Kavehs tid

Se “Kaveh – sju steg mot toppen” på NRK3 i kveld.

– Jeg vil lage noe som varer i 10 år, og ikke tenke så mye på det radioorienterte lydbildet. Det hjelper ikke at alle rundt meg blir tent på noe jeg spiller inn i studio, hvis ikke jeg selv synes det er bra nok.

Det har skjedd noe med Kaveh siden han var Ukas Urørt i oktober 2011. Arbeidet med å finne et uttrykk han kunne stå inne for har vært slitsomt, men ett år senere har han endelig en forståelse for hvilken artist han skal være fremover, og hva slags album han skal lage. Tror han.

Jeg har lyst til å ta Skandinavia.

– Jeg kan rappe, men hva er det musikalske grunnlaget? Artisten Kaveh er litt kompromissløs, med et genuint hip hop-preg man kan kjenne igjen fra 90-tallet. Jeg har vokst opp med lyriske rappere som gir deg noe du sitter igjen med, og det må ligge i sentrum hos meg også. Genuint og ærlig, forklarer han.

En ærlig sak er det også at 18-åringen fremdeles blir flau hvis noen spiller en av låtene hans på fest, Kaveh klarer ikke helt å ta i mot komplimenter.

For litt over en uke siden listet P3 den ferske singelen “Tiden er din”, og hva er vel ferske låter uten nyklipte videoer?

Kaveh – Tiden er din:

Kommersielt press

Kaveh har ikke lyst til å stresse, og puster med magen mens han jobber med albumet sitt.

– Store drømmer drukner deg, og min drøm er i utgangspunktet privat. Jeg jobber mot konkrete mål, og prøver å stå i mot presset om å gi ut albumet så fort som mulig.

– Hvem er det som presser deg?

– Folk vil dra meg i en superkommersiell retning, men jeg er spontan og impulsiv, og reflekterer heller etterpå.

Kommer ikke folk til å bli slitne av så mye Kaveh?

Kaveh vil ikke utdype hvem folk er, men forteller at manager Gunnar Greve er en som har stor forståelse for å ta vare på artisten Kaveh, mer enn mange andre. I tillegg blir han holdt på jorda av barndomsvenn og manager Yonas Aregai.

– Han forstår meg først og fremst som person, så det musikalske. Yonas er ofte ryggen min, sier Kaveh, som har lyst til å ta Skandinavia med musikken sin.

– De har kastet stein fra Danmark og Sverige lenge nok!

Studiotid, her fra nettserien "Sju steg mot toppen". (Foto: NRK)
Studiotid, her fra nettserien “Sju steg mot toppen”. (Foto: NRK)

Fra nett til tv

Kalenderen til Kaveh for 2013 begynner å bli ganske trang. Flere runder med innspilling av låter venter, og i februar er det Bylarm.

– Jeg holder på å etablere et liveshow, hvor jeg plukker ut de låtene som funker best live, og skreddersyr live-sounden.

Det kan bli frustrerende å jobbe med å sette opp et liveshow, i fjor jobba han med det i flere måneder før Bylarm. Når han er ferdig tar han seg i å tenke at det kunne vært bedre.

– Det spiser deg nesten opp, helt til du kommer på scenen. Da er det greit.

En typisk rapper kjører hardt på image, men det ligger mer bak

– Hva lærte du egentig av serien om deg selv?

– Det var en utrolig form for eksponering. Jeg viste en veldig personlig side til folket, en side jeg ikke hadde vist før. En typisk rapper kjører hardt på image, men det ligger mer bak, og P3 har klart å vise det.

Nettserien er nå klipt sammen til en dokumentar, og søndag sender NRK3 del én av to klokka 20.55 – noe Kaveh synes er helt vilt.

– Jeg gleder meg skikkelig. Nå har jeg allerede blitt eksponert hos NRK gjennom nettserien, og jeg klarte å observere opplevelsen. På et vis var det både kleint og gøy samtidig. Kommer ikke folk til å bli slitne av så mye Kaveh?

-I serien er det en episode hvor du blir utrolig glad når en mamma spør om du vil ta bilde med hennes datter?

– Ja. Jeg blir fremdeles like glad for den type oppmerksomhet, men viser det ikke på samme måte. Nå klarer jeg å bevare roen, og holder meg litt cool.

– Oppmerksomhet får du en del av i sosiale medier, er det mest gøy å tvitre med publikum eller musikksjefen i P3?

– Mats er kul, da. Han prøvde seg nylig på en slitsom raplinje.

 

– Jeg synes det er like gøy å snakke med folk, det er liksom litt for tidlig for meg å begynne å overse twitter-meldinger. Jeg har bare 1500 følgere, og prøver å finne en balansegang hvor jeg har et tett forhold til publikum. Mobilen min har bodd i lomma siden jeg fikk den i bursdagsgave fra foreldrene mine.

Les også: Kaveh om Kaveh: For en tulling du er!
Skoleelev vs. artist

Heldigvis er Kaveh en type som lærer kjapt. Hvis ikke kunne de 30 dagene og 56 timene han har i fravær på skolen vært et problem. Grensa på 20 dager er for lengst passert, men lærerne forstår at musikken tar tid.

– Jeg biter tenna sammen gjennom det siste året, og karaktermessig klarer jeg meg veldig fint. Etter jeg har åpna boka og kikka i den, drar jeg ut. Sånn er det bare.

– Hva skjer når du er ferdig med videregående i mai? Får vi se deg i russebukse?

– Jeg skal spille på flere russetreff, men planlegger ikke å være russ selv. Det er egentlig dritsprøtt, men jeg tror jeg får dele hovedopplevelsene gjennom å spille på treff. De buksene har jeg uansett aldri likt.

– Hvorfor må folk få med seg dokumentaren om deg på tv?

– Folk må få med seg fremtiden. Ikke døm meg etter du har sett en video eller hørt en låt. Skal du forstå meg som person, må du få med deg serien.

Se “Kaveh – sju steg mot toppen” på NRK3, søndag 9. og 16. desember klokka 20:55, og i reprise onsdag 12. og 19. desember klokka 20:30.

Utålmodig? Se hele nettserien her.