Fem vidt forskjellige artister og band kjemper om å bli Årets Urørt.

Sigurd Julius er Årets Urørt!

Onsdag 29. januar er det tid for Urørtfinalen 2014. Da skal en ny artist eller et nytt band overta tronen fra fjorårets vinner Phil T. Rich - og hvem det blir, avgjøres blant annet ved hjelp av din stemme.

Årets finalister er:
Shy For Shore
Sigurd Julius
The Wolves
Farao
Carnival Kids

Årets fem finalister er vidt forskjellige, men har det til felles at de alle er vanvittig gode på det de gjør. De er valgt ut blant alle som var Ukas Urørt i fjor, og representerer mangfoldet i norsk musikkundergrunn.

Finalistene er valgt ut av Urørtredaksjonen, bestående av Jørgen Hegstad, Mari Garås Monsson, Tete Lidbom og Trine Aandahl.

Det blir lagt ut fyldige bli kjent-reportasjer med finalistene på P3.no i perioden 20. - 24. januar. Enn så lenge - her er de utvalgte:

Urørtfinalen 2014

Onsdag 29. januar kl 20.25 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem.
Tv-sendingen ledes av Mari Garås Monsson og Lars Berrum.

Silya, Tarjei Strøm og Mats Norch Bugge utgjør årets dommerpanel.

Disse kan bli Årets Urørt.

Alt om finalen på P3.no/musikk


Nye Urørt

I desember ble Urørt relansert. Sjekk ut det oppussede universet og massevis av ny musikk her.

urort.p3.no

Finalist 1: Shy For Shore

Send U<mellomrom>1 til 1987
Shy For Shore
Then The Heartbreak

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener

Duoen som overbeviste på Slottsfjell i sommer byr på pulserende danselåt som samtidig er hjerteskjærende og fintfølende. Shy For Shore befinner seg med "Then The Heartbreak" i et musikalsk krysningspunkt midt mellom Drive-soundtracket og Robyn.

Profil på Urørt
Intervju

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Shy for Shore består av Mari Nordén (24) og Oz Page (23). De lager storslått elektropop, og er i finalen med låta "Then The Heartbreak".

Hvordan føles det å være med i Urørtfinalen?

- Det er som å få en veldig stort kompliment, det føles veldig bra at musikken vi lager blir satt pris på.

Hva håper dere å få ut av plassen i finalen?

- Vi håper vi vil rekke ut til flere med musikken og fremme en sjanger som kanskje ikke er så stor i Norge enda. Målet er å spille mer og lage mer cinematisk pop.

Finalist 2: Sigurd Julius

Send U<mellomrom>2 til 1987
Sigurd Julius
Østavind

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener

Sigurd Julius fra Melhus forvalter norske singersongwriter-tradisjoner samtidig som han fyller sjangeren med trøndersk varme. «Østavind» er voksen popmusikk brygget på ungdommelig mot og et enestående låtskrivertalent.

Profil på Urørt
Intervju

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Sigurd Julius (23) lager orkestrert visepop med trønderske tekster, og er i finalen med låta "Østavind".

Hvordan føles det å være med i Urørtfinalen?

- Helt rått. Jeg og orkesteret føler oss veldig heldige.

Hva håper dere å få ut av plassen i finalen?

- Vi tenker å fylle storsalen med godlyd, og så håper vi på en svær applaus og en fin fest og et godt musikkår. Ellers sparer vi på forhåpningene, sånn offentlig.

Finalist 3: The Wolves

*/ ?>
Send U<mellomrom>3 til 1987
The Wolves
Let’s Skate This Town

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener

Utømmelig ungdomsenergi og voksen låtskriving forenes av Tromsøs mest lovende sekstenåringer. "Let's Skate This Town" er polar punkrock av ypperste merke.

Profil på Urørt
Intervju

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

The Wolves fra Tromsø lager rå punkrock og er i finalen med låta "Let's Skate This Town". Bandet består av Ørjan Myrland (gitar, vokal), Sveinung Engvik (trommer), Mads Ystmark (vokal, gitar) og Marius Platt (bass).

- Hvordan føles det å være med i Urørtfinalen?

- Det er en drøm som går i oppfyllelse. Å vite at du skal være med på et konsept man har hørt om og følgt i flere år er en merkelig opplevelse. Band som vi på mange måter ser opptil, som Kvelertak, Oslo Ess, Honningbarna og Blood Command har alle en ting til felles. De har deltatt i Urørtfinalen. Det er derfor fortsatt litt uvirkelig for oss å tenke på at vi faktisk skal være med på dette. Urørt gir de usignerte bandene en stor sjanse til å ta musikken til et enda høyere nivå!

