nrk.no
Portrettbilde av Joel Mambema. Han har på seg en blå durag og solbriller oppå. Han er mørk i huden. Har på seg en grå hettegenser med glidlås. Bakgrunnen er uklar,
VISSTE IKKE: Joel Mambemba (20) ble sjokkert over oppdagelsen. Foto: Ingrid Ciakudia-Moxnes

– Jeg fikk høre at solkrem ikke er for svarte folk

Solkrem var aldri noe Joel tenkte på å bruke for å beskytte seg mot sola. Men nylig fikk han vite at han også bør bruke det.

På sommeren gjelder det for mange å bli brunest mulig. Men for noen med melaninrik hud er det gjerne ikke det som er første tanke når de solrike månedene begynner i Norge.

Hver sommer får man høre gjennom folkeopplysning at man må huske å smøre seg. Dette er råd mange med melaninrik hud har ignorert lenge, men nå har det skjedd en endring.

Sprer ordet videre på TikTok

Flere tyr til sosiale medier for å promotere bruken av solkrem for alle hudtoner, og gir tips om hvilken solkrem som passer best til melaninrik hud. En av dem er TikTok-brukeren Joel Mambemba (20) fra Holmlia.

Han forteller at han begynte med solkrem ganske nylig, faktisk kun en uke før P3.no tok kontakt.

– Det var en venninne, som også er mørk selv, som sa til meg at det kan være skadelig å ikke bruke solkrem. Da tenkte jeg: «Hæ? Er det så seriøst?»

Joel Mambema tar på seg solkrem på hånda. Han har på seg et grå joggedress, durag og solbriller. Han sitter ved et blomsterbed.
SOLKREM: Før brukte Joel (20) aldri solkrem, men nå gjør han det daglig. Foto: Ingrid Ciakudia-Moxnes

Joel hadde nemlig gjennom hele oppveksten fått et helt annet inntrykk.

– Jeg fikk høre at solkrem ikke er for svarte folk. Siden jeg hørte det fra familie og kompiser, tenkte jeg at det sikkert stemte, forteller han.

Og det var kanskje ikke så rart at Joel ikke tenkte noe særlig på dette med solbeskyttelse. Han har nemlig aldri opplevd å bli solbrent.

Da Joel fikk høre at også svarte bør bruke solkrem, lagde han en TikTok-video og delte den med sine over 11.000 følgere.

I videobeskrivelsen skrev han:

«I alle år har folk sagt, at mørke folk ikke trenger solkrem?»

Joel sier at han følte seg fresh første gang han brukte solkrem.

– Jeg følte meg annerledes og tenkte: «Hei!» Jeg følte jeg fikk en glow, humrer han.

20-åringen sier at videoen han delte på TikTok, ble laget spontant, men innrømmer at den kanskje har hatt litt å si for andre med mørkere hudtoner.

Skjermdump fra TikTok. Joel har skrevet: Pov: Du fikk nylig vite at svarte folk må bruke solkrem. Bilde av at han tar på seg en solkrem.
TIKTOK: Joel (20) delte budskapet om å bruke solkrem med sine følgere på TikTok. Skjermdump 07.07.2022

– Jeg tenkte på hva jeg kunne skrive sånn at folk som er melaninrike kunne kjenne seg igjen. Jeg har hørt at det ikke er vits å bruke solkrem, men jeg ville vise at solkrem ikke bare er for hvite, forteller han.

Visste ikke om langtidseffekten

Også Aisha Denne (20) fikk under oppveksten høre at hun ikke trengte solkrem.

Selv om moren hennes er hvit, brukte Aisha aldri solkrem da hun var mindre. Men som 15-åring ble Aisha solbrent for første gang. Da skjønte hun at det kanskje var lurt å tenke på solbeskyttelse.

Bilde av Aisha Denne som holder en iskrem i beger i hånden. Hun har brunt langt hår. Hun har på seg en lys t-skjorte og sort bukse. Hun har en lys veske over skulderen. Hun smiler med leppene og ser inn i kamera. Hun har også på et gullkjede.
BLE SOLBRENT: Aisha har brukt solkrem siden første gang hun ble solbrent. Foto: Ingrid Ciakudia-Moxnes

– Faren min er fra Somalia og Libya, så han vokste opp med å ikke bruke det. Han har alltid sagt til oss og mamma at vi ikke trenger det. Det var liksom ikke en greie da vi var barn, sier 20-åringen.

Moren til Aisha har alltid blitt lett solbrent, og selv om Aisha hadde nære relasjoner som for eksempel opplevde å flasse når de ble brent av sola, tenkte hun ikke på at det kunne være en risiko for henne.

– Jeg visste ikke om langtidseffekter av å bli solbrent. Jeg visste bare at hvis du er lys i huden, kan du bli solbrent, sier hun.

Redusere risiko for hudkreft

Solbeskyttelse handler ikke bare om å unngå bli solbrent, forklarer spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Bilde av spesialrådgiver i Kreftforeningen, Mona Stensrud. Hun har brunt kort hår og er lys i huden. Voksen dame med blazer og en sort topp. Har på seg et kjede. I bakgrunnen er det en uklar byggning.
SOL: Melaninrike bør beskytte seg, forklarer Stensrud. Foto: Ingrid Ciakudia-Moxnes

– Hvis man ønsker å redusere risiko for noen typer hudkreft, må man rett og slett utsette seg for mindre av de sterkeste strålene. Det gjelder for alle, sier hun.

