nrk.no
Anine ser i kamera. Hun har brunt hår. Hun har på seg en svart genser med Nike-logo på. I bakgrunnen står det ord som hun har fått i kommentarfeltet på TikTok. Æsj, stygg, dobbelthake, trene, McDonalds, ekkel, spiseforstyrrelse, fett, spise, stygg, cap, pizza, BMI, burger, feit og overvektig.
BRUTALT ÆRLIG: Hvis du vil ha et ærlig svar, så går du til gutta, forteller Anine. Foto/grafikk: Mari Tomine Solstad Roland/Malin Skagen Rotnes

Kommentarene gikk fra «feite faen» til «omg, du er så pen»

Når tiktoker Anine Olsen (21) får hatkommentarer, kommer de hovedsakelig fra gutter. Det er hun ikke alene om å oppleve.

«Ikke vær feit da»

«Har du svær ? da»

«Prøv å spis mindre»

Dette er noen av kommentarene Anine har fått under sine videoer.

Merket en endring

Anine Olsen (21) kommer fra Skien og jobber for tiden som servitør. Hun opprettet kontoen «4nine» i mai i år. Når hun blir spurt om hvorfor hun startet TikTok-kontoen, ler hun.

– Jeg har mange meninger om ting. Så følte jeg at jeg sleit ut vennene mine litt, ler Anine.

Men brukeren er ikke bare uskyldig moro. Anine er en av mange som har opplevd å få hatefulle kommentarer.

Jeg vet hvor kjipt jeg måtte hatt det med meg selv for å kommentere noe så stygt hos noen andre.

Men omtrent et halvt år etter at hun opprettet kontoen, merket Anine en endring. I oktober publiserte hun en video på TikTok der hun skriver at kommentarene hennes har gått fra «feite faen» til «omg, du er så pen».

Hvorfor det?

Anine mener selv at det er fordi majoriteten av publikumet hennes nå er jenter. Under 10 prosent av følgerne hennes er gutter.

DANSER: Anine spøker om at hun tror kommentarene har endret seg på grunn av at hun fikk vippeextensions. (Skjermopptak 4nine, 11. nov 2021)

Mener guttene står bak

Olsen forteller at etter hennes erfaring er det flest gutter som skriver hatefulle kommentarer.

– Det er ikke noe å lure på en gang, sier Anine.

Tiktokeren mener at forskjellen på jenter og gutter er at du får brutalt ærlige kommentarer fra gutter. Hun føler at gutter har lettere for å kommentere negative ting for å tøffe seg.

– Jeg tror det har ekstremt mye å gjøre med alt presset som er på gutter.

På samme tid tenker hun også at jenter kan være mer opptatt av å få seg selv til å føle seg bra, ved å få andre til å føle seg bra.

Anine står i en bygate i Skien. Hun har på seg en svart genser med to røde striper på armene. Midt på genseren står det Nike i hvite bokstaver. Hun holder telefonen med begge hendene og ser ned på skjermen. I bakgrunnen er det en butikk med svarte markiser, og over døren er skiltet lyst opp.
KOMMENTARENE: Det er ikke kult å få en kommentar på utseendet, forteller Anine. Foto: Mari Tomine Solstad Roland

Ikke alene

Anine er langt fra den eneste på TikTok som får stygge kommentarer.

P3.no har kontaktet flere norske tiktokere og spurt om de opplever å få flest hatefulle kommentarer fra gutter. Alle seks som svarte på forespørselen, har bekreftet dette.

– Jeg opplever at det stemmer. Heldigvis får jeg meget sjelden noe hat selv, men de få gangene det skjer, så er det kun gutter som skriver, sier Magnus Waaler (28) med 189.000 følgere i appen.

Amalie Olsen Gjersøe (23) har omtrent 388.000 følgere på TikTok og mener at gutter kommenterer spesielt kjipe ting om kropp og utseende.

Sunny Amalie (25) har 34.000 følgere og forteller at hun har fått mange hatefulle kommentarer i løpet av de to årene hun har vært på TikTok. Hun bekrefter at hun får flest slike kommentarer fra gutter.

– Tror det er på tide at dette landet tar vare på gutta sine, for ingen som har det bra, hadde gjort noe slikt, skriver hun til P3.no.

Sosiolog Marjan Nadim har forsket på ytringsfrihet og er en av personene bak rapporten «Gråsoner og grenseoverskridelser på nettet». Hun kan bekrefte at det er en overvekt av menn i de mindre hyggelige kommentarene.

Analysene i rapporten er basert på en spørreundersøkelse om erfaringer med hatefulle ytringer og deltagelse i nettdebatt fra 2018.

