidede rocksfæren med insisterende hånd. Jeg gleder meg veldig til å se vinneren – sliten og lykkelig – fylle Storsalen etter midnatt.