– Jeg slapp i hvert fall å barbere meg nedentil

JUNTAFIL: Brystkreftpasient Mia Ingebrigtsen (28) måtte fjerne den ene puppen. Det gikk utover sexlivet.

– Da legen ringte meg var vi utenfor en leketøysbutikk, jeg var i en helt annen sone. Som regel er jeg den som tar veldig lett til tårene, men nå var jeg helt kald, og visste ikke hvordan jeg skulle reagere.

Brystkreft er den typen kreft som rammer flest kvinner, med en forekomst på 3220 tilfeller i 2013. Ifølge Kreftregisteret finnes det ingen konkret årsak til at man blir rammet, selv om det finnes faktorer som øker sjansen for å utvikle det – som overvekt og høyt alkoholforbruk.

Les også: Sloss mot kreft med galgenhumor

En problemstilling som er mindre utforsket i forbindelse med kreftpasienter, er hvordan diagnosen påvirker sexlivet. Hvorfor ikke, egentlig? Sex er tross alt en like naturlig del av livet som alt annet, og mangel på det kan være kjipt.

I ukas Juntafil møter vi Mia Ingebrigtsen, som i en alder av 28 har opplevd hele sirkuset som oppstår rundt en brystkreftdiagnose. Mia driver også sin egen blogg på altannetennA4.blogg.no, der hun gjennom hele prosessen har beskrevet oppturer og nedturer i hverdagen som kreftpasient.

Hør hele intervjuet med Mia på Juntafil her!
Måtte ta puppen

Som livet har lært oss, starter det ofte i det små. For Mia startet det hele da hun sto i dusjen.

– Det begynte med at jeg fant en kul i dusjen, på oversiden av puppen, men jeg tenkte ikke så mye over det akkurat da. Jeg tenkte heller at det kanskje bare var en fettkul, som man finner på hundene sine, sier hun.

Mia Ingebrigtsen

Det var imidlertid ikke før moren til Mia oppfordret henne å dra til fastlegen at mistanken begynte å vokse. Etter å ha blitt henvist videre tok det tre uker å få en avtale hos brystdiagnostisk senter (BDS), som foretok en såkalt trippeldiagnostikk.

– Det var ikke bare en sånn fettkul, som man finner på hundene sine

Dette betyr at de sjekker svulsten med mammografi, ultralyd og biopsi. Det vanlige er å få svar på dagen, men for Mia tok det to-tre dager å få den endelige diagnosen: Trippel negativ, grad 3. Og selv om Mia først hadde blitt forespeilet brystbevarende kirurgi, fikk hun deretter beskjed om at de måtte ta hele puppen.

Denne beskjeden ble starten på en tøff periode for Mia. Plutselig hadde hun mistet en pupp, og nå sto cellegiften for tur.

Puppene spiller en rolle

Spesialsykepleier Vibeke Jensen Simonsen har mye erfaring med problematikken. Hun påpeker likevel at manglende sexlyst ikke nødvendigvis rammer alle.

Spesialsykepleier Vibeke Simonsen

– Det handler om hvilken diagnose pasienten har og hvilken type behandling pasienten får og hvor omfattende denne er. Diagnoser som spesielt kan påvirke seksuallivet er diagnoser som rammer organer man forbinder med dette– kreft i underlivet hos både kvinnen og mannen, brystkreft og selvfølgelig andre diagnoser som krever en tøff kreftbehandling, sier hun.

Når det gjelder brystkreft legger hun mye vekt på hvordan hver enkelt forholder seg til egen kropp.

– Hva angår brystkreft er ikke den seksuelle lysten eller evnen avhengig av brystene. Likevel spiller de en vesentlig rolle for mange både fysisk og mentalt. For de fleste kvinner har brystene betydning for opplevelsen av seg selv som seksuelt vesen, og derfor kan det bli en følelsesmessig omveltning å få fjernet et bryst, sier hun.

Cellegift mot kviser

Over en periode på seks måneder fikk Mia erfare hvordan det oppleves å få «kroppen pumpet full av gift», som hun selv beskriver det.

– Det gikk litt opp og ned. Etter den første typen cellegift lå jeg og sov i en uke i strekk, og det var da håret begynte å falle av. Og det var ikke på hodet det først begynte å falle av, for å si det sånn, sier hun.

Mia Ingebrigtsen

– Det var ikke på hodet håret først begynte å falle av…

Men Mia klarte å se lyst på det, og tar det hele med en god dose galgenhumor. For det finnes faktisk noen positive bivirkninger av cellegiften også:

– Fordelen ved det er at man slipper å barbere seg nedentil. Og jeg ble også mindre plaget av kviser på ryggen, for eksempel, sier hun og ler.

