Kulturforskjeller og kunstige idealer

UKAS URØRT: Ekko vil løfte frem samfunnsspørsmål gjennom drømmende, elektronisk pop.

– Jeg tror jeg har litt fobi mot å være en plass for lenge og gro fast , sier Ukas Urørt, Ekko.

Før Rebekka Danielsson (25) begynte å studere musikk i England, reiste hun mye. Med turer både til India, Australia og Madagaskar, har inntrykkene vært mange og hun har opplevd store kulturforskjeller. Dette tar hun med seg når hun lager musikk under artistnavnet Ekko.

– Det er mange spørsmål som kommer opp når man reiser og de ekstreme privilegiene man har i Norge kommer godt fram når man for eksempel er i India eller på Madagaskar. Så begynner man å se verden på en annen måte, jeg tror jeg tar det litt med i musikken.

Urørt mener:

Med tekst om selvprosjektering i synthdrevet, kjølig pop er både tiden og stedet lett å feste – 2017 og Norge har et nytt prosjekt å sette pris på. EKKO består av én person som gjør alt, men drar deg inn med fengende, varme melodier

 

Lærte å produsere gjennom venner og internett

Promoter musikken din på Urørt
Promoter musikken din på Urørt

– Jeg produserer alt selv. Da jeg dro til England var jeg ganske innstilt på at jeg skulle bli med i en gruppe, og det var litt sånn i begynnelsen. Men så liker jeg godt å ha kontroll og vet veldig godt hvordan jeg vil ha det. Så for å ikke tråkke folk på tærne, fant jeg ut at jeg bare skulle gjøre det selv, sier Ekko.

Interessen for musikkproduksjon våknet da hun flyttet til England for å studere, og med inspirasjon fra blant andre artisten Grimes, fikk hun øynene opp for den elektroniske musikken, og ble dermed inspirert til å gjøre alt selv.

– Mye lærte jeg selv på nett. Alt ligger jo tilgjengelig der, og bare en bruker nok tid på det er alt mulig.

Låten «Polluted Truth» som hun nå er Ukas Urørt med, ble til i England på en busstur der tankene fikk lov til å spinne.

– Jeg husker jeg tenkte: «Hvem hadde jeg vært uten presset man opplever fra andre og seg selv? Hvem er man egentlig om man bare hadde tatt vekk påvirkningen fra sosiale medier og liknende der du lager en profil av hvordan du vil at andre skal se deg?» Så låten handler på mange måter om de ulike rollene vi spiller i hverdagen, og det å leve opp til andres og ens egne forventninger.

Les også forrige Ukas Urørt:Tror ikke på tilfeldigheter

 

Det kunstige idealet

– Mennesket ønsker på en måte nesten å være kunstig. Det er det som har blitt mer og mer idealet, men hva er menneskelig da?, sier Ekko.

Musikken er resultatet av observasjonene hun gjør og spørsmålene hun har til samfunnet. Med et skråblikk på blant annet forholdet vi har fått til teknologien, ønsker hun å belyse og løfte frem spørsmål til dagens situasjon gjennom musikken.

– Jeg hørte en plass at det var noen som hadde en chip i håndleddet som de kunne betale med, og når du får det mekaniske inn i kroppen smelter mann og maskin sammen. Det synes jeg er kjempespennende. Da må vi på en måte omdefinere hva et menneske faktisk er.

Og hennes kommende singel, «Artificial Youth», handler om forskjellen mellom generasjoners forhold til teknologi.

– Jeg vokste ikke opp med den tilgangen til internett og teknologi vi har i dag. Men den generasjonen som er under meg, er født inn i det. Det er jo en helt annen verden, jeg tror det er lett å få angst av det, du lever jo i det hele tiden. Samtidig har jeg ikke lyst til å være en gammel dame som tenker det var bedre før, for det er jo ikke bare negativt med teknologi, det er veldig spennende!

Sjekk ut Ekko sine favoritter: