Lido: – Jeg er fan

Den 20 år gamle produsenten Melf er Ukas Urørt.

Marius Elfstedt (20) fra Dal i Eidsvoll kunne vært både gartner som resten av familien, eller danser etter flere år med ballett og hiphop. I stedet førte litt gitarspilling og et tilfeldig møte med musikkprogrammet Logic til at han nå satser for fullt på musikken.

Urørt mener:

Multitalentet Melf har en egen evne til å skape et lydbilde som forplanter seg helt ut i fingertuppene. Drivende og smakfulle produksjoner i kombinasjon med sterke vokaler gir oss interessevekkende elektronisk musikk. Vi digger det!

Tidligere har Side Brok anbefalt Kjartan Lauritzen og Sondre Lerche har snakket varmt om Shikoswe. Denne uka røper den norske stjerneprodusenten Lido hva han synes om Ukas Urørt Melf.

Lido er fan av Melf! Foto NRK
Lido er fan av Melf! Foto: NRK

– Musikalsk intelligent og sonisk det mest interessante jeg har hørt i Norge på veldig lenge! Jeg er fan.

– Oi, er dette for real

Hva er historien bak «CRZY»?
– Alexandra som synger på låta, og jeg har gått på skole sammen. Vi har lenge pratet om å få til et samarbeid. Det startet med at jeg sendte henne en demo. Hun er ekstremt flink på å improvisere frem melodier og tekster, så allerede samme dag fikk jeg vokalen fra henne. Jeg lagde en versjon, men ble ikke helt fornøyd og komponerte en helt ny låt med samme vokal. Teksten handler om å leve i sin egen fantasiverden, og ikke skille mellom den og virkeligheten. Da er det fort gjort å gjøre ting som ikke er helt normalt. Er egentlig veldig opp til hver enkelt å tolke teksten, men den handler jo om noe som er helt galskap.

Føler du selv du av og til lever i en fantasiverden?
– Ja! Når jeg la ut de nyeste låtene «CRZY» og «GUILTY» fikk jeg masse mail og så ble jeg jo Ukas Urørt nå. Det føles litt sånn «Oi, er dette for real».

Du nevnte at du og Alexandra gikk i klasse sammen, men hvordan finner du ellers vokalistene dine?
– Det er venner og venners venner. De tar kontakt eller jeg spør pent om de er gira på å samarbeide.
Er det noen store navn du kunne tenke deg å spørre veldig pent om et samarbeid?
– Ja! Det hadde vært kult å gjort noe med en rapper, som Anderson Paak eller Kendrick Lamar, folk med særegen stil som kan gjøre hva som helst.

I tillegg til Melf har Marius også to andre prosjekter gående.
Hasler er mitt eldste. Mye av musikken der er inspirert av Team Me og Kråkesølv ish. Mindtrix gikk fra soloprosjekt til et heftig band. Jeg har fått med meg gode kompiser til å spille, så det er ikke bare mitt lenger. Det blir mye spilling med Mindtrix i Oslo fremover, kom på konsert! De elektroniske elementene går igjen i alle prosjektene mine. Litt synther og samples.

Hvordan ble prosjektet Melf til?
– Jeg fikk Mac da jeg begynte på musikklinja på videregående. Musikkprogrammet Logic fulgte med, og jeg var raskt i gang med å lage masse forskjellig musikk. Først litt mer gitarbasert som i Hasler, og etterhvert ble det mer og mer elektronisk preget. Det resulterte i Melf, mitt solo- og hovedprosjekt.

– Ikke noe hokus pokus

Marius beskriver musikken sin som et ganske enkelt lydbilde, med små detaljer som får det til å høres komplisert ut.

Hvordan går du frem når du lager musikk?
– Jeg setter meg gjerne ned og lager en beat eller en akkordprogresjon. Så tar jeg det derfra, ikke noe hokus pokus. Ofte når jeg skal lage musikk med vokal, liker jeg å lage låta rundt vokalen. Jeg får et opptak av vokalen, og legger på akkorder eller trommer i etterkant.

Når du er i familieselskap og folk spør hva du driver med. Hvordan beskriver du det da?
– Da jeg sier bare at jeg spiller gitar. Orker ikke forklare.

Hva inspirerer deg?
– Alt som er fett. Kvintoler er nice.
For de av oss som ikke er helt rå på kvintoler. Har du noen andre musikalske inspirasjonskilder?
– Flying Lotus og Flume. De inspirerte og fikk meg til å innse at elektronisk musikk ikke trenger å være så perfekt. Det jeg mener er at musikken kan være litt sjanglete og ikke så glattpolert. Synther kan være ute av pitch. Trommene kan være bakpå/frampå. Miksene kan også høres litt sprengt ut og vrenge litt. Det er fett.

Hvem vil du aller helst ha anerkjennelse fra?
– Det er viktigst å få anerkjennelse fra meg selv. Hvis ikke jeg er fornøyd, får heller ingen andre høre musikken. Ellers er det alltid hyggelig når familie, venner og kjæresten liker det jeg lager.

Melf er Ukas Urørt med låta «CRZY». Foto: Emil Aleksander Haugan
Melf er Ukas Urørt med låta «CRZY». Foto: Emil Aleksander Haugan

Ble skikkelig hekta

Hva liker du å gjøre når du ikke driver med musikk?
– Jeg ser på gamle skrekkfilmer fra 70-80-tallet. Spiller også litt squash.

Hva skjer fremover?
– Ny musikk og kanskje noe mer snacks. Vi får se.
Hva med live-spilling?
– Jeg spilte faktisk live for første gang i bursdagen til en kompis for et par helger siden, var litt DJ og spilte noen egne låter. Ble skikkelig hekta! Så det er bare å ta kontakt for bookinger. Det hadde vært kjempegøy!

Hva får deg ut på dansegulvet?
– Numb & Getting Colder feat. Kučka av Flume. Swamp Thing av Hiatus Kaiyote og Dead Man’s Tetris (feat. Captain Murphy & Snoop Dogg) av Flying Lotus.

Er du glad i å danse?
-Ja! Tanta mi er danselærer, så jeg gikk jeg på ballett hos henne da jeg var liten, og senere har jeg dansa hiphop og breakdance. Folk sier ofte at jeg er veldig god på å visualisere og forklare musikk med hendene.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dceGIpBtQZo]