– Den varmeste vinteren på lenge!

Men selvfølgelig: Ikke alle bivirkninger er like trivelige. En av dem er, som nevnt innledningsvis, nedsatt sexlyst. For Mia og samboeren har det vært en påkjenning at hun over en lang periode ikke engang var fysisk istand til samleie.

– Min sexlyst har vært ekstremt laber. Når det skal sies, så finnes det mange varianter av brystkreft. Noen må ta anti-hormonpiller som gjør at de i praksis havner i overgangsalderen, og jeg tok noe som heter Zoladex, som «skrudde av» eggstokkene.

– På under en uke ble jeg kastet inn i overgangsalderen

Resultatet av medisinen ble en forsmak på alderdommens gang:

– På under en uke ble jeg med andre ord kastet inn i overgangsalderen. Jeg fikk hetetokter, mistet mensen, hele pakka. For min del har det vært den varmeste vinteren på lenge!, sier hun.

– Bli trygg på kroppen din

Er dette noe Mia bør venne seg til?

– Det er ingen fasit for når man skal gjenoppta seksuallivet, men å vente for lenge med å starte prosessen gjør ikke situasjonen enklere. Husk at det er lov å fomle, føle seg klønete og le av seg selv om forsøkene ikke blir helt som forventet. Latter er befriende, skaper en god stemning og ufarliggjør ofte situasjoner, sier spesialsykepleieren.

Samtidig utelukker hun ikke at enkelte pasienter kan oppleve langtidseffekter. Da er det viktig å være tilpasningsdyktige.

For Mia Ingebrigtsen har det vært viktig å bli trygg på den nye kroppen sin. (Foto: Privat)
For Mia Ingebrigtsen har det vært viktig å bli trygg på den nye kroppen sin. (Foto: Privat)

– Noen kvinner og menn har kommet i den situasjon at de aldri får den helt samme seksualfunksjonen tilbake. De kan likevel oppnå varig bedring, eller gode perioder og mindre gode perioder. Da handler det om å godta den nye normalen, og praktisere god og åpen kommunikasjon med partner, sier hun.

Ekstra vanskelig kan det være for de som ikke allerede har partner.

– For den som ikke er i et parforhold, kan det å finne en kjæreste oppleves som utfordrende. Først og fremst er det viktig å bli vant med og trygg på kroppen sin, og å like den. Når du treffer en partner og er klar for intimitet, vet du med deg selv om det er ting du bør informere partneren din om, sier hun.

Simonsen understreker viktigheten av å snakke med helsepersonell hvis problemet blir for stort. Det finnes for eksempel sexologer som har erfaring med, og jobber tett opp mot kreftpasienter. Til P3.no sier hun at gjentatte samtaler hos sexolog har «reddet» mange parforhold fra kommunikasjonsfella.

Leter etter en løsning

Men har sexlysten kommet tilbake etter cellegifta?

– Foreløpig har ikke sexlysten kommet tilbake, så jeg har fått henvisning til gynekolog for å undersøke litt nærmere. Greia er at alle slimhinner tørker inn – i munnen, øynene, og også underlivet. Da jeg holdt på med cellegiften, så var jeg ikke kåt i det hele tatt, sier hun.

Men cellegiften er én ting, det er da livet gikk tilbake til normalen at problemet kom tydeligere fram for Mia. Hun prøvde og ville, men sexlysten kom bare ikke.

– Da jeg under behandling tok opp med kreftlegene at jeg var veldig tørr nedentil, lå fokuset på infeksjoner. Når jeg har tatt det opp i forbindelse med sexliv i ettertid, har jeg fått beskjed om at det bare er noe man må venne seg til. Akkurat dét er ikke en hyggelig beskjed å få, så jeg leter nå etter en løsning på dette, sier hun.

Til Mia har spesialsykepleier Vibeke Simonsen følgende tips:

– Det finnes mange gode hjelpemidler både for å forebygge og som direkte hjelp både for lysten og evnen. For eksempel vil bruk av en dilator, såkalt glasstav, forebygge sammenvoksinger og for trang skjede hos kvinnen. Det er også viktig å huske at sex ikke nødvendigvis trenger å være samleie. Kjærlighet, ømhet og berøring er viktig i et forhold og alltid en essensiell del av et godt samliv, sier hun.

Les også: – Jeg hadde veldig lyst til å ha lyst på sex

Les også: – Alle menn sender sexvideoer