Nettbutikken Amazon har tatt patent på et system for å videreselge «brukt» digitalt innhold. Det betyr at de antagelig sysler med planer om å forsøke å lage en slik markedsplass en gang i framtida.
Amazons digitale «bruktmarked»
Lenge har nettstedet, som er et av de største for salg av bøker og e-bøker på nett, hatt et system hvor man også får presentert kjøpsalternativer for brukte versjoner av både bøker og plater. Nå ser det ut til at de vil forsøke det samme også for digitalt innhold.
Ifølge Digitaltrends skal Amazon allerede i 2009 ha søkt om å få patent på sitt system. Det skal fungere slik at man overfører sin «brukte» fil, som for eksempel inneholder musikk, til Amazons digitale «bruktmarked».
Samtidig som overføringa finner sted vil originalfila bli slettet fra enheten den ble kopiert fra. Dette skal kunne fungere både for musikk, video, digitale bøker og til og med applikasjoner.
Les også: Inspirasjon eller imitasjon?
– De kan håndtere det
Men hvordan kan Amazon forsikre seg om at fila som overføres ikke bare er en kopi av en original fil? Anders Hofset, som er Medieutvikler i NRK og redaktør for NRK Beta, tror Amazon kan greie det.
– Om noen skulle prøve å slå seg opp som magnater på kopiert innhold, vil jeg anta at Amazon har systemer for å kontrollere og håndtere dette, sier Hofseth til P3.no.
– Alt kan kopieres – også gårsdagens fysiske formater – og alle beskyttelsessystemer kan knekkes. Trikset er å gjøre beskyttelsen vanskelig nok til at folk flest ikke orker å styre med det, men ikke så vanskelig at produktet får redusert brukbarhet som irriterer kundene, eller at det koster uforholdsmessig mye å opprettholde systemet.
Fordelen med «brukte» filer er at, i tillegg til at man vil kunne kjøpe dem til lavere pris enn en original, så vil det neppe kunne merkes noen slitasje på den resirkulerte fila. Fram til nå har det imidlertid mangla systemer for å videreformidle digitalt innhold man vil kvitte seg med når man ikke lenger er interessert i det.
– Handelen med digitale ikke-fysiske produkter er fortsatt ung, og det er naturlig at noen utforsker hvordan dette fungerer.
– Det er jo ganske nytt at samlingen vår med spill er blitt vanskelig å gi videre til andre når vi har rundet alle banene for tredje gang, at det er vanskelig å låne bort en god e-bok til en venn eller å selge musikksamlingen når smaken skifter. Handelen med digitale ikke-fysiske produkter er fortsatt ung, og det er naturlig at noen utforsker hvordan dette fungerer, mener Hofset.
Amazon skal også ha planer om å begrense antallet ganger det går an å selge videre en fil. Når fila har nådd det maksimale antallet salg, vil den bli «fryst», slik at den ikke kan selges videre.
Andre aktører med liknende planer
Det finnes allerede tjenester som ReDigi, som baserer hele sitt konsept på videre salg av folks digitale musikkbibliotek. Men tidligere har ikke store aktører som Amazon forsøkt seg på dette markedet.
Det er også andre aktører som har hatt liknende idéer når det gjelder programvare. EU-domstolen uttalte sommeren 2012, etter en sak mellom UsedSoft BmbH og Oracle International Corp, at Oracles rettigheter til den angjeldende programvaren var konsumert (”exhausted”) ved «salget» av lisensen, og at UsedSofts forretningsidé, videresalg av «brukt» programvare var tillatt.
– Det synes som om Amazons teknologi tilrettelegger for det krav EU-domstolen satte for videresalg av programvare, nemlig at selgers kopi blir slettet ved salget. Det skal likevel sies at temaet i UsedSoft-saken nettopp var videresalg av programvare og at saken ble løst etter det såkalte programvaredirektivet.
– Det skal likevel ikke utelukkes at en tilsvarende løsning også vil kunne legges til grunn av en domstol ved salg av musikkfiler, e-bøker eller film, sier advokat Kjetil Sellæg Ramberg, som har spesialisert seg på opphavsrett.
Ramberg er i tvil om dette opphavsrettslig er noen god løsning.
– Denne løsningen synes å viske ut det skille man tidligere har operert med mellom overdragelse av et fysisk eksemplar – for eksempel en plate – som man kan videreselge, og den tillatelse til eksemplarfremstilling på nærmere bestemte vilkår man for eksempel får gjennom iTunes, og som man tradisjonelt har ment at man ikke kan selge videre.