Kongen av musikknorge

Vil Robyn nyte godt av Skavlan-effekten?

Robyn hos Skavlan 16.04.2010 (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)
Robyn hos Skavlan 16.04.2010 (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

Rihanna har gjort det, Jay-Z har gjort det, Cheryl Cole har gjort det. Å være gjest hos Skavlan er den mest effektive måten å markedsføre seg som artist i Norge.

Robyn neste ut

Fredag besøkte den svenske dronningen av elektropop, Robyn, gjest hos Fredrik Skavlan.  Robyn slapp sitt forrige soloalbum i 2005, og har siden da mildt sagt et par vellykka samarbeid på cv’en. I løpet av 2010 kommer hun ut med ikke mindre enn tre album. Hun er nå P3-listet med Fembot, og None of Dem ble nylig lagt ut for streaming.

Robyn startet sitt norgesbesøk tidligere denne uka hos Ruben Gran og Lydverket:

LES: Robyn om Fembot og graviditet

Skavlan-effekten

Det har lenge vært snakk om Skavlan-effekten – artister som opptrer i programmet får umiddelbart økt platesalg i Norge. I følge P3s musikksjef, Mats Borch Bugge er Skavlan toneangivende for det påfølgende platesalget.

Mats Borch Bugge
Mats Borch Bugge

– Skavlan-effekten er helt enorm, i hvert fall om man skjeler til salgstall. Uten unntak har alle de albumaktuelle artistene som har gjestet Skavlan oppnådd økte salgstall. For uetablerte band som tyske The Baseballs, som jo ikke har noen etablert fanskare, er en opptreden på Skavlan fantastisk, sier han.

Redaktør i Farojournalen og den ene halvdelen i Silje&Christine på P3, Silje Larsen Borgan, er enig med Borch Bugge.

– Å presentere musikken sin til fredagstacoen i beste sendetid er gull verdt, enten du er nykommer og trenger en dytt, eller er etablert artist med nytt materiale. Nettopp fordi det flyter over av musikk i dag, og de som ikke er spesielt interesserte, vil kjøpe det de har hørt før eller fått rett i fanget.

Silje Larsen Borgan
Silje Larsen Borgan

Rett etter Cheryl Coles sympatiske opptreden hos Skavlan rykket singelen hennes rett opp på 1. plass på iTunes. Platekompaniet har også spekulert i Skavlan-aksjene og frontet et seks måneder gammelt album på nettbutikken etter at bandet hadde stått på scenen hos Skavlan.

I følge Borch Bugge er det samtidig viktig å påpeke at Skavlan redaksjonen vanligvis booker relativt etablerte artister, artister som er blitt kjent gjennom radiospilling. Han peker på Donkeyboy og Susanne Sundfør som gode eksempler på nettopp det.

Hva med Robyn?

– For mellomstore navn som Robyn kan et Skavlan-besøk bety mye for å gjøre seg bemerket i et segment som ikke kjenner henne fra før, men uten et album ute er det dessverre slik at folk fort glemmer hvem «hun derre dama fra Sverige var» når de skal kjøpe plata etter at pizzaen er spist opp, mener Borch Bugge.

Borgan mener Skavlan er en fin arena for Robyn å vise seg fram.

– For Robyn som er stor i Sverige, og har en trofast fanskare i Norge er dette helt perfekt.

Robyn imponerte norske seere stort da hun fremførte låtene Be Mine og With Every Heartbeat på Fredspriskonserten i 2008.

Tåredryppende magi

Borgan vil imidlertid ikke krone Skavlan til kongen av platesalget.

– Skavlan selv er ingen platekonge, men staben og hans musikkansvarlige har enorm makt. Likevel har det vist seg at ikke alle rammes like hardt av effekten, så det må klaffe veldig.

Rihanna skapte tidligere i år tåredryppende magi hos Skavlan med sin fremføring av Russian Roulette.