- Hva håper dere å få ut av plassen i finalen?

- Vi håper først og fremst at plassen skal være en stor "døråpner" for oss. Det er en måte å nå ut til enda flere mennesker på, og vi har et ønske om å spille mange konserter framover og en gang leve av musikken. Vi har også et ønske om å vise hele Norge at det skjer mye spennende i musikkbransjen i Nord-Norge og hjembyen vår Tromsø for tiden. Vi ønsker rett og slett å være gode representanter for landsdelen vår og punkrock.

Finalist 4: Farao

Send U<mellomrom>4 til 1987
Farao
Tell A Lie

Foto: Jonas Bødtker, NRK P3

P3 Urørt mener:

«Tell A Lie» spinner lytteren inn i et nett av gitar-samples og repeterende trommer, koblet med Faraos kjølige stemme sitter man igjen med en artist med hypnotiserende egenskaper og langvarig appell.

Profil på Urørt
Intervju

Foto: Jonas Bødtker, NRK P3

Bak artistnavnet Farao skjuler 26 år gamle Kari Jahnsen seg. Hun bor i London, hvor hun jobber frem poplåter med et særegent uttrykk, og er i finalen med låta "Tell A Lie".

- Hvordan føles det å være med i Urørtfinalen?

Urørt er en viktig plattform for nystartede musikkprosjekt i Norge, og det kan være en enorm støtte for å få fart på karrieren. Derfor er det kjempegøy å ha blitt valgt ut til Urørtfinalen i 2014, og jeg gleder meg veldig til å spille, og til å se hva det fører med seg.

- Hva håper du å få ut av plassen i finalen?

Jeg håper på å få vist musikken min til flest mulig folk, både i salen og de som ser på finalen på TV. Det å ha blitt valgt ut i seg selv er jeg veldig fornøyd med, uavhenging av plassering. Det blir også en viktig erfaring å spille live på TV for første gang.

Finalist 5: Carnival Kids

Send U<mellomrom>5 til 1987
Carnival Kids
What To Do When Awake Within A Dream

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener:

Stadionklar punkrock kanalisert i en infernalsk melodisk eksplosjon på drøyt tre minuttter.

Profil på Urørt
Intervju

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Carnival Kids spiller fengende rock med nikk til hardcore. Bandet møttes på musikkutdanningen ved LIPA i Liverpool og består av Eric Molumby (25, vokal), Andreas Westhagen (25, trommer), Jethro Fox (24, gitar) og John Stark (24, bass). De er i finalen med låta "What To Do When Awake Within A Dream".

- Hvordan føles det å være med i Urørtfinalen?

Litt uventa, så derfor veldig stas!

- Hva håper dere å få ut av plassen i finalen?

Det å være med i Urørtfinalen = masse promo, så vi håper på flere fans og større gigs.

Sterke kandidater

Mye ligger an til å skje med karrierene til finalistene i løpet av året. Urørtfinalen er et viktig utstillingsvindu i seg selv, og via deltagelsen sikres alle spillejobb også på Bylarm i Oslo i februar - festivalen der nye band treffer overflaten og får vise seg frem til musikkbransjen.

Redaktør i musikkmagasinet ENO, Eirik Kydland, synes finalistene holder et høyt nivå.

- Dette virker som fem sterke og gode kandidater som absolutt viser et sjangermangfold innen pop- og rocksegmentet, noe Urørt alltid har vært flinke til å få frem, særlig gjennom sine radiosendinger.

Les: - Norsk musikk hadde vært fattigere uten Urørt

- Nye tendenser man kan merke seg i år, er at det kun er én norskspråklig artist her og ingen instrumentalmusikk representert. I tillegg står rocken sterkere her enn jeg kan huske at den har gjort på noen år, med to rene, ganske tradisjonelle rockeband i utvalget. Kanskje vi går en tung og stram tid i møte etter noen år med fri sjangerblanding og drømmende, fargerike lydbilder, sier redaktøren.

Savner ytterkantene

Til tross for stor variasjon i sjanger blant finalistene, etterlyser Kydland representanter for enkelte miljøer.

- Her er det få ekstremiteter, lydlige overraskelser eller veldig skarpe kanter. Utvalget oppleves kanskje som noe streitere enn det har vært på en stund. Savner nok derfor navn som speiler det som rører seg innen rap, r&b, elektronisk musikk eller den enda tyngre og mer farlige delen av rocken. Her bobler og surkler det som bare det for tiden, sier han.