Kunst og håndverk med Kvelertak

P3 Gull-nominerte Kvelertak besøkte Christine i studio, og snakket om trening og turnéliv mens de dekorerte en lekker uglemaske.

Stavangerbandet Kvelertak er travle om dagen, med utstrakt turnévirksomhet etter å ha sluppet andreplaten Meir tidligere i år. Heldigvis hadde Erlend, Marvin og Maciek tid til et intervju i studio hos Christine, der de snakket om alt fra trening til P3 Gull-nominasjon, og fikk bryne seg på en liten USA-quiz.

Sjekk ut flere intervjuer og live-opptredener hos Christine her!

Utrydningstruet ugle

Christine hadde litt hobbyutstyr igjen etter Halloween-uken der alle studiogjestene dekorerte hver sin Halloween-maske. Det passer bra, ettersom vokalist Erlend bruker en uglemaske på scenen.

– Det er en hubro, og den er utrydningstruet. Men vi har papirer på at det ikke er vi som har drept den, forsikrer Erlend.

Mens Maciek mente masken så ut som noe Johnny Depp kunne hatt på seg i en film, syntes Erlend den så mer ut som en skjønn blanding av Eyes Wide Shut, King Diamond og en ugle.

Bassist Marvin Nygaard iført masken Kvelertak lagde hos Christine. Foto: Ida Skogvold.
Bassist Marvin Nygaard iført masken Kvelertak-guttene lagde hos Christine. Foto: Ida Skogvold.

Tjall, metall og vulvaglød

Mens Kvelertak var på besøk, tikket det inn mange meldinger fra lyttere som er opptatt av merchen deres. Bandet er kjent for den særegne omslagskunsten laget av Baroness-frontmann John Baizley, som også går igjen på t-skjortene til flust av Kvelertak-fans.

Hos Christine var det altså en supereksklusiv uglemaske som skulle produseres, og Christine valgte å gi den bort til en lytter som sendte inn sin favoritt-tekstlinje fra bandets rikholdige gullkornarkiv. Kvelertak-guttene falt pladask for den oppfinnsomme karen som lagde en egen vri på låten «Snilepisk»: «snilefjes i piskedød / vandrardreng med vulvaglød«.

Likevel var det lytteren som sendte inn «fyra opp ein liten tjall / setta på no’ svartmetall» fra låten «Mjød», som stakk av med seieren og får tilsendt den lekre uglekreasjonen i posten.

– Akkurat den linjen er ganske beskrivende for tilværelsen på tidspunktet da jeg skrev den, sier Erlend.

Nå, derimot, har han gått hen og blitt en jogger.

Kroppslig brannslukking

– Dere blaster jo på scenen, men ryktene går om at dere blaster ganske hardt i treningsstudio også for tiden? spør Christine.

– Dét er å ta litt hardt i, sier Marvin.

– For min del er det mest brannslukking, sier Erlend. – Jeg må passe på å unngå at det tyter ut over alt, så jeg prøver å jogge i ny og ne.

– Det virker som mange artister, både rockestjerner og rappere, har byttet ut vodkaflasken med joggesko, mener Christine. – Hva har skjedd?

– Kommentarer på internett om at du ser litt tjukk ut, sier Marvin.

– Ja, de er det vel stort sett jeg som har fått, innrømmer Erlend, som prøver å kombinere det beste fra begge verdener. – Hard festing og litt jogging.

Bandet har følgende treningstips til folket:

– Jogg til fest! Det er nøkkelen til et lykkelig liv, sier Maciek.

Vokalist Erlend Hjelvik lager supereksklusiv Kvelertak-merch hos Christine. Foto: Ida Skogvold.
Vokalist Erlend Hjelvik lager supereksklusiv Kvelertak-merch med farger og fjær. Foto: Ida Skogvold.

Språk ingen hindring

Kvelertak er blant artistene som er nominert til P3 Gull-prisen for «Årets live», og lå godt an midtveis i avstemmingsperioden.

– Det er ekstra kjekt å være nominert i denne klassen, med mange andre bra artister. Det er veldig gøy, sier Maciek.

– Hva ville det bety for dere å vinne? spør Christine.

Gitarist Maciek Ofstad i Kvelertak på besøk hos Christine. Foto: Ida Skogvold.
Gitarist Maciek Ofstad mimrer om o-fagstimer med USA-quiz hos Christine. Foto: Ida Skogvold.

– Det er jo først og fremst heder og ære, svarer Erlend. – Og så tar det seg veldig bra ut på band-CV-en hvis vi skal søke andre jobber senere.

I likhet med alle de andre nominerte, synger Kvelertak på norsk. Det har så langt ikke lagt noen demper på stemningen på konsertene bandet gjør utenlands.

– Jeg tror det er selve musikken og stemningen som er viktigst, og det virker ikke som språket er noen hindring. Uansett om vi spiller i Russland, Frankrike eller USA, står folk og synger med, sier Erlend.

– Dere har vel noen blodfans som oversetter alle tekstene til engelsk? spør Christine.

– Vi har jo et par som lærer seg norsk. Jeg håper bare ikke de blir skuffet over tekstene når de lærer seg språket.

O-fag-prøve i USA-kunnskap

Ettersom Kvelertak snart tar fatt på en USA-turné, bestemte Christine seg for å teste kunnskapene deres om landet med en uhøytidelig USA-quiz.

– Er det litt o-fag-stil over spørsmålene? lurer Maciek på.

– Den er kanskje enda litt verre enn det, svarer Christine, og går i gang med de knallharde spørsmålene, som stort sett omhandlet amerikanernes burger- og donutkonsum.

Hør Marvin briljere med sin burgerkunnskap, og hele quizen i sin helhet i torsdagens Christine-sending!