– Det er flere menn enn kvinner som skriver de skarpeste og mest aggressive kommentarene på nett, sier Nadim.

Likevel presiserer hun at det ikke kun er menn som ytrer hat på nett.

– Tar ikke inn over seg hvor mye skade de kan gjøre

Psykolog Ida Holo har ikke noe klart svar på hvorfor det hovedsakelig er flere gutter enn jenter som kommenterer ugreie ting på videoene til Anine.

En smørblid dame i 30-årene. Hun har brunt hår, og har på seg en lysebrun genser. Smilet er åpent. Hun har på rød leppestift. Håret er i hestehale, men vi ser kun litt av halen på siden.
PSYKOLOG: Ida mener vi ser annerledes på folk som ikke passer inn i skjønnhetsidealet. Foto: Privat.

– Det kan være at noen unge gutter har lav selvtillit knyttet til sin egen kropp. De hever seg ved å trykke andre ned, uten at de nødvendigvis er bevisste på det, sier psykolog Ida Holo.

– De tar ikke inn over seg hvor mye skade de kan gjøre, legger hun til.

Hun forteller at vi ser annerledes på mennesker som ikke passer inn i det trange skjønnhetsidealet. Man tilegner dem ubevisst negative egenskaper som at de er dumme eller late.

– Det er dessverre en del stigma knyttet til det å være stor.

Hvis noen trykker andre ned på den sosiale rangstigen, kan man føle seg bedre fordi man er «over» dem, forteller psykologen.

Forskning har vist at noen opplever det som en type underholdning, at man gjør det fordi man kjeder seg, sier Holo.

Hun forklarer at skjermen kan bidra til at det blir større avstand mellom mobber og mobbeoffer, og gjør terskelen for å skrive negativt lav. Avstanden gjør at vi får mindre empati.

Sensurerer ord og emojier

Når skjermen gjør at noen får mindre sympati, er det greit at det finnes funksjoner for å hjelpe brukere som Anine.

TikTok har en funksjon som gjør at man kan blokkere kommentarer som inneholder bestemte ord. Kommentarene blir lagt inn i en filtrert mappe som kun brukeren kan se. De må bli godkjent før de publiseres under videoen.

– Lista er lang. Jeg måtte bli kreativ der en stund, ler Anine.

En svart iPhone med knust skjerm på venstre side. Telefonen er på TikTok inne på innstillinger. Her kan man filtrere vekk ord i kommentarfelt. Ordene som er sensurert er: Cap, Æsj, Stygg, Bmi, Tjukk, Trene, Gym, Størrelse, Burger, Pizza, Spiseforstyrrelse, Dobbelthake, Feit, Spise, Overvektig, Ekkel, Feit og McDonald's. Emojier som er sensurert er en burger, et pizzastykke og en blå caps.
FILTRERT: Hun har filtrert vekk «Cap» som betyr å lyve. Ordet brukes mest av gutter, ifølge Anine. Foto: Mari Tomine Solstad Roland

Hun har lagt inn en mengde ord som stopper kommentarene fra å bli publisert direkte. Hun setter pris på funksjonen, spesielt for andre som leser kommentarene hennes.

– Bare fordi jeg tåler å lese det, så er det ikke sikkert at «Jenny» på elleve som er litt tjukk, tåler det, forteller hun.

Mener vippene endret kommentarfeltet

Anine sier hun selv takler å få de stygge kommentarene. Hun sletter dem alltid, og ved hjelp av funksjonen til TikTok kan hun fjerne mange av kommentarene før andre ser dem.

– Mange kan jo sikkert oppfatte det som en feig ting å gjøre. Jeg deler negative kommentarer i to deler. Hvis det er en kommentar hvor du kritiserer noe jeg mener, lar jeg den stå, sier hun.

Men nå er det ikke like mange kommentarer som havner i «hatmappa» lenger.

Hvorfor tror du kommentarene dine har endret seg?

– Fordi jeg fikk vipper, ler hun.

– Det verste er at jeg mener det.

Anine er er ikke så begeistret for de fine kommentarene heller, for da blir fokuset lagt på utseendet hennes. Hun mener det er overfladisk. Derfor betyr det ikke så mye om folk kaller henne pen eller stygg.

Hun setter mest pris på å bli kalt snill.

– Det var liksom hele greia jeg prøvde å kjempe mot med TikTok, at man ikke skulle bry seg så jævla mye om hvordan man så ut.

Endring mandag 10. januar 2021 kl. 16.40: Vi har endret et ord i en bildetekst, da det stod feil informasjon om hva ordet «cap» betyr.

LES MER FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: