– Jeg er ikke bare masse fett

Jørgen Foss lider av ekstrem fedme. Det betyr at han har en BMI på over 40 – noe som medfører svært høy risiko for en rekke sykdommer.

Den  ressurssterke 22-åringer puster og peser seg gjennom en hverdag med jobb og plass i bydelsstyret på Sagene, samt en innholdsrik fritid.

– Jeg liker å være sosial. Jeg er egentlig ganske nervøs for å være alene. Da kommer de vonde tankene – «hvorfor så hun på meg på den måter», og slikt.

Jørgen er en av personene du møter i miniserien Leo og de utstøtte, hvor programleder Leo Ajkic møter mennesker som lever i samfunnets ytterkanter. Se tidligere episoder av serien her.

Les mer om serien her.

I kø for operasjon

Jørgen mener at genene hans har mye av skylden for de overflødige kiloene.

– Mamma har også vært overvektig, og foreldrene mine var ikke av den typen som foret meg med usunn mat og godteri under oppveksten. De har tvert i mot ønsket å hjelpe meg i kampen mot kiloene, forteller han.

Han sier han har prøvd mange metoder for vektreduksjon uten hell.

– En 22-åring kan vel ikke si at han har prøvd alt, men jeg har prøvd mye. Operasjonen jeg venter på føles som en siste utvei.

I fjor ble det utført 2500 fedmeoperasjoner i Norge. En ny undersøkelse viser at 90000 nordmenn innfrir kravene for operasjon – som er enten en BMI over 40, eller en BMI på over 35 samt tilleggssykdommer.

Under operasjonen fjernes rundt 95 prosent av magesekken for å begrense matinntaket. I tillegg kobles tarmsystemet om for å redusere næringsopptaket.

Savner respekt

Jørgens kropp fanger mye oppmerksomhet, men selv om han savner respekt og forståelse fra andre lar han seg ikke stoppe.

– Jeg kan gå i badeshorts nedover stranda. Folk får bare le og stirre så mye de vil. Noen ser ut som de får sjokk av å se på meg. Da tenker jeg – har de ikke sett et menneske som ikke ser ut som en gresk gud før?

Selv om han har en tøff holdning, innrømmer Jørgen at folks oppførsel gjør vondt.

– En gang jeg var på butikken, var det noen som plukket opp en sjokolade fra kurven min – «den trenger ikke du».  Jeg merker at kroppen min provoserer folk, men jeg skulle ønske andre så på meg som Jørgen, ikke bare som masse fett.

Vanskelig sexliv

En vanlig mye er at overvektige menn ikke kan se penisen sin. Dette konfronterte Leo Jørgen med den dagen de møttes.

– Det gjelder å være kreativ. Bruk av speil kan være en del av den kreativiteten, forklarer Jørgen.

Han forteller også at han ikke har hatt noen sexpartner ennå.

Ved å gjennomføre en fedmeoperasjon håper Jørgen å bli en mindre utgave av seg selv. Han synes myndighetene burde gjøre mer for å hindre overvekt i befolkningen.

– Sunne matvarer burde vært langt billigere. Da ville de vært et enklere valg, sier han.

Se intervju med Leo om møtet med Jørgen