Hun legger til at mennesker med melaninrik hud har mer naturlig beskyttelse fra solstrålene enn de med lysere hud.

– Jo mer melaninrik man er, jo mer er man beskyttet fra å bli solbrent. Men det er ikke bare det å bli solbrent som øker risiko for hudkreft. Det er også det å få mye intens sol over tid eller hvis man for eksempel plutselig drar til sydlige strøk i to uker.

Stensrud forklarer at det kan være vanskeligere å oppdage et melanom, også kjent som føflekkreft, på mørkere hudfarge.

– Det man trenger å vite, er at hvis noe endrer seg, at man plutselig får en rar flekk som endrer seg eller en ny føflekk begynner å vokse tykkere eller endrer farge, da må man følge med. Det er viktig å kjenne til faresignalene, som hos melaninrike ofte kommer steder som nødvendigvis ikke har fått mye sol. Det kan være under føttene, i håndflaten eller under negler, sier hun.

Stensrud mener at Kreftforeningen godt kunne hatt mer informasjon til melaninrike.

– Melaninrike bør beskytte seg, om det så er å smøre seg med solkrem eller sette seg under parasollen når man er på utekafé. Det er mange måter å beskytte seg på. Man er mer utsatt jo lysere hud, men det er viktig å få frem at det ikke bare er det å bli solbrent, men det å bli utsatt for intens solstråling som påvirker hudkreftrisikoen.

Råd fra Kreftforeningen

Sol og solarium øker risikoen for hudkreft, også om du ikke blir solbrent. For best solbeskyttelse, kombiner rådene og planlegg uteaktiviteter når sola ikke er på det sterkeste.

  1. Begrens tiden i sterk sol
    Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen.
  2. Oppsøk skygge
    Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense, også i skyggen.
  3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller
    Klærne bør dekke mest mulig hud. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.
  4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere
    Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.
  5. Ikke bruk solarium
    Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.

Kilde: Kreftforeningen

Vil ha mer informasjon

Nå som Aisha har begynt å bruke solkrem, sprer hun budskapet om å beskytte seg mot sola til både venner og familie.

– Folk blir overrasket. Mange sier: «Nei, det trenger jeg ikke. Jeg har gått hele livet mitt uten.» Men jeg sier at alle trenger det uansett. Vennene mine har blitt mer åpne for å bruke solkrem nå, men de var mer skeptiske i starten, påpeker hun.

Aisha Denne smører solkrem på kinnet. Hun ser litt til siden. Hun har på seg en lys t-skjorte og et gullkjede. Hun har brunt hår. Hun er lysebrun i huden.
SMØRER PÅ: Aisha passer på å smøre på rikelig med solkrem i sommerværet. Foto: Ingrid Ciakudia-Moxnes

Både Joel og Aisha savner mer informasjon om bruken av solkrem når man er melaninrik, både når det gjelder hvilken faktor man bør bruke, generell informasjon om solbeskyttelse når man er mørk og hvilke typer solkrem som passer til melaninrik hud.

Allerede første gang Aisha skulle bruke solkrem, fikk hun merke at ikke alle solkremer passer til mørkere hudtoner.

– Det var en ganske uheldig opplevelse, egentlig. Jeg var på ferie med tanta og kusina mi, som er hvite. Jeg fikk bruke deres solkrem. Jeg hadde på solbriller da jeg tok på meg masse solkrem på bena. Da jeg gikk ut for å bade, tok jeg av solbrillene. Jeg så plutselig at bena mine var lyselilla. Da skjønte jeg at jeg kanskje måtte passe på hva slags solkrem jeg bruker, ler 20-åringen.

Når P3.no forteller til Stensrud at noen også opplever å bli grå av solkrem, forklarer hun at det kan handle om en solkrem med mer fysisk filter, som legger seg utenpå.

Ifølge spesialrådgiveren er det er mulig å dra på apoteket og spørre om hjelp til å finne riktig solkrem der.

– Vi sier også at det viktigste med solkremen er å finne en du liker, sånn at du bruker den.

Når det gjelder hvilken faktor man bør bruke, sier Stensrud at de generelt anbefaler faktor 30.

– Solrådene vi har er faktor 30 eller høyere, men det er egentlig relativt liten forskjell på faktor 15 og 30. Vi har ikke råd tilpasset hver hudtype.

– Det er også viktig hvordan man smører seg. Studier viser at de fleste bruker langt mindre solkrem enn det som skal til for å få beskyttelsen som står på flasken. Folk bruker kanskje under halvparten av mengden eller glemmer å smøre seg noen steder. Det teller mer at du faktisk smører deg ordentlig, påpeker spesialrådgiveren.

MER SOM DETTE:

Hør podkasten «Feriestemning». Der snakker Mikkel Niva og Leo Ajkic blant annet om solkrembruk og det å sole seg.

– Jeg synes det er sykt vanskelig å ligge på stranda for lenge. Det begynner å klø i ryggraden, sier Niva.

– Jeg digger det og føler jeg er en iskrem som smelter, og venter på at noen skal sleike meg opp, ler Ajkic.

SISTE FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: