Vakre låter i stygge klær

P3.no møtte Janove Ottesen og Geir Zahl fra Kaizers Orchestra.

I går leverte i går en meget vellykket konsert på P3 sessions til både publikum og P3s lyttere. I forkant av konserten møtte vi Kaizers egne: Geir Zahl og Janove Ottesen.

LES: Til ære for fansen
LES: Kaizers i 18-årsgave

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/kaizersp3morgen.mp3|titles=Kaizers fremfører lytternes låt i P3morgen|artists=Kaizers Orchestra]

LES: Folkets hjerteknusere

Prioriterer å spille fint

Hvordan er det å spille en konsert som skal nå ut i to arenaer samtidig, både radio og livepublikum?

– Sånn helt ærlig talt, så er førsteprioriteten vår at vi må spille ekstra fint. Det er jo snakk om et liveopptak og vi må sørge for at ungdommen får fin lyd ut av radioapparatene sine der hjemme, sier Janove.

Kaizers Orchestra på Øyafestivalen 2008 (Foto: Nrk P3)
Kaizers Orchestra på Øyafestivalen 2008 (Foto: Nrk P3)

Blir dere ekstra kritiske når dere hører på liveopptak av dere selv?

– Det er jo litt kjedelig å høre på når vi dummer oss ut, synes vi selv da, sier Janove.

– Selv om fansen synes det er interessant å høre på når det går galt, legger Geir til.

Janove uttdyper:

– Det er jo ikke det at vi nødvendigvis spiller feil, det er bare ikke like vakkert å høre på når du ikke får den visuelle liveopplevelsen. Det er en voldsom energi og det kan til tider gå litt fort. Du må på en måte være der.

Vakre låter i stygge klær

Dere har en enormt trofast fanskare. Hvorfor det? Dere lager ikke akkurat mainstream-musikk…?

Janove er kjapp til å svare: – Det er nettopp derfor, du må ikke undervurdere folk, folk har alltid lyst på noe annet. Når noen har stor suksess med en ting, så tror alle at nå må alle gjøre det. Det er ofte vel så bra å gå motstrøms, og det generer i hvert fall flere fans.

Geir understreker det gode låtmaterialet som ligger til bunn: – Husk på at det er catchy popsanger inni der. Det er bare det at vi pakker de inn i stygge klær. Det vakre er der om du bare får øye på det, vi prøver bare å skjule det litt.

– Bare hør på Moi, som også spiller i kveld, og hennes versjon av Hjerteknuser – når en jente spiller en popbitter versjon – hører du hvor fin låta egentlig er, legger Janove til.

Hør Mois «Hjerteknuser»-versjon:
[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/moi-Hjerteknuser.mp3|titles=Moi – Hjerteknuser]

I følge Janove kan enhver flink jente løfte frem en god melodi: – Det kunne du til og med gjort med en av drøyeste sangene våres, for eksempel Apokalyps meg fra Maskineri, som er voldsomt kantete og rytmisk intens. Få ei flink jente til å spille piano og synge den sangen, så skal du høre hvor fin sang det er.

LES: Moi vant alles hjerter

Kaizers Orchestra på P3sessions (Foto: NRK P3)
Kaizers Orchestra på P3sessions (Foto: NRK P3)

Det nye materialet er farlig bra

Hvilken låt, eller hvilke låter er det dere liker best av deres egne?

Begge gutta er samstemte:
– De nye!

Hvorfor?

Geir synes de nye låtene er mest interessante rent musikalsk: – De er ferske, og ikke helt innarbeidet. Vi må fortsatt konsentrere oss når vi spiller og faktisk jobbe litt innad i bandet. Det er gøy at de krever litt.

– Det er jo mulig at denne plata er den beste vi har laget, og om ti år så ser alle det. Den ligger på topp på VG-lista og selger, og vi har bedre spillinger enn noensinne. Nesten alt peker mot at vi peaker nå. Mest fordi den nye plata er så bra, frykter Janove.

Hva om boblen brister?

Alle platene deres har vært nummer en på VG-lista. Til og med B-sporplata. Hva gjør dere hvis dere en gang flopper?

Janove ler nervøst: – Da tror jeg at jeg mister det helt!

Men Geir avslår det hele: – Det tror jeg ikke kommer til å skje i overskuelig fremtid. Ikke med de tre platene vi har for oss nå. Du kan ikke stoppe. Altså hvis du har et tog som går i 200 km. nedover skinnegangen, så er det ikke bare å stoppe det. Da må du få opp noe betong isåfall.

Bare rockestjerne

Hva med bakkekontakten?

– Jeg vil være størst og best, med Kaizers Orchestra. Når jeg får synge og lage sanger og turnere med det bandet, da er jeg rockestjerne, da lever jeg rockelivet. Trenger ikke å gå på alle de mytene, det er det som ødelegger rockestjernene. Da ender du opp med å måtte legge ned bandet, også må du få deg en vanlig jobb, også er du ikke en rockestjerne lenger. Jeg vil heller bare være rockestjerne, avslutter Janove.