nrk.no
Venstre: Sonja Iren har på seg en zebra-mønstret bukse, solbriller og en lys genser. Hun står utendørs med brune steiner rundt seg. Hun har henda i været og ser mot kamera. Hun har halvlangt mørkt blondt hår.Selfie av Sonja Iren. Hun har sminket med blå øyenskygge rundt øynene og har brunt halvlangt hår. Hun har et poserende uttrykk i ansiktet. Hun har ring i nesa.
POSITIVITY: Sonja Iren (21) er kroppspositivist. Hun mener alle kropper er like mye verdt. Foto: Privat

mening– Livet mitt hadde vært litt enklere hvis jeg hadde sett flere ekte bilder av alle kropper

I mange år har jeg trodd at det viktigste i livet er å klare å gå ned i vekt.

  • Kronikkforfatteren Sonja Iren Ebbesen Johnsen (21) er assistent i hjemmebasert omsorg, plus size-modell og influenser. Denne teksten gir uttrykk for hennes personlige mening.

«Body positivity» er for alle – nesten alle.

Jeg mener det ikke er noe problem om vi alle bruker hashtagen #bodypositivity.

Dette er en kronikk basert på debatten rundt nettsaken til P3.no om influenser Amalie Olsen og kroppspositivisme.

Denne kronikken er et svar til: «Å være tynn og hvit er ikke #bodypositivity».

Ja til mangfold

Jeg tror det er bra med et mangfold av kropper. Vi er alle usikre, og vi har alle normale kropper. Mitt ønske er at alle mennesker skal bli behandlet bra, uansett størrelse, farge eller fasong.

Sonja Iren har på seg rød leppestift og har rødt hår. Hun har på seg en sort singlet og et gullkjede. Hun har grønne øyne og smiler mot kamera.
KRONIKKFORFATTER: Sonja Iren skriver om #bodypositivity. Foto: Privat

Jeg vet selv at livet mitt hadde vært litt enklere hvis jeg hadde sett flere ekte bilder av alle kropper da jeg vokste opp. Jeg tror det er sunt at vi viser all slags kropper i alle slags vinkler.

Utfordre samfunnet

«Body positivity» handler om at alle kropper er like mye verdt, at alle kropper fortjener å ha et godt selvbilde og at alle er fine på sin egen måte. Men det handler også om å utfordre samfunnet og hvordan det ser på for eksempel min kropp.

Jeg har i alle år bedt til Gud om å få en annen kropp. Jeg har gått på en evig diett siden 13-årsalderen og utviklet et «ræva» forhold til mat, fordi jeg alltid har prøvd en ny diett eller prøvd ut en ny og omtalt mirakelkur.

Vi vokser opp med å høre om nye dietter, kurer og kosttilskudd som skal gjøre oss slanke. Jeg har personlig trodd i mange år at det viktigste i livet er å klare å gå ned i vekt, uansett måte. Jeg har ønsket at jeg heller hadde en spiseforstyrrelse som gjorde meg tynn istedenfor tjukk.

Det høres jo kanskje ut som noe ingen vil ønske seg, men når man vokser opp tjukk og lever i en tjukk kropp, så ser og hører man overalt at det er bra å være tynn, og ingen har lyst til å bli tjukk. Noen sier det jo direkte til oss, men samfunnet viser det også ganske godt.

Diskriminering i helsevesenet

Jeg har selv opplevd at flere gutter har ignorert meg fordi de er redde for å ha en samtale med en tjukk person, for Gud forby at noen kanskje trodde de likte meg. Jeg har dratt til legen med en lungebetennelse og har møtt en irritert lege som mente jeg måtte slutte å drikke Pepsi Max fordi det gjorde meg feit. Det har tidligere blitt skrevet artikler om lignende historier.

Jeg fant knapt bukser i tenårene og gikk som oftest i en gjennomsiktig tights fordi det var det eneste butikkene hadde som passet meg. Kleskjedene Brandy Melville og Bik Bok er eksempler på butikker som har fått kritikk for å ha dårlig utvalg av størrelser og har solgt urealistiske størrelser.

Gutter har laget anonyme profiler på Snapchat for å snakke med meg fordi de har vært flaue av å like en tjukk jente. Jeg har fått høre at jeg kommer til å bli sykt fin når jeg blir tynn.  Jeg fikk også beskjed om å forlate en fest en gang, fordi tjukke jenter som meg ikke var velkommen.

Stygge kommentarer

Dette er ting som skjedde før jeg begynte å legge ut bilder av kroppen min offentlig og hashtagge #bodypositivity. Etter det har jeg fått beskjed om at jeg promoterer overvekt, jeg kommer til å dø tidlig og flere helt utrolige stygge kommentarer.

Dessverre er kroppspress og mobbing veldig normalt, og vi tjukke, slanke og alt imellom opplever dette. En rapport lansert av ungdomsorganisasjonen Press, viser at halvparten av unge i Norge mellom 12 og 13 år vil endre på noe ved eget utseende.

Dersom du skal kalle deg selv en kroppspositivist og vil jobbe mot mindre kroppspress, så er det viktig å huske hvor bevegelsen kommer fra og hvor viktig den er for tjukke folk. Noen mener kanskje at slanke jenter skaper kroppspress ved å legge ut bikinibilder, mens jeg som tjukk blir hyllet.

Jeg blir kanskje hyllet av noen. Grunnen til det er at kroppen min ikke er vanlig å se i feeden på Instagram, og at jeg er tøff som tør å fortsette når jeg får fæle kommentarer.

Alle kropper er like mye verdt

Mitt mål er at jeg kan legge ut et bikinibilde på lik linje med en slank person, og at vi kan få de samme positive kommentarene som handler om andre ting enn hva folk synes om kroppen vår.

«Body positivity» er for dem som mener at alle kropper er like mye verdt, vet hvor bevegelsen kommer fra og hvor viktig den er for dem som ikke har idealkroppen. Om du skal bruke emnetaggen #bodypositivity, må du forstå at det er forskjell på å være usikker på seg selv og det å bli diskriminert i samfunnet.

Les saken som startet debatten, der Amalie Olsen (22) fra Tønsberg mener at kroppspositivisme skal omfavne alle kropper – også tynne:

Les også svarkronikken skrevet av Embla Imset (25):

Ønsker du å sende din egen kronikk til P3.no? Ta kontakt!

Les flere kommentarer og kronikker:


Mer fra P3.no:

Siste fra P